Гриценко: Висновки «антидискримінаційної експертизи» щодо підручників – антиукраїнські і антиконституційні

Переглядів: 1689

18 червня 2018 16:08

Гриценко: Висновки «антидискримінаційної експертизи» щодо підручників – антиукраїнські і антиконституційні фото
Про це заявив директор інституту української мови НАН України Павло Гриценко.

«Яка тут дискримінація? В чому? Коли мову називають солов'їною, калиновою, чи ще якоюсь? Це просто оцінка носіями мови цієї своєї мови. Що тут дискримінує? Так само «вєлікій могучій рускій язик» по всіх школах України висвітлює уривок із твору Тургенєва: «любі, цені і знай велікій могучій рускій язик». Так само поляки називають свою мову великою. Це їхня оцінка. І не треба на цьому зациклюватися. Не треба переводити усю енергію, яка має бути використана для пізнання мови, на боротьбу із епітетами.

І на загал: що це взагалі за постановка питання, забороняти називати так чи інакше? Кого це ображає? Чию гідність? Це не висновки експертів, а якісь чергові провокації. Можна отим «експертам» закинути одне тільки: вони мають думати про моделі глибшого пізнання і вкорінення української мови як державної! А що ж відбувається зараз? Можливо, ми таки замало говоримо про солов'їність і красу української мови? Тому я солідарний з тими, хто не приймає таких висновків, бо вони дискримінують українську ідею і українську мову в цілому», - зазначив Павло Гриценко.

За його словами, мотивація у авторів оцих «висновків» одна: обниження ролі і сили впливу української мови.

«Це антиукраїнські дії. Замість того, щоб показувати велич і красу, розробляти моделі пізнання цієї краси для дітей, вони навпаки – роблять все, щоб відштовхнути від цієї мови. А теперішнє нав'язування громаді оцієї дискусії — заява про те, що, мовляв, щось із цією мовою негаразд… Якщо ж ми постійно про неї дискутуємо. Нас постійно змушують обороняти нашу мову, а ми маємо не обороняти, а втілювати її у життя, розпросторювати. Натомість нас змушують займатися тільки тим, щоб відбиватися від тих чи інших нападів на українську мову. Отак і досягається реалізація тактики на обниження нашої мови.

Ті висновки треба викинути у смітник, бо вони антинаукові, антиконституційні, тому що Конституція стверджує пріоритетність української мови, а вони шукають шляхи, аби цю пріоритетність обнизити», - сказав Гриценко.

Источник: Вголос


Имя:
Ваш комментарий:

Схожі новини: