Можуть призвести до діабету. Дослідники попереджають про небезпеку цукрозамінників для здоров’я
Дієтичні газовані напої та інші снеки можуть містити штучні підсолоджувачі, які викликають проблеми зі здоров’ям. Низькокалорійні продукти - не означає корисні. NV ділиться поясненням із досліджень.
Незважаючи на постійне занепокоєння щодо впливу на здоров’я нецукрових підсолоджувачів, таких як аспартам, сукралоза та стевія, ці підсолоджувачі все частіше зустрічаються в різноманітних продуктах харчування та напоях, в тому числі призначених для дітей.
У статті, опублікованій в журналі JAMA Pediatrics трьома експертами з цієї теми, підкреслюється, що дослідження впливу нецукрових підсолоджувачів на здоров’я дітей є нагальною потребою.
«Враховуючи постійну невизначеність щодо їх ролі в раціоні харчування та накопичення доказів, що свідчать про потенційний несприятливий вплив на здоров’я, обережний підхід до нецукрових підсолоджувачів є виправданим, особливо коли мова йде про дітей», - зазначила провідний автор статті Елісон Сильветскі, доцент кафедри фізичної активності та харчування в Школі громадського здоров’я Інституту Мілкена при Університеті Джорджа Вашингтона.
Сильветскі та її співавтори пропонують Управлінню з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США обмежити використання нецукрових підсолоджувачів у продуктах харчування та напоях, призначених для дітей, доки не з’являться більш переконливі докази їхньої користі чи шкоди.
Фото: Автор funix. depositphotos.com
Дослідження серед дорослих демонструють зв’язок між споживанням нецукрових підсолоджувачів і діабетом 2 типу, серцево-судинними захворюваннями та смертністю. Хоча результати обсерваційних досліджень обмежені, нещодавні клінічні дослідження за участю дорослих демонструють, що штучні підсолоджувачі не є метаболічно інертними.
Навпаки, тривале їх вживання у дорослих призводить до непереносимості глюкози, інсулінорезистентності та змін у мікробіоті кишечника. Водночас, продукти, що мають такі додатки, часто містять надмірну кількість речовин, що викликають занепокоєння у лікарів. Це доданий цукор, насичені жири, натрій (які пов’язані з хронічними захворюваннями) та інші добавки (наприклад, консерванти, барвники).
Мало хто з дослідників раніше вивчав вплив нецукрових підсолоджувачів на здоров’я дітей. Водночас, діти споживають все більше продуктів і напоїв з нецукровими підсолоджувачами. А батьки часто не усвідомлюють, про їхній вміст у продуктах, каже Сильвецька. Вони можуть обирати їжу та напої зі штучними підсолоджувачами, вважаючи їх більш здоровими, додає вона.
Замість того, щоб вибирати такі продукти, Сильвецька пропонує батькам зосередитися на здоровому харчуванні в цілому і вибирати свіжі фрукти і овочі, цільні зерна і обмежити споживання продуктів і напоїв з високим вмістом доданих цукрів. Замість того, щоб купувати фруктові напої з підсолоджувачами, віддайте перевагу воді або іншим несолодким альтернативам, каже вона.
«Нецукрові підсолоджувачі: Час для прозорості та обережності» була опублікована у випуску JAMA Pediatrics за 22 січня. Окрім Сильвецької, співавторами статті стали Наталія Реболледо з Університету Чилі та Джеймс Крігер з Університету Вашингтона.