Як швидко приготувати кутю: смачний, традиційний рецепт головної страви Різдва

Просмотров: 501
19 грудня 2023 15:40

25 грудня християни святкують Різдво Христове, яке є одним з найбільш значущих подій в церковному календарі. Це свято пов’язане з численними стародавніми традиціями, серед яких, різноманітні страви на Різдво, зокрема кутя, яка вважається основною.

Кутя — це традиційна українська страва, яку готують і подають під час святкування Різдва. Це одна з найважливіших страв різдвяного столу в українській культурі. Кутю готують із пшеничних зерен, які зварюють або просто замочують у воді до набрякання, а потім додають мед або медову піну, мак, горіхи, сухофрукти та інші інгредієнти на смак.

Традиційно кутя вважається символом щедрості, благополуччя і щастя. Під час різдвяного обряду, господиня пропонує кутю своїм рідним і гостям, і вона має особливий обрядовий характер у різдвяних традиціях. Публікуємо рецепт швидкої куті для тих, у кого завжди обмаль часу.

Кутя: швидкий рецепт українською мовою

Інгредієнти:

Пшениця (або рис): 2 склянки

Вода: 3 склянки

Мак: 120 г

Волоські горіхи: 100 г

Сухофрукти: 200 г

Мед: 3 ст. л.

Сіль: дрібка

Цукати: за смаком

Спосіб приготування:

Промийте пшеницю або рис і розсипте їх у чашу мультиварки. Додайте воду, приправте дрібкою солі та активуйте режим «Рис». Якщо ви готуєте кутю з неполірованої пшениці, потрібно замочити її на кілька годин, а потім залити водою у співвідношенні 1:2 і тушкувати протягом 2 годин у режимі «Тушкування». Раніше ми розповідали про те, як правильно варити пшеницю на кутю.

Промийте сухофрукти, залийте їх окропом до повного покриття і накрийте кришкою. Замочіть мак у воді протягом 40−60 хвилин. Відкрийте кришку мультиварки, перевірте, чи стали зерна м’якими. Перемішайте і дайте охолонути.

Злийте воду з маку і подрібніть його ручним блендером. Відцідіть узвар і відміряйте 200 мл. Поріжте сухофрукти на невеликі шматочки. Додайте мед до теплого компоту і ретельно перемішайте.

Покладіть у мультиварку до готової каші подрібнений мак, сухофрукти та попередньо підсмажені волоські горіхи. Полийте кутю медовим узваром і прикрасьте цукатами.

Джерело: NV




Похожие новости: