Сенат США схвалив заборону на імпорт російського урану – відправили на підпис Байдену

Переглядів: 137

1 травня 2024 10:20

Сенат США схвалив заборону на імпорт російського урану – відправили на підпис Байдену фото

Продаж урану приносить Росії приблизно $1 млрд на рік, зазначило видання Bloomberg

30 квітня ввечері Сенат США проголосував за ухвалення закону про заборону імпорту збагаченого урану з Росії та передав документ на підпис американському президенту Джо Байдену. Про це повідомило видання Bloomberg.

Видання написало, що закон про заборону імпорту російського урану, схвалений одноголосно, заборонить імпорт до США через 90 днів після набуття чинності, дозволяючи тимчасові винятки до січня 2028 року.

Законодавство, пише видання, термін дії якого закінчується наприкінці 2040 року, дозволяє Міненерго США видавати звільнення від повного обсягу імпорту російського урану.

Згідно з даними Департаменту енергетики США, Росія постачала майже чверть збагаченого урану, який використовується для палива американського флоту з понад 90 комерційних реакторів, що робить її першим іноземним постачальником.

Ці продажі приносять Росії приблизно $1 млрд на рік, але заміна цих постачань може стати проблемою та ризикує підвищити ціну збагаченого урану приблизно на 20%, зазначило видання.

Білий дім закликав до "довгострокової заборони" на російський імпорт, який необхідний, щоб розблокувати близько $2,7 млрд для підтримки вітчизняної уранової промисловості, наданої Конгресом на початку цього року.

Видання підкреслило, що Росія може відповісти односторонньою забороною на експорт, якщо США заборонять імпорт.

Заборона на імпорт займе деякий час, щоб вплинути на операторів атомних електростанцій США. Реактори зазвичай заправляються кожні 18-24 місяці, а купівля палива обговорюється задовго до цього. Це означає, що більшість, але не всі комунальні підприємства вже виготовили достатньо урану, щоб їхні реактори працювали принаймні протягом наступних кількох років, додало Bloomberg.

Атомні станції в Східній Європі, які раніше отримували збагачений уран з Росії, прагнуть скоротити свою залежність від Москви та планують підписати контракт з урановидобувною компанією Казахстану вже у 2025 році. 

30 квітня міністри енергетики країн G7 домовилися зменшувати залежність від постачання російської продукції для потреб їхньої ядерної енергетики.

Джерело: Ліга




Схожі новини: