Найнебезпечніші продукти для печінки
Збої в роботі печінки знижують якість життя і можуть привести до серйозних захворювань. Які продукти особливо небезпечні?
Алкоголь. Ацетальдегід — продукт розпаду алкоголю провокує порушення роботи печінки: здорові клітини замінюються жировими, а сам орган збільшується і починає гірше працювати. Поступово розвивається фіброз, а потім справа може дійти до цирозу.
Цукор. Його вживання призводить не тільки до розвитку цукрового діабету, але і до порушення роботи клітин печінки. Цукор, якщо їм захоплюватися, може спровокувати збільшення розмірів печінки за рахунок утворення жирової тканини. Згідно з останніми дослідженнями, цукрозамінники ще небезпечніші, ніж звичайний цукор.
Надмірне споживання солі впливає на клітини печінки – деформує їх, провокує загибель і гальмує ділення. У довгостроковій перспективі все це може призвести до фіброзу. Сама по собі сіль не шкідлива, вона виконує життєво необхідні функції. Але для цього потрібно не більше 6 грамів натрію в день, а ми часто їмо набагато більше.
Продукти з трансжирами. Печінка дуже сприйнятлива до жирних продуктів, і особливо шкідливі ті, в яких містяться трансжири. Цей інгредієнт підвищує рівень поганого холестерину і знижує рівень хорошого.
З трансжирами також пов’язують підвищений ризик розвитку серцево-судинних захворювань, у тому числі ішемічної хвороби серця та інфарктів, а також раку, діабету, деменцій, депресій і хвороб печінки.