Три дні на роздуми: медперсоналу Запорізького протипухлинного центру запропонували визначитись, чи хочуть вони далі працювати

Переглядів: 289

14 травня 2024 23:15

Три дні на роздуми: медперсоналу Запорізького протипухлинного центру запропонували визначитись, чи хочуть вони далі працювати фото

Уже тиждень вирують пристрасті у Запорізькому регіональному протипухлинному диспансері, який обласна влада вирішила приєднати до обласної клінічної лікарні.

За рішенням Координаційної ради регіону з питань охорони здоровʼя до ЗОКЛ також доєднають обласний центр серцево-судинних захворювань.

Голова обласної державної адміністрації, начальник обласної військової адміністрації Іван Федоров 6 травня видав розпорядження №262 про припинення комунального некомерційного підприємства “Запорізький регіональний протипухлинний центр” Запорізької обласної ради.

7 травня заступниця голови ОДА Наталія Будяк, яка курує медицину, на брифінгу розповіла журналістам про реформування системи охорони здоров’я, яке на першому етапі охопить 6 медзакладів. В одному об’єднанні головною буде обласна клінічна лікарня, в іншому — обласна дитяча лікарня, до якої доєднають обласний перинатальний центр і обласний центр репродукції людини і всі разом вони створять Центр матері та дитини.

Напевно, усі колективи медзакладів про свою подальшу долю дізналися зі ЗМІ. Але збунтувалися лише в обласному протипухлинному центрі, або як його звикли у народі називати, онкодиспансері. Ситуація у закладі дуже наелектризована: лікарі заявляють про свою незгоду переходити працювати в ЗОКЛ, хворі у численних відеозверненнях закликають владу не закривати центр, де вони лікуються.

8 травня розпорядженням голови ЗОВА Івана Федорова №270 була створена комісія з припинення КНП “Запорізький регіональний протипухлинний центр” Запорізької обласної ради шляхом приєднання до КНП “Запорізька обласна клінічна лікарня” ЗОР.

Комісія на чолі з головою Дмитром Сиволапом мала у той день прибути у центр, як повідомили колективу, о 12 годині. У підсумку  це сталося близько 15.00. Зустріч непроханих гостей була відповідною — на свою адресу вони чули “Ганьба!”, а коли покидали приміщення - “Банду геть!”

Медперсонал вирішив стояти на своєму - заклад подав позов до Запорізького окружного адміністративного суду, в якому вимагав визнати незаконним та скасувати розпорядження голови ЗОВА про приєднання регіонального протипухлинного центру до обласної клінічної лікарні. Медики вимагали також заборонити державним реєстраторам органів самоврядування проводити будь-які дії щодо припинення роботи медзакладу.

Вчора, 13 травня, в окружному адміністративному суді мав відбутись розгляд позову Запорізького регіонального протипухлинного центру.  Підтримати медиків прийшли близько 200 осіб.

Результат, можна сказати, прогнозований: суд залишив клопотання без розгляду. Про це йдеться в ухвалі суду.

"В даному випадку позивачем не надано жодного доказу в обґрунтування наявності обставин, які б свідчили про існування очевидної небезпеки для прав позивача. Твердження позивача ґрунтуються наразі на припущеннях, ймовірності виникнення негативних наслідків. Отже, позивачем не доведено необхідність вжиття заходів забезпечення позову", - йдеться у тексті ухвали.

У протипухлинному центрі заявили, що подадуть апеляцію.

«Ми підемо до кінця. Ми не дамо розірвати цю лікарню. Це підприємство, до речі, профіцитне, в рази прибутковіше, ніж обласна клінічна лікарня. І взагалі, до сьогоднішнього дня немає пояснень, для чого нас взагалі приєднують? Є лише розпорядження, без пояснень, без засідань комісій, нічого», - зазначив директор КНП “Запорізький регіональний протипухлинний центр” Михайло Єсаянц.

Багаторічному керівнику втрачати нічого — у розпорядженні Івана Федорова вказано, що директор буде звільнений, оскільки підприємство ліквідовується.

«Повідомляємо, що 13.05.2024 року Запорізький окружний адміністративний суд в особі головуючої судді Максименко Л. залишив без розгляду заяву Комунального некомерційного підприємства «ЗАПОРІЗЬКИЙ РЕГІОНАЛЬНИЙ ПРОТИПУХЛИННИЙ ЦЕНТР» Запорізької обласної ради про вжиття заходів забезпечення позову у справі 280/4193/24, шляхом зупинення дії оскаржуваного розпорядження та заборони комісії з припинення вчиняти дії щодо припинення КНП «ЗРПЦ» ЗОР.

Заява про відмову подана представником голови комісії з припинення.

Суд таку відмову прийняв, фактично позбавивши КНП "ЗРПЦ" ЗОР права на захист порушеного права, оскільки не визнав директора та юрисконсульта уповноваженим представником підприємства.

Суддею було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали.  Повний текст, в якому будуть наведені підстави залишення даної заяви без розгляду, буде надано пізніше.

З таким рішенням не погоджуються пацієнти і колектив Запорізький протипухлинний центр, ним нас не зупинити, ми йдемо далі! Борімося і поборемо, але ми все робимо в правовому полі, тому і правосуддя повинно перемогти над свавіллям», - зазначається на фейсбук-сторінці медзакладу.

А сьогодні на сторінці онкоцентру розмістили скрін повідомлення про те, що лікарів онкоцентру просять “протягом трьох робочих днів повідомити голову комісії з припинення Дмитра Сиволапа про наміри продовжувати (не продовжувати) роботу шляхом написання особистої заяви з зазначенням дати та особистого підпису”. На папірці стоїть дата “13.05” і підпис Дмитра Сиволапа.

Така бурхлива реакція медиків була абсолютно прогнозована: попередньо з ними ніхто не зустрічався, не пояснював необхідність приєднання до обласної клінічної лікарні. До речі, цікаво, що в преамбулі розпорядження Івана Федорова про ліквідацію онкоцентру у переліку законів, постанов і інших документів, які начеб-то стали підставою для прийняття такого рішення, значиться і лист Запорізької обласної клінічної лікарні.

Буде дуже шкода, якщо результатом протистояння колективу з обласною владою стане втрата кваліфікованих спеціалістів, які завжди були на вагу золота.

Чим закінчиться таке непотрібне під час повномасштабної війни  протистояння — час покаже.

Фото В'ячеслава Твердохліба




Схожі новини: