Президент Польші підписав указ про обмеження допомоги для українських біженців

Просмотров: 195
10 червня 2024 21:57

Дуда підписав закон про обмеження допомоги для українських біженців

Президент Польщі Анджей Дуда підписав зміни до закону про допомогу біженцям з України. Про це повідомила пресслужба Канцелярії президента країни. Зміни в законі продовжують строк дії тимчасового захисту українських біженців з 30 червня 2024 року до 30 вересня 2025 року. Таким чином українці й надалі зможуть отримувати доступ до медичних послуг, сімейних та соціальних виплат. Також призначення та виплата допомоги на виховання дітей будуть залежати від того, чи навчається дитина у польському закладі освіти.

Йдеться про допомогу у розмірі 800 злотих та за програмою "Добрий старт" - виплата 300 злотих, яку раз на рік отримують батьки школярів для купівлі шкільних речей та підготовки до нового навчального року. Крім того, новим законом визначено максимальний 36-місячний термін, впродовж якого українські учні можуть брати участь у додаткових безплатних заняттях з польської мови. Рішення буде стосуватися учнів, які почали заняття у 2022/2023 та 2023/2024 навчальних роках.

Нові правила про пільги для українських дітей, які ходять у польську школу чи дитячий садок, почнуть діяти з періоду пільг, який почнеться з 1 червня 2025 року та з 2025/2026 навчального року ("Добрий старт"), пояснює Rzeczpospolita.

Своєю чергою для того, щоб отримати номер PESEL українські біженці повинні показати проїзний документ, а заявку на PESEL зі статусом UKR потрібно буде подавати "негайно після прибуття" до Польщі. Також у поправці йдеться, що з 1 липня фінансування підтримки для поляків, які прийняли українських біженців, буде можливим лише на підставі договору з місцевою владою.

Проте закон передбачає скасування одноразової соціальної допомоги в Польщі для біженців з України розміром 300 злотих. Крім того, планується запровадити конкретні підстави для анулювання дозволу на тимчасове проживання українців.




Похожие новости: