Чому нам потрібно частіше їсти гречку
Гречана крупа займає на українській кухні таке ж місце, яке рис в азіатській і близькосхідній культурі. І гречка повністю виправдовує таку довіру.
Ядра гречаної крупи мають блідо-коричневий або зелений колір. Гречана крупа не має відношення до пшениці, отже, вона не містить глютену. Зерна гречки можна використовувати в гречаних чаях або переробляти в борошно, локшину і крупу. Крупа використовується так само, як рис, в декількох традиційних європейських і азіатських стравах.
Гречана крупа має високий вміст мінералів і антиоксидантів, що забезпечує ряд переваг для здоров’я. Поживна цінність гречаної крупи значно вище, ніж у багатьох інших злаків. Вуглеводи є основним дієтичним компонентом гречаної крупи. Також в ній присутні білок, багато необхідні мінерали і антиоксиданти. Гречану крупу безпечно вживати в їжу всім, за винятком невеликого відсотка людей, у яких може бути алергія на неї. Найчастіше вона зустрічається у тих, у кого вже є алергія на рис або латекс.
Гречана крупа має низький або середній глікемічний індекс, який викликає більш повільне зростання рівня цукру в крові після їжі, отже, вона безпечна для вживання в їжу пацієнтами з діабетом і корисна для тих, хто хоче поліпшити свій баланс цукру в крові. Підтримка хорошого балансу цукру допомагає підтримувати здоров’я.
Магній, мідь, клітковина, деякі білки та рослинні сполуки, такі як рутин, допомагають підтримувати гарне здоров’я серця. Гречана крупа містить найбільшу кількість рутину – один з кращих антиоксидантів серед злаків. Антиоксиданти захищають тканини організму від окисного стресу і уповільнюють процес старіння. Рутин захищає серце, знижує ризик утворення тромбів в кровоносних судинах, зменшує запалення і артеріальний тиск. Також було виявлено, що гречана крупа знижує рівень холестерину, який є фактором ризику серцево-судинних захворювань.