У Запоріжжі перед судом постануть посадовці Держспоживслужби, які під час війни організували схему поборів з фермерів

Переглядів: 134

2 травня 2024 13:40

У Запоріжжі перед судом постануть посадовці Держспоживслужби, які під час війни організували схему поборів з фермерів фото

Працівники ДБР завершили досудове розслідування щодо злочинної групи, до якої входили посадовці Держспоживслужби

Під час війни вони реалізували схему поборів з місцевих фермерів за реєстрацію сільгосптехніки. Обвинувальний акт скеровано до суду. Про це повідомляє Теруправління ДБР у Мелітополі.

Завідувач сектору Держспоживслужби у Запорізькій області залучив до незаконної діяльності підлеглого та власну дружину. Користуючись змінами у законодавстві через введення воєнного стану, чиновники створювали фермерам штучні перешкоди для реєстрації техніки. Власникам для подолання «проблем» вони рекомендували звертатися до фірм дружини та вітчима завідувача сектору.

Платіж оформлювався за нібито «інформаційні послуги», після чого сільгоспвиробники отримували необхідні від Держспоживслужби документи. Вартість «консультацій», які фіктивно надавала дружина чиновника, складала від 2 до 7 тис. грн за одну одиницю техніки.

За цією  схемою у 2022-23 роках на рахунки ділків було перераховано близько 3 млн грн. Гроші були «відмиті» купівлею елітного авто вартістю 1,4 млн грн, яке було оформлене на вітчима організатора схеми.

У вересні 2023 року працівники ДБР викрили схему та повідомили учасникам про підозру.

Чиновники Держспоживслужби були відсторонені від службових обов’язків. Куплений на хабарі елітний автомобіль арештований.

Троє фігурантів обвинувачуються в отриманні неправомірної вигоди з використанням службового становища (ч. 3 ст. 368 КК України). Організатор схеми та його дружина ще й у легалізації майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 2 ст. 209 КК України).

Санкції статей передбачають покарання до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Процесуальне керівництво здійснює Запорізька обласна прокуратура.




Схожі новини: