Усе, що ви хотіли знати. Бурбон проти віскі: у чому різниця
Усі бурбони є віскі, але не всі віскі є бурбонами.
Якщо ви плутаєте віскі та бурбон, ви не одні. Індустрія напоїв сповнена маленьких нюансів, часто породжених географією, різними інгредієнтами та доступними матеріалами. Просто згадайте про величезну кількість категорій ігристих вин (шампанське чи просеко?), IPA і бренді (коньяк чи арманьяк?). Алкоголь сповнений підкатегорій, стилістичних хитрощів і нюансів.
Але варто знати різницю між бурбоном і віскі. Це не тільки корисна інформація, вона допоможе зрозуміти тонкощі щодо споживання, пропонуючи контекст для варіацій смаку та — сподіваємось — відкриваючи вам нові та приємні варіанти.
Що таке віскі
Подумайте про віскі як про парасольку, що охоплює безліч різних сортів. Подібно до канадського, японського, шотландського та житнього, бурбон є одним із основних сортів. І це, мабуть, найбільш домашня версія віскі для жителів Сполучених Штатів, заснована на загальноамериканському врожаї кукурудзи як основного ферментованого зерна.
Щоб віскі було класифіковано як бурбон, принаймні 51% суміші має становити кукурудза, яка, як правило, дає солодший тип. Існують додаткові вимоги до віскі, щоб називатися бурбоном, і одна з найбільших стосується деревини, яка використовується для бочок, у яких витримується бурбон.
Що таке бурбон
На відміну від вина та інших спиртних напоїв, бурбон повинен витримуватися в бочці з однієї породи дерева, а саме в нових дубових бочках, які обвуглені. Обвуглювання — це потрапляння полум’я на внутрішні стінки бочки. Тепло утворює сполуки в деревині, які асоціюються з віскі — згадайте ваніль, тости та спеції для випічки. Бурбону також потрібні нові бочки, на відміну від інших алкогольних напоїв, яким дозволяється витримуватися у раніше використовуваних бочках, у яких колись були вино чи херес. Це означає, що бурбон має певну чистоту, оскільки він не вбирає жодних додаткових нот із чогось, що раніше займало бочку під час витримки.
Деревиною, яка використовується для бочок для бурбону, є американський білий дуб. Виробники люблять це дерево, тому що воно покращує смак напою, а у випадку з американським і французьким дубом перший краще витримує високий вміст алкоголю.
Хоча бурбон необов’язково походить із Кентуккі, там виробляється переважна більшість (майже 95%). Кентуккі - це місце, де бурбон народився і залишається його оплотом, пропонуючи велику кількість місцевої кукурудзи та інших зернових культур і клімат, сприятливий для витримки.
Чудові варіанти виходять із таких місць, як Вашингтон (Dry Fly) і Техас (Balcones). Все більше людей експериментують з різноманітними зернами (все ще переважає кукурудза), які відображають різні частини країни.
Ще одна річ, яку слід знати про бурбон, — це кількість алкоголю, яка дещо змінюється від напою до напою. Міцність готового продукту повинна бути не менше 40% спирту. З-поміж багатьох видів віскі бурбон трохи солодший, загалом досить м’який і чудовий приклад справжнього алкогольного напою американського виробництва. Насолоджуйтеся ним самостійно або поєднайте з іншими інгредієнтами у ваших улюблених класичних коктейлях.
Whiskey vs. whisky: так, правопис має значення
Ви могли помітити, що часто слова слова whiskey та whisky використовуються як синоніми. Причина в тому, що назва напою пишеться по-різному залежно від того, де його зробили. Whiskу — це назва шотландського віскі, і це не просто традиція, це частина шотландського законодавства. Віскі, вироблені в Канаді, Японії, Англії та Австралії, також пишуться без «е», хоча це за традицією, а не за законом. Віскі з США та Ірландії зазвичай пишуться як віскі з літерою «e», хоча є деякі винятки, зокрема компанія «Makers Mark bourbon» використовує назву «віскі» як данину шотландсько-ірландському корінню родини-засновника.
Джерело: NV