Як поділити житло при розлученні?

Переглядів: 2078

8 вересня 2015 15:32

Як поділити житло при розлученні? фото

У деяких випадках розподіл квартири при розлученні виявляється достатньо непростим завданням. Купуючи квартиру, в договорі як співвласників можуть зазначатися обоє або ж, що буває частіше - квартира оформляється на одного з сімейної пари. Відповідно до норм Сімейного кодексу України нерухомість, придбана в шлюбі, вважається спільною власністю пари. Універсальне правило говорить - розподіл нерухомості при розлученні відбувається 50:50 (якщо не був оформлений шлюбний договір). Тобто частки кожного з подружжя-співвласників рівні. Проте суд може призначити розділ в інших частках. І тут виникає резонне питання: як же поділити порівну квартиру? Чи це можливо? У цій статті ми будемо шукати відповіді.

Експертиза при розподілі квартири обов'язкова хоча б тому, щоб після розподілу на частини не виникало питань про нерівність розподілу.

Будівельно-технічна експертиза в тому числі займається розділом майна при розлученні. Даний вид експертизи вирішує такі важливі питання:

  1. Розділ квартири при розлученні?
  2. Встановлення порядку користування квартирою-предметом спору?

Незалежні експерти встановлюють ринкову вартість квартири на момент розділу. Зауважимо, що ініціювати експертизу може і банк або кредитна співтовариство. Так трапляється тоді, коли хтось із пари оформляв кредит. У такій ситуації на основі експертного висновку борг стягується з позичальника в примусовому порядку.

Документи, необхідні для здійснення експертизи:

  1. Правовстановлюючі документи на квартиру.
  2. Технічний паспорт.

Квартира належить до предметів матеріального світу, де виділити частину від цілого іноді бувае неможливо. Дуже рідко в квартирі можна виділити одну частину, щоб нею користувався один з подружжя, а іншу частину - для іншого з сімейної пари. Також в квартирі, як показує практика, труднощі з обладнанням двох окремих входів для колишнього подружжя, щоб вони не перетиналися при користуванні своїми частинами. Це ж стосується і місць загального використання (ванна, кухонна зона, балкон і т.д.). Окремі входи можливі у випадку, якщо мова про квартиру на першому поверсі і технічні норми дозволяють облаштувати такий окремий вхід.

Грамотний експерт в сформованій ситуації порекомендує подружжю 2 варіанти подій:

  1. Встановлення порядку користування квартирою: закріплення права користування житловими кімнатами за конкретними співвласниками. Приміщення загального користування (передпокій, санвузол і кухонна зона) використовуються обома співвласниками.
  2. Квартира залишається в користуванні одного із співвласників. У цьому випадку той, хто отримує квартиру цілком, виплачує другому співвласнику вартість його частки в майні (компенсацію).

У процесі судового розгляду за кожним з подружжя можуть бути закріплені кімнати різного метражу. Якщо експертиза квартири при розлученні показала, що вартість більшої кімнати вище, ніж належить частка у праві власності на квартиру, тоді другому чоловікові може бути призначена грошова компенсація.

Щоб розділ при розлученні стався з дотриманням всіх правил і тонкощів, важливо запросити висококваліфікованого експерта, який здійснить будівельно-технічну експертизу. Експертний висновок може зіграти важливу роль при винесенні рішення суду.

Але судовий розгляд - не обов'язковий крок. Якщо в процесі мирних переговорів подружжя договоряться, то встановити порядок користування квартирою можна уклавши нотаріальний договір на підставі експертизи.

Щоб дізнатися про послуги судової експертизи в Житомирі читай на сайті ekspertiza.com.ua. Довірте важливе питання розділу квартири при розлученні професіоналам, які подбають про деталі і проведуть грамотну експертизу.

*




Схожі новини: