Північна Корея продемонструвала завод зі збагачення урану для виробництва ядерних бомб

Просмотров: 162
15 вересня 2024 15:22

Північнокорейські ЗМІ вперше опублікували фото з заводу, де виробляють паливо для ядерних бомб. Підприємство відвідав лідер КНДР Кім Чен Ин. Ці знімки дають "рідкісну можливість заглянути всередину ядерної програми Північної Кореї, яка заборонена численними резолюціями Ради Безпеки ООН", зазначає агентство Reuters.

ЗМІ КНДР не уточнюють, коли саме відбувся візит Кім Чен Ина на підприємство і де знаходиться цей завод.

Відомо, що лідер КНДР закликав робітників виготовляти більше матеріалів для тактичної ядерної зброї, а також, що ядерний арсенал країни має життєво важливе значення для протистояння загрозам з боку Сполучених Штатів та їхніх союзників. За його словами, ця зброя необхідна для «самооборони та можливості запобіжного нападу».

За даними південнокорейської розвідки, Північна Корея керує кількома заводами зі збагачення урану, зокрема одним на ядерному об'єкті в Йонбені. Виведений з експлуатації після переговорів, Пхеньян мав повторно активувати його у 2021 році. Експерт з Південної Кореї розповів агентству France-Presse, що об'єкт, представлений цієї п'ятниці, «ймовірно, є об'єктом Кангсон», ще одним надсекретним ядерним комплексом недалеко від Пхеньяну. Однак малоймовірно, що за цією подією незабаром піде нове ядерне випробування, сказав аналітик.

Головний ядерний полігон Північної Кореї нещодавно був пошкоджений внаслідок повені, згідно з звітами, опублікованими в середу аналітичною програмою 38 North, запущеною аналітичним центром Stimson Centre наприкінці липня. Полігон «знаходиться в дуже поганому стані, всі автомобільні та залізниці були зруйновані дощами, а ґрунт навколо нестабільний», – йдеться у звіті.

Наразі відносини між Сеулом та Пхеньяном знаходяться на рекордно низькому рівні, «Північ» нещодавно оголосила про розміщення 250 пускових установок балістичних ракет на своєму південному кордоні. В останні місяці Північна Корея випустила велику кількість повітряних куль зі сміттям у бік південнокорейського кордону, а минулого тижня розпочалася нова серія подібних провокацій.

У четвер Сеул оголосив, що Північна Корея запустила кілька «балістичних ракет малої дальності» у бік моря, що стало першим великим випробуванням зброї з початку липня. Однак у п'ятницю агентство ЦТАК повідомило, що це були випробування "600 мм реактивної системи залпового вогню нового типу".

Деякі експерти припускають, що трансляція зображень ядерних об'єктів КНДР може мати на меті вплив на президентські вибори в США. Ці зображення є «посланням наступній адміністрації», яке означає, що «денуклеаризація Північної Кореї буде неможлива», - заявив агентству France-Presse старший аналітик Корейського інституту національного об'єднання. 

Північна Корея провела своє перше ядерне випробування у 2006 році і з того часу є об'єктом численних санкцій ООН. Весь цей час Пхеньян жодного разу не показував громадськості своїх ядерних об'єктів.




Похожие новости: