Рідна земля українських козаків

Просмотров: 907
22 березня 2019 11:24

Місто з багатою історією Запоріжжя розташоване на узбережжі Дніпра. Столиця Запорізької агломерації за свою 1000-літню історію виросла у крупний промисловий та культурний центр України. Запоріжжя вважається головною вотчиною вільних українських козаків, які у XVI столітті поселилися на острові Хортиця. Разом з Дніпровською ГЕС острів став візитною карткою міста.

Хортиця має найбільшу площу серед інших островів Дніпра. На ньому збережена «Козача могила», залишки козачих укріплень, урочище Сагайдачного. Прізвище гетьмана воно отримало в пам'ять о збудованих ним військових укріпленнях. На острові можна побачити рідкісні рослини, численні балки та інтересні скельні маленькі острівці. Він має статус Національного заповідника України.

Надзвичайно інтересною пам’яткою міста є історичний комплекс «Запорізька Січ» з відтвореним козачим побутом. Тут усі атрибути козацького життя: курені, будинок кошового отамана, січовий майдан, церква, корчма, військова канцелярія, гончарня. Навіть за бажанням можна подивитися на козаків на конях, які демонструють складні вправи з шаблями. А ще у комплексі можна покоштувати українські страви, купити сувенірну продукцію, покататися взимку на санях.

Вечірню прогулянку обов’язково треба провести на Дніпрогесі, бо вночі з фантастичним підсвічуванням він виглядає просто казково. Поруч з Дніпрогесом розташований річковий порт, від якого відходить прогулянковий катер. З нього під час мандрування можна побачити красу запорізької землі, її промислові об’єкти.

Жителі міста полюбляють прогулянки по площі Поляка з чудовим фонтаном. З площі відкривається чарівна панорама на проспект Леніна. Це улюблене місто для фотосесій на згадку про Запоріжжя. У місті є своє «Ластівчине гніздо», у вигляді білосніжної альтанки над Дніпровськими схилами.

Запоріжжя має усі види внутрішнього та зовнішнього транспорту. Через місто проходить європейський шлях Е105, автошляхи М18, Н15, Н23. Залізна дорога є перетином двох магістралей (Москва-Запоріжжя-Севастополь, Кривий Ріг-Запоріжжя-Донбас). У місті діють дві пасажирські станції «Запоріжжя-1» та «Запоріжжя-2», від яких відходять потяги далекого прямування та електрички. З першої станції приміські поїзди курсують у напрямку: Дніпробуд, Генічеськ, Сиваш, Пришиб, Вільнянськ, Канцерівка, Мелітополь, Нікополь, Енергодар. Деякі електропотяги до станцій Дніпро, Харків, Генічеськ мають особливий графік руху.

Станція «Запоріжжя-2» приймає тільки електрички та приміські поїзди у напрямку: Запоріжжя, Пологи, Вільнянськ, Синельникове, Дніпробуд, Канцерівка, Пришиб, Кривий Ріг, Сиваш. В межах міста є ще три невеличких станції для прийому електропотягів і приміських поїздів –«Вантажне», «Ліве», «Кам´янське», від яких курсують електрички в тих же напрямках. Розклад руху може змінюватися сезонно - http://poizdato.net/rozklad-po-stantsii/zaporizhzhia/elektrychky/.

До залізничних станцій можна добратися будь-яким видом громадського транспорту: автобусами, тролейбусами, трамваями та маршрутними таксі.

*




Похожие новости: