Миколайчики. Як приготувати смачне печиво на День святого Миколая
День Святого Миколая — час подарунків і солодощів. Цьогоріч він прийде раніше ніж торік, через перехід на новий церковний календар: вже 6 грудня діти вранці заглядають під подушку, очікуючи знайти там заповітний сюрприз.
То ж вихідні 2−3 грудня є ідеальним часом, щоб підготувати подарунки на день Святого Миколая та спекти та прикрасити смачне українське печиво — миколайчики.
Вважається, що Микола Чудотворець приносить подарунок слухняним дітям. Найпопулярніші дари в цей день — іграшки, книги, цукерки, тістечка і фрукти. Найчастіше батьки печуть своїм дітям «миколайчики» — смачне і ароматне печиво.
Класичний рецепт миколайчиків
Для вирізання фігурок можна скористатися ножем або застосувати спеціальні формочки.
Інгредієнти
- Борошно — 600 г,
- сода — 1 ч.л.,
- вершкове масло — 150 г (попередньо заморозьте в холодильнику),
- цукор — 200 г,
- яйце — 2 шт.,
- яєчний жовток — 2 шт.,
- рідкий мед — 150 г.
Спосіб приготування
У просіяне борошно додайте соду. На терці натріть холодне масло. Змішайте, додайте цукор, яйця, жовтки і мед. Замісіть тісто. Залиште його на ніч у холодильнику. Зранку розкачайте корж товщиною 0,5 см. Виріжте фігурки з тіста. Змастіть деко олією, викладіть печиво і запікайте при температурі 200 градусів до рум’яного вигляду. Розмалюйте готове печиво білим і чорним шоколадом — додайте фігуркам бороду й одяг Святого Миколая.
Миколайчики для дітей
Це солодке печиво з яскравою глазур’ю сподобається дітям завдяки привабливому зовнішньому вигляду.
Інгредієнти
- борошно — 2 склянки,
- рідкий мед — 1 ст.л.,
- яйце — 1 шт.,
- цукор — 1 склянка,
- вершкове масло — 50 г,
- сметана — 2 ст.л.,
- рослинна олія — 1 ст.л.,
- сода — 1 ч.л.,
- 3 білки,
- 2 склянки цукрової пудри
Для прикраси: харчові барвники (можна використовувати натуральні інгредієнти — какао, вишневий сироп, сік чорниці, шпинату).
Спосіб приготування
Змішайте борошно, яйце, цукор, сметану і вершкове масло. Додайте соду, погашену оцтом. Замісіть тісто. Викладіть його в миску і поставте в холодильник на годину. Розкачайте тісто завтовшки 0,5−1 см і виріжте печиво.
Викладіть печиво на змащений олією лист і поставте в розігріту до 200 градусів духовку на 15 хвилин. Щоб прикрасити готове печиво, зробіть різнокольорову глазур. Для цього збийте білки з цукровою пудрою до консистенції густої сметани. Розлийте глазур у різні склянки, додаючи барвники. Зробіть святкове печиво — фігуркам можна додати візерунки у вигляді ялинкових гілок або одягу святого Миколая.
Миколайчики з шоколаду
Інгредієнти
- маргарин — 150 г,
- борошно — 600 г,
- сода — 1 ч.л.,
- цукор — 200 г,
- яйце — 2 шт.,
- яєчний жовток — 1 шт.,
- рідкий мед — 150 г,
- какао-порошок — 3 ст.л.,
- рослинна олія.
Просіяне борошно змішайте з розм’якшеним маргарином. Додайте цукор, яйця, соду, мед і какао. Замісіть тісто і поставте його в холодильник на 3 години. Потім дістаньте тісто та розкачайте товщиною 5 мм. Після цього виріжте формочки з тіста і викладіть на змащений олією пергаментний папір. Зверху змастіть печиво жовтком і відправте в духовку, розігріту до 200 градусів, на 10−15 хвилин. Прикрасьте різнобарвною глазур’ю або розтопленим на водяній бані шоколадом.