Підтримують і евакуюють: у Запорізькій області фахівці «Схід SOS» вже зробили чимало добрих справ

Переглядів: 164

23 квітня 2024 23:20

Підтримують і евакуюють: у Запорізькій області фахівці «Схід SOS» вже зробили чимало добрих справ фото

54 мешканці Запорізької області вже знаходили тимчасовий прихисток у транзитному шелтері для маломобільних людей «Без меж», який урочисто відкрили у Олександрівському районі 12 березня цього року.

Створений командою БФ «Схід SOS» шелтер, нагадаю, розрахований на 21 ліжкомісце. Тут створені всі умови для людей з інвалідністю і людей похилого віку, яким важко самостійно пересуватися — у кімнатах встановлені зручні багатофункціональні ліжка з підйомними механізмами, скрізь на стінах закріплені поручні, є спеціальний пандус для заїзду візочків. У санвузлі теж все продумано для потреб маломобільних людей.

Тут також є велике приміщення для харчування та відпочинку, у якому встановлені зручні м’які меблі.

У шелтері мешканці отримують соціальну, юридичну та психологічну допомогу. Соцпрацівники знаходяться тут цілодобово.

Мешканців сюди доставляють з прифронтових територій Запорізької області. Люди тут проживають тимчасово, зокрема і на час, коли зможуть відновити втрачені документи. А потім їх відправляють у більш безпечні місця.

Запорізький шелтер для маломобільних людей “Без меж” - вже четвертий транзитний шелтер, який створила команда БФ «Схід SOS». Два відкриті у Дніпрі, один у Харкові і тепер є в Запоріжжі.

«Благодійний фонд «Схід SOS» вже 10 рік поспіль допомагає постраждалим від російської агресії. Від початку збройної агресії рф, 2014 року – на території Донецької та Луганської областей, після повномасштабного вторгнення – на всій підконтрольній уряду України території, - розповіла комунікаційниця БФ «Схід SOS» Катерина Людвік. - Якщо казати про Запорізьку область, то у місті Запоріжжя функціонує безпечний простір для жінок та дівчат «Затишно Space», а також транзитний шелтер «Без меж» для представників маломобільних груп населення та людей з інвалідністю.

Мобільні бригади психосоціальної підтримки фонду надають безкоштовну допомогу, у вигляді консультацій та заходів, постраждалим внаслідок агресії рф, як на території області, так і в місті Запоріжжя у місцях компактного поселення, місцях консолідації ВПО.

Також безкоштовні консультації надає команда юристів фонду. Для освітян регіону проводяться групи підтримки.

Крім цього, фонд неодноразово надавав благодійну допомогу жителям області у вигляді продуктових, гігієнічних наборів, дров, а також матеріали для відновлення пошкоджених будівель після прильотів ворожих ракет. Так наприклад, нещодавно ми допомогли відновити будівлі студентських гуртожитків Національного університету «Запорізька політехніка». Моніторинг потреб проводиться на регулярній основі.

Евакуаційні команди фонду допомагають жителям населених пунктів, що межують з лінією зіткнення, виїжджати до безпечніших регіонів країни, з подальшим розселенням, психосоціальним та юридичним супроводом.

Благодійний фонд «Схід SOS»: цифри і факти

  1. Благодійний фонд «Схід SOS», що за результатами дослідження КМІС увійшов у 10 наймедійніших фондів і громадських організацій України, впродовж 2023 року залучив 642 988 407 гривень для підтримки постраждалих від повномасштабної війни. Ця сума майже вдвічі перевищує об’єм наданої допомоги у 2022 році (339 678 172 гривень).
  2. «Гроші переважно надходили від міжнародних донорів і партнерів, також донатили люди з України та з-за кордону. Ми 10 років поспіль допомагаємо тим, хто постраждав від жорстокої агресії рф, за цей час сталося чимало. Безліч складних ситуацій демонструють, що ми не самі, це надзвичайно важливо. Дякуємо, що нам є на кого покластися. Ми й надалі робитимемо все, аби рятувати життя», – зазначила виконавча директорка фонду Юлія Красильнікова.
  3. БФ «Схід SOS» всебічно підтримує жителів України, зокрема й пропонує повний цикл безоплатної евакуації: від виїзду зі прифронтових і деокупованих територій Херсонщини, Харківщини, Запоріжжя, Донеччини та Сумщини, до розселення в більш безпечних регіонах із подальшим юридичним, психологічним, соціальним і медичним супроводом. Від 24 лютого 2022 евакуаційні бригади врятували більше ніж 80 000 осіб, серед них понад 10 000 – люди з інвалідністю та представники маломобільних груп населення.
  4. Команда надає психосоціальну та юридичну допомогу жителям Запорізької, Миколаївської, Харківської, Донецької та Херсонської областей у режимі офлайн, реалізує моніторингову та адвокаційну діяльність, документує воєнні злочини, представляє інтереси країни за кордоном і 6 днів на тиждень приймає запити від постраждалих на гарячій лінії.
  5. Також фонд передає благодійну допомогу жителям прифронтових громад на сході, облаштовує пункти незламності та шкільні укриття. Відбудовує й пошкоджені будинки в Харківській і Донецькій областях, реалізує програми підготовки до зими, забезпечує необхідним шелтери та геріатричні центри для представників маломобільних груп населення у Дніпрі, Харкові, Запоріжжі, Калуші та Нересниці.
  6. Минулоріч БФ «Схід SOS» закупив необхідне спорядження для ДСНС, оперативно надавав матеріали для відновлення пошкоджених унаслідок війни будівель і медичне обладнання для лікарень. Після підриву росіянами Каховської ГЕС, фонд надавав допомогу від перших годин трагедії.
  7. Команда дбає й про сферу освіти, зокрема й у межах реалізованого проєкту «Школу-вгору» щодо розвитку цифрових компетентностей вчителів і надання психосоціальної підтримки учням.
  8. Від 2022 року фонд піклується про жінок і дівчат. У всеукраїнській мережі безпечних просторів «Затишно space» вже отримали допомогу понад 6 500 відвідувачок. Осередки розташовані в Одесі, Харкові, Миколаєві, Кропивницькому, Черкасах, Вінниці та Запоріжжі.

Де на Запоріжжі вже побувала мобільна бригада психосоціальної підтримки:

  • Новомиколаївська ТГ: Новомиколаївка
  • Вільнянська ТГ: Вільнянськ
  • Тернуватська ТГ: Тернувате
  • Михайло-Лукащівська ТГ: Михайло-Лукашеве, Московка, Максимівка, Широке, Антонівка, Володимирівка, Привільне
  • Комишуваська ТГ: Комишуваха, Григорівське, Одарівка, Новотавричеське, Новотроїцьке, Ясна Поляна, Новоіванівка, Щасливе, Зарічне
  • Таврійська ТГ: Таврійське, Юрківка
  • Широківська ТГ: Відрадне, Федорівка, Петропіль, Новопетрівка, Володимирівське, Августинівка, Лукашеве, Веселе, Миколай-Поле, Широке
  • Кушугумська ТГ: Кушугум, Балабине, Малокатеринівка
  • Новоолександрівська ТГ: Григорівка, Новоолександрівка, Юлівка
  • Павлівська ТГ: Солоне, Нововасилівка
  • Степнянська ТГ: Наталівка, Степне
  • Долинська ТГ: Розумівка
  • Біленківська ТГ: Лисогірка, Мар’ївка
  • Михайлівська ТГ: Михайлівка
  • Новогупалівська ТГ: Новогупалівка
  • Петро-Михайлівська ТГ: Гнаровське, Тернівка, Дніпровка

(з травня 2023 по сьогоднішній день)




Схожі новини: