Осінні рецепти: страви, з якими ви полюбите осінь
Найкорисніша та найсмачніша їжа приготована з сезонних продуктів. Що готувати восени.
Ми підібрали декілька рецептів осінньої кухні. До смішного прості й смачні рецепти, які допоможуть вам насолоджуватися кожним осіннім днем.
Картопля з грибами, запечена в гарбузі
Інгредієнти:
3 великих картоплини;
400 г будь-яких грибів;
великий гарбуз;
1 головка ріпчастої цибулі;
рослинна олія;
сіль, перець на (свій) смак.
Приготування:
Картоплю з грибами наріжте і обсмажте на сковороді з цибулею і сіллю до напівготовності. З гарбуза акуратно зріжте верхівку (отвір повинен бути не дуже великим) і залиште її в якості кришки. Відокремте м'якуш і ретельно промийте гарбуз всередині і зовні.
Складіть обсмажену картоплю з грибами в гарбуз, закрийте «кришкою» і поставте у духовку. Випікайте близько 40 хвилин при 180 градусах, поки гарбуз не стане м'яким.
Французький цибульний суп
Інгредієнти:
1 кг цибулі,
1 л бульйону (краще яловичого),
250 г картоплі,
3 ст.л. вершкового масла,
200 г твердого сиру,
300 г вершків,
сік одного лимона або 75 мл білого сухого вина,
черствий батон або багет,
лавровий лист,
чорний перець,
тим’ян
Приготування:
Цибулю нарізати півкільцями і впродовж півгодини пасерувати на вершковому маслі у великій сковороді або сотейнику. До цибулі додати картоплю, нарізану кубиками, і залити бульйоном. Варити до готовності картоплі і додати сіль, перець. Отриману масу слід трохи остудити і подрібнити блендером. Після чого необхідно додати вершки, сік лимона (або вино) і спеції. В принципі, суп готовий, і подавати його слід з грінками з білого хліба. Але якщо ви хочете повної відповідності класиці, то приготований суп варто перелити в порційні горщики для запікання і рясно посипати тертим сиром. В такому випадку суп буде готовий до поїдання після запікання в духовці до золотистої скоринки сиру.
Курка в журавлинному соусі
Інгредієнти:
1 курка,
2 зубки часнику,
паприка,
зерна гірчиці,
розмарин,
петрушка,
кріп,
базилік,
рослинна олія,
сіль;
Для соусу:
200 г журавлини,
100 г цукру,
1 ст. л. крохмалю.
Приготування:
Курку необхідно промити і обсушити. У ступці розтерти трави з маслом, часником і гірчицею. Курку натерти сумішшю і сіллю – зсередини і зовні. Залишити маринуватися на дві години. Потім курку слід запекти в духовці при температурі 200 °С, впродовж 1-1,5 годин.
Для приготування соусу журавлину треба залити склянкою води і закип'ятити. Ягоди відкинути на друшляк, зберігши відвар, перетерти через сито. Однорідну суміш повернути в гарячий відвар, знову закип'ятити, всипати цукор, сіль і заздалегідь розведений крохмаль. Уже майже готовий соус треба згустити на маленькому вогні кілька хвилин, остудити і перелити в соусник. Готову курку можна прикрасити зеленню і подати з соусом.
Гарбузовий пиріг
Інгредієнти:
250 г якісного печеного гарбуза,
50 г волоських горіхів,
3 склянки борошна,
50 г вершкового масла або маргарину,
50 г цукру,
0,5 ч. л. соди,
0,3 ч. л. лимонної кислоти,
кориця,
гвоздика
Фруктове повидло для начинки.
Приготування:
Печений гарбуз подрібнити блендером і з'єднати з борошном, подрібненими горіхами, маслом (маргарином), содою, лимонною кислотою, прянощами і цукром. ⅔ тіста розкачати в пласт, викласти його на змащене деко і викласти начинку з будь-якого фруктового повидла. З решти третини тіста необхідно скачати тонкі джгутики і розкласти їх у вигляді сітки поверх повидла. Щоб тісто не липло до рук, їх можна рясно змащувати соняшниковою олією. Випікати пиріг слід при температурі 200-220 С.
Клафуті зі слив
Інгредієнти:
4 ст. л. борошна,
12 великих слив,
8 яєць,
300 мл вершків,
6 ч. л. цукрової пудри,
2 ч. л. вершкового масла,
2 ч. л. цукру
Приготування:
Сливи очистити від кісточок і нарізати часточками. Форму для випікання змастити вершковим маслом, укласти сливи і посипати їх цукром. Яйця слід збити з цукровою пудрою до пишності, додати вершки і продовжувати збивати. Всипати борошно, не припиняючи збивати. Тістом залити сливи і відправити пиріг у духовку, попередньо розігріту до 200 С. Час випікання – 20-25 хвилин.
Джерело: 6262