Чи можна їсти яйця з тріснутою шкарлупою?
Багато людей люблять яйця. Їх можна зварити, приготувати яєчню чи просто вживати сирими. Але що робити, якщо яйце тріснуло, чи можна його їсти або краще викинути?
Яєчна шкарлупа тріскається досить часто. Нажаль, від нього ніхто не застрахований. І виникає питання – чи не зашкодить здоров'ю вживання таких яєць?
Якщо йдеться про сирі яйця з тріснутою шкаралупою, то від їх вживання краще відмовитися, бо на поверхні може перебувати збудник інфекції, наприклад, сальмонела.
Але якщо яйце, що тріснуло, пройде термічну обробку, то його можна з’їсти. При 70 градусах усі мікроби, у тому числі сальмонела, гинуть.
А без обробки сирі яйця вживати небажано, бо бруд та різні мікроби зосереджуються саме на шкаралупі. Тому навіть цілі яйця потрібно перед приготуванням вимити.
Нагадаємо, як зберігати яйця з тріснутою шкаралупою.
Якщо шкаралупа тріснула, вологу частину слід перелити у скляну ємність та вжити протягом 24 годин. Тріснуті яйця можна зберігати в холодильнику до трьох днів, присипавши тріщинки дрібкою солі.