Європейська Масниця. Коли і як відзначатимуть Карнавал у Європі - найцікавіші традиції

Просмотров: 390
3 березня 2024 14:41

Карнавал у Європі та Америці ає схоже походження та суть з українською Масницею (Фото:PantherMediaSeller/depositphotos.com)

В Україні з 11 по 17 березня відзначатимуть Масницю або Колодій із варениками та сирними стравами. NV розповідає, коли і як святкують переддень Великого посту у Європі.

Карнавал — це веселощі та святкування, які відбуваються в багатьох римо-католицьких країнах в останні дні та години перед початком суворого 40-денного Великого посту. Залежно від того, коли в країні почнеться аскеза, відраховують і дату початку гулянь. Як і для української Масниці - фіксованого числа немає.

У давнину віряни постили, утримувалися від вживання м’яса та дотримувалися інших аскетичних практик. Історичне походження карнавалу, однак, неясне. Можливо, воно сягає своїм корінням примітивного святкування на честь початку нового року і відродження природи, хоча не виключено, що витоки карнавалу пов’язані з язичницьким сатурніанським святом у Стародавньому Римі.

Де б ви не знаходили дух карнавалу, ви можете бути впевнені, що побачите вуличні вечірки, і вигадливі маски, змішані з музикою, і великою кількістю смачної їжі. / Фото: ppi09/depositphotos.com

Завдяки своїм очевидним перевагам (веселощі, їжа та святкування), традиція швидко поширилася серед католицьких країн Європи і врешті-решт була прийнята в Америці, особливо в побожній католицькій країні Бразилії. Святкують не лише на Заході, а й у таких близьких до нас країнах як Румунія, Словаччина, Польща, Словенія, Литва, Латвія тощо. Де б ви не знаходили дух карнавалу, ви можете бути впевнені, що побачите барвисті вуличні вечірки, розкішні костюми та химерні маски, змішані з музикою, культурою та великою кількістю смачної їжі. Вона відрізняється від країни до країни, оскільки кожна культура додавала свої традиції та адаптувала під свої бачення. Спільним залишається назва та приготування пончиків.

Давайте подивимося, які звичаї мають держави в Європі під час святкування Карнавалу.

Італія

Carnevale, що означає «прощання з м’ясом», є одним із найбільших фестивалів в Італії та починається за два-три тижні до Попелястої середи. Це свято розпочинає тверезий, пісний період Великого посту (40 днів перед Великоднем). Карнавал 2024 пожвавлює вулиці Венеції з 28 січня до 13 лютого.

Carnevale, що означає "прощання з м'ясом", є одним з найбільших фестивалів в Італії / Фото: RnDmS/depositphotos.com

Італійці почали влаштовувати дикі костюмовані вечірки, на яких з'їдали всю багату їжу, що була під рукою, зокрема купи м’яса. Традиційно в цей час правила і звичаї відходять на другий план на користь красивих, щедро гаптованих маскарадів, публічних вистав і ярмарків, а також святкових бенкетів. Італійці святкують Карнавал із цілою низкою страв із макаронів та смаженої випічки, таких як фріттель або кростолі (оладки з начинкою з крему). У Венеції, зокрема, туристів на Карнавалі пригощають безліччю страв з морепродуктів, натхненних великою кількістю місцевої свіжої риби.

Франція

Надвідомі у Франції Ganses, також знані як карнавальні бейнети - смажені у фритюрі оладки, посипані цукровою пудрою. / Фото: studioM/depositphotos.com

У Франції карнавал називається Le Carnaval або Mardi Gras, що означає «Жирний вівторок», а найвідоміший вуличний карнавал відбувається в Ніцці протягом двох тижнів перед Великим постом. Із середини січня до початку березня регіон перебуває в режимі вечірок: кожні вихідні проводять кілька карнавальних балів, на додаток до потоку парадів. Надвідомі у Франції Ganses, також відомі як карнавальні бейнети, — це смажені у фритюрі оладки, посипані цукровою пудрою. Вони частково нагадують украънськы вергуни. Традиційно їх готують на Жирний вівторок, але в інші дні їх можна знайти у французьких пекарнях, особливо під час карнавального сезону. Хоча існує багато регіональних варіацій карнавальних пампухів, а також млинців і вафель, але в Ніцці їх готують на воді з апельсинового цвіту.

Німеччина

Столицею німецького Карнавалу є Кельн, куди всі німці їдуть святкувати грандіозне свято. Тут рівно об 11:11 ранку 11 листопада розпочинається справжнє дійство вуличного свята. У листопаді починається період, від якого відраховують карнавал, чи якось так. А сам він — Вуличний карнавал починається у Weiberfastnacht (8 лютого 2024 року), у четвер перед Масницею (12 лютого). До Фіолетового вівторка (13 лютого) діє розклад зустрічей, балів і парадів. Люди святкують, співають і танцюють у залах, ресторанах і барах. У Кельні цими днями надзвичайний стан, багато закладів закриті, править принц-карнавал. Передвеликодні карнавальні традиції в Німеччині різняться від регіону до регіону, включно з носінням костюмів, що уособлюють як темних привидів зими, так і барвистих духів весни. Є незвичні традиції відрізання краваток чоловікам, жінками у тематичних костюмах, танці та розпивання пива на вулицях і в барах.

Щоб підкріпитися, німці насолоджуються традиційними легкими закусками, такими як свіжі кренделі, братвурст та інші ковбаси, а також гарячим вином із прянощами. До карнавалу готують особливі пончики берлінер, як особливий передвеликодній делікатес. Ці смажені вироби з дріжджового тіста традиційно начиняють джемом або желе і посипають цукровою пудрою. Карнавал демонструє традиційні страви, такі як братвурст або німецькі сосиски, свіжі кренделі та глінтвейн. На німецькому Карнавалі варто спробувати картопляний суп (kartoffelsuppe) — традиційну тарілку картопляного супу з німецькою ковбаскою.

Святкування Карнавалу у світі звично порівнюють з українською традицією Масницею, для святкування якої також пригощаються випічкою та виробами з набілу, молока. У нас, як і всюди, є власний рецепт пампушок, тобто пампухів, який дуже схожий на німецький. NV ділиться популярним рецептом завжди вдалого світового частування.

Традиційні карнавальні пончики з джемом

Інгредієнти на 16 штук:

500 г пшеничного борошна

70 г цукру

1 щіпка солі

130 мл молока

100 г вершкового масла

25 г дріжджів

3 жовтки

1 яйце

терта цедра 1 лимона

1 чарка рому

олія для смаження

Абрикосовий джем

цукрова пудра для посипання

Спосіб приготування

Розчиніть дріжджі в молоці, змішайте всі інгредієнти для дріжджового тіста і замісіть однорідне, м’яке тісто. Залишити на ніч або принаймні на 6 годин.

Потім розділити тісто на 16 частин і сформувати кульки. Залиште відпочивати на присипаній борошном дошці ще на 2 години.

Нагріти рослинну олію в каструлі з кришкою. У гарячу олію занурьте пончики ( вони мають плавати в ній) і закрийте каструлю кришкою.

Коли нижня частина тіста стане золотисто-коричневою, перевернути їх і обсмажити другий бік пампухів у відкритій сковороді до золотистої скоринки. Виймаємо і викладаємо на кухонний папір, щоб пішов зайвий жир.

Наповніть теплі пончики абрикосовим джемом з допомогою кондитерського шприця і посипте їх цукровою пудрою.

Порада: До випічки, яка випікається в олії, завжди рекомендується додавати трохи рому. Це запобігає потраплянню жиру в тісто. Пончики також чудово поєднуються з домашнім полуничним варенням або ванільним кремом.




Похожие новости: