Хворих на сказ стало більше: у Запорізькій області значно погіршилася епізоотична ситуація

Переглядів: 287

18 жовтня 2023 11:30

Хворих на сказ стало більше: у Запорізькій області значно погіршилася епізоотична ситуація фото

Станом на 12 жовтня 2023 року в Запорізькій області (на підконтрольній території України) зареєстровано 16 неблагополучних пунктів зі сказу, в яких захворіло 27 тварин (6 голів великої рогатої худоби, 9 котів, 6 собак, 4 лисиці, 1 голова дрібної рогатої худоби та 1 єнотовидна собака).

Такі цифри на засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії стосовно епізоотичної ситуації щодо сказу тварин навів в.о. заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області — Головний державний ветеринарний інспектор Віталій Д`яков.

За його словами, до початку повномасштабного вторгнення рф, в 2021 році, будо зареєстровано 13 випадків захворювання тварин на сказ (7 котів, 5 собак, 1 лисиця) в 11 неблагополучних пунктах.

У засіданні, яке пройшо під головуванням першого заступника голови обласної державної адміністрації Руслана Мовчана взяли також участь начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Владислав Катченко, директор Запорізької регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Микола Дерев’янко

Враховуючи складну епізоотичну ситуацію стосовно цього захворювання, Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області вживає всіх можливих заходів щодо профілактики та боротьби зі сказом.

Зокрема, проводяться профілактичні щеплення домашніх м'ясоїдних та сільськогосподарських тварин; здійснюється епізоотологічний моніторинг – шляхом епізоотологічного обстеження, своєчасного виявлення спалахів хвороби та аналізу еізоотологічної ситуації; проводиться карантинування та нагляд за тваринами при покусах чи ослиненні людей; .проводиться роз'яснювальна робота серед населення про небезпечність сказу для людей і тварин.

Водночас, для забезпечення контрольованої епізоотичної ситуації необхідно застосовувати більш комплексний організований підхід, зазначили посадовці Головного управління Держпродспоживслужби.

Члени комісії розглянули План протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин у Запорізькій області та прийняли відповідні рішення.

Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області звертається до мешканців області та наголошує, що запорукою профілактики сказу серед домашніх тварин є своєчасне їх щеплення (вакцинація)!

Нагадуємо, що вакцина для щеплення тварин та лабораторні дослідження патматеріалу на сказ безкоштовні, зазначає Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області. .




Схожі новини: