Шість кроків до усвідомленого пиття. Як скоротити споживання алкоголю на свята
Зазвичай алкоголь – незмінний атрибут новорічного, ба навіть різдвяного столу. Однак, як і у випадку з їжею, міцні напої слід споживати усвідомлено та в помірних кількостях.
Смакуйте, ніби на дегустації
Замість того щоб пити вино чи ігристе жадібними ковтками, смакуйте напій. Зверніть увагу на аромат, вигляд, колір, нотки, смак. Тобто залучіть всі органи чуття для такої собі практики mindfulness.
Уявіть, що ви на дегустації, радить Сара Чьорч, засновниця та виконавча директорка Wholeview Wellness Centers. Покрутіть напій в келиху, зверніть увагу на його рухи, колір та відчуйте аромат. Зробивши ковток, сфокусуйтесь на смаку та особливих нотках напою. Можливо, відчуєте вишню, ваніль або взагалі щось неочікуване, як вершкове масло.
Перевага такого підходу – уповільнення темпу споживання, що дозволить тілу та розуму відзначити вплив алкоголю.
Тримайте під рукою воду
Чергуйте алкогольні напої з водою або іншими безалкогольними напоями, як-от сік, газована вода, компот тощо. Це допоможе підтримати повільний темп споживання напою та водний баланс.
"Виділіть хвилинку, щоб перевірити свій стан між келихами. Так ви побачите, чи дійсно хочете ще один, – радить Чьорч та додає: — Стандартна порада – почекайте принаймні годину між міцними напоями. Це дає організму достатньо часу, щоб переробити алкоголь, і допомагає запобігти надмірному споживанню".
До того ж контрольоване споживання алкоголю – не означає відмову від традицій, додає Лія Янг, клінічна менеджерка Eating Recovery Center and Pathlight Mood and Anxiety Centers.
Наприклад, якщо ви з друзями звикли готувати оригінальні коктейлі на Новий рік, то запропонуйте їм рецепт безалкогольного або моктейлю.
Виберіть якість над кількістю
Замість того щоб випити багато вина низької якості, виберіть високоякісний, а відтак, дорожчий варіант.
"Напої вищої якості часто мають тонші смаки, якими можна насолоджуватися повільно. Але деякі можуть мати вищий вміст алкоголю, тому враховуйте це. Наприклад, одне крафтове пиво може дорівнювати двом стандартним напоям", – наголошує Чьорч.
Зосередьтеся на оточенні
Алкоголь – не основа урочистих подій, а лише один з можливих елементів. Значнішу роль відіграють спілкування, традиції, ігри або інші розваги. Експерименти з активностями допоможуть час від часу вставати зі столу, забувати про їжу та напої. Такий підхід запобігатиме переїданню чи спʼянінню.
Чьорч радить продумати розваги заздалегідь. Наприклад, візьміть фотоапарат, щоб закарбувати цьогорічні свята в памʼяті, та зробіть тематичну фотосесію. А на Різдво можна влаштувати цілий конкурс колядок та національних костюмів.
Відмовтеся від алкоголю до та після святкувань
Запланували святкову зустріч з друзями чи навіть вечірку – відмовтесь від алкоголю за кілька днів до та після події. У такий спосіб ви даєте своєму тілу перерву.
"Якщо обмежити споживання алкоголю до свята, як правило, будете пити менше під час самої події", – запевняє Чьорч.
Джерело: Ліга