Чехія пропонує українським біженцям добровільно поїхати додому: обіцяють оплатити квитки

Просмотров: 282
3 червня 2024 09:55

Уряд країни запустив пілотну програму повернення біженців додому

Спершу під дію програми підпадуть 400 українців

У Чехії запровадили програму добровільного повернення українців додому. Поки що вона працює в пілотному форматі. До України хочуть повернути 400 біженців.

Уряд країни оплатить таким людям квитки на автобус в один кінець. Про це йдеться в матеріалі Radio Prague International.

Зазначається, що проєкт курує міністерство внутрішніх справ країни. Згідно з ним, держава буде оплачувати біженцям квитки на автобус, а хворим оплатить транспортування у машині швидкої допомоги.

Проєкт діятиме з червня по листопад 2024 року. Очікується, що ним на перших порах скористуються до 400 українців. Також Чехія готова організувати санітарний транспорт для тридцяти пацієнтів максимум.

Уряд затвердив концепцію в середині травня. Біженці зможуть лише один раз скористатися можливістю оплачуваного добровільного повернення. З держбюджету на програму виділено 5,5 мільйонів крон. Це приблизно 242 тисячі доларів або ж близько 10 мільйонів гривень. 

Європа хоче повертати біженців додому?

Зазначимо, що останнім часом в Європі відзначаються певні тенденції, які можуть свідчити про наміри окремих країн ЄС позбуватися українських біженців. Принаймні, йдеться про їхню частину. Правда, передусім йдеться або ж про соціально пасивних людей, або ж про ухилянтів від військової служби та/або чоловіків, які потрапили в ЄС нелегально вже після початку повномасштабного вторгнення Росії. А в ПАРЄ навіть пропонують на рівні урядів держав виплачувати гроші таким українцям, аби вони їхали додому. 

Зокрема, та ж Чехія вже давно педалює цю тему. Втім, не Чехією єдиною. Сотні українців можуть вислати з Норвегії, аналогічні розмови йдуть у Швейцарії, деяких інших країнах. 

Водночас варто розуміти, про примусове видворення поки що не йдеться. Також є аргументовані підстави вважати, що наразі це в основному лише риторика. Адже українці - це зазвичай дуже працьовиті люди, які до того ж швидко асимілюються та адаптуються в нових умовах. В одній тільки Польщі наші громадяни працюють так, що вже підняли їй ВВП на цілі відсотки (це дуже багато). І тепер Варшава каже, що якщо сотні тисяч українців раптово повернуться додому, це спричинить економічний колапс. 

Звичайно ж, непрацюючі або літні люди на соціалці - це додаткове економічне навантаження на уряди країн ЄС. Однак соціально та економічні активні громадяни в молодому та середньому віці - це справжня знахідка для Європи. І таких навряд чи хтось кудись просто так відпустить.

Раніше в НБУ спрогнозували масове повернення українських біженців з-за кордону. Втім, це станеться не раніше 2025 року, вважають у регуляторі. 




Похожие новости: