Перспективи реформи системи освіти для сільських шкіл

Переглядів: 1365

9 жовтня 2018 12:56

Перспективи реформи системи освіти для сільських шкіл фото

Проблеми освіти у сільських школах, в тому числі з якістю освітніх послуг, покликана вирішити загальна реформа освітньої системи. Вона буде діяти на ряду з децентралізацією та територіально-адміністративною реформою. Дисбаланс між якістю освіти у містах та сільській місцевості на сьогодні дуже явний та виявляється у результатах незалежного тестування випускників. Які ж кроки плануються для розв’язання проблеми?

  • Закрити малокомплектні класи, створити опорні школи та їх філій. Фінансування з фондів ОТГ дозволить створити якісну матеріально-технічну основу для цього.

Такі кроки часто зустрічають супротив з боку батьків, учнів та вчителів. Останні бояться скорочень, а батьки занепокоєні дорогою до школи та належним харчуванням дітей. У свою чергу, вчителі забезпечуються роботою в інших школах, щоправда, вимоги до їх роботи зростають. Учнів ж отримують у таких школах значно кращі знання, що забезпечує кращий результат на ЗНО та вступ у вищі навчальні заклади.

  • Вдосконалити навчальні програми, системи моніторингу, підвищити кваліфікацію вчителів. Багато повноважень тепер віддано самим вчителям та спеціально створеним комунальним установам.

Проблему складності навчальних програм в майбутньому планується вирішувати, надаючи повноваження для їх змін навчальним закладам. Те саме стосується повноважень вчителя самостійно обирати ефективну методику викладання предмета.

Новостворені комунальні установи візьмуть на себе усі питання життєдіяльності закладів освіти, а в адміністрації з’явиться можливість займатися виключно питаннями ефективної організації навчання.

  • Реформувати роботу методистів та методичних кабінетів. Для ефективної допомоги вчителям ліквідувати необхідно різницю між теоретичними та практичними навичками роботи.

Покращення ефективності роботи методкабінетів досягається шляхом підпорядкування міськраді ОТГ, а не району, як це було раніше. Це спрощує контроль якості їх роботи. Деякі методкабінети вже мають практику надання послуг методичного забезпечення іншим населеним пунктам району та отримання додаткових коштів.

Посильну підтримку вчителям, що працюють у сільській місцевості, радо надає й освітній портал «Всеосвіта». Тут вчителі мають можливість обмінюватися досвідом, власними методичними розробками та вдосконалювати професійні навички.

Відповідно до вимог, які реформа висуває до вчителя, він має володіти навичками комп’ютерної грамоти. З цією метою у розділі порталу «Курси» було створено нові дистанційні курси «Створення та ведення власного блогу на платформі Blogger» та «Google сервіси в роботі вчителя», а також «Інтернет-ресурси для опитування і тестування». Вони допоможуть вчителю підвищувати ефективність навчання та забезпечать професійний ріст педагога. Методичні матеріали зібрано у розділі «Бібліотека», а розділ «Олімпіади» запрошує учнів 1-11 класів до участі у дистанційних предметних олімпіадах.

*




Схожі новини: