Мийте руки: у Запорізькій області продовжують реєструвати випадки гострої кишкової інфекції
Просмотров: 401
4 березня 2024 15:30
З 24 лютого по 1 березня 2024 року в Запорізькій області зареєстровано 34 випадки гострої кишкової інфекції.
Як повідомляє обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України, показник на 100 тис. – 2,07 (на двох попередніх тижнях зареєстровано 34 та 31 випадки).
За цей же період не зареєстровано випадків гострої кишкової інфекції, які були б пов’язані з водним шляхом передачі, вірусного гепатиту А,спалахів та групових випадків ГКІ.
Щоб запобігти захворюваності, потрібно дотримуватися базових гігієнічних навичок:
- мити руки або обробляти їх вологими серветками, побутовими дезінфікуючими засобами (антисептиками) після відвідування туалету та перед вживанням харчових продуктів або їх приготуванням;
- виготовлені страви вживати одразу, а у випадку їх зберігання, перед споживанням, піддавати, за можливості, вторинній термічній обробці, зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин;
- не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їхньої якості та з закінченим терміном споживання, зберігати продукти харчування тільки у спосіб, який зазначено на упаковці, та дотримуйтись встановлених термінів зберігання;
- не брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання у холодильнику);
- не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води). Для пиття і приготування їжі використовуйте воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
- не вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
- ретельно мити овочі й фрукти, особливо якщо вживаєте їх сирими.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново зверніться до найближчої лікувальної установи, - радить ЗОЦКПХ.