Як швидко приготувати кутю: смачний, традиційний рецепт головної страви Різдва
25 грудня християни святкують Різдво Христове, яке є одним з найбільш значущих подій в церковному календарі. Це свято пов’язане з численними стародавніми традиціями, серед яких, різноманітні страви на Різдво, зокрема кутя, яка вважається основною.
Кутя — це традиційна українська страва, яку готують і подають під час святкування Різдва. Це одна з найважливіших страв різдвяного столу в українській культурі. Кутю готують із пшеничних зерен, які зварюють або просто замочують у воді до набрякання, а потім додають мед або медову піну, мак, горіхи, сухофрукти та інші інгредієнти на смак.
Традиційно кутя вважається символом щедрості, благополуччя і щастя. Під час різдвяного обряду, господиня пропонує кутю своїм рідним і гостям, і вона має особливий обрядовий характер у різдвяних традиціях. Публікуємо рецепт швидкої куті для тих, у кого завжди обмаль часу.
Кутя: швидкий рецепт українською мовою
Інгредієнти:
Пшениця (або рис): 2 склянки
Вода: 3 склянки
Мак: 120 г
Волоські горіхи: 100 г
Сухофрукти: 200 г
Мед: 3 ст. л.
Сіль: дрібка
Цукати: за смаком
Спосіб приготування:
Промийте пшеницю або рис і розсипте їх у чашу мультиварки. Додайте воду, приправте дрібкою солі та активуйте режим «Рис». Якщо ви готуєте кутю з неполірованої пшениці, потрібно замочити її на кілька годин, а потім залити водою у співвідношенні 1:2 і тушкувати протягом 2 годин у режимі «Тушкування». Раніше ми розповідали про те, як правильно варити пшеницю на кутю.
Промийте сухофрукти, залийте їх окропом до повного покриття і накрийте кришкою. Замочіть мак у воді протягом 40−60 хвилин. Відкрийте кришку мультиварки, перевірте, чи стали зерна м’якими. Перемішайте і дайте охолонути.
Злийте воду з маку і подрібніть його ручним блендером. Відцідіть узвар і відміряйте 200 мл. Поріжте сухофрукти на невеликі шматочки. Додайте мед до теплого компоту і ретельно перемішайте.
Покладіть у мультиварку до готової каші подрібнений мак, сухофрукти та попередньо підсмажені волоські горіхи. Полийте кутю медовим узваром і прикрасьте цукатами.
Джерело: NV