Пенсії, податки та ціна на газ — обіцянки кандидатів, які вони не зможуть виконати

Переглядів: 1221

25 лютого 2019 14:43

Пенсії, податки та ціна на газ — обіцянки кандидатів, які вони не зможуть виконати фото
Заступник директора Центру економічної стратегії, фінансовий аналітик Дмитро Яблоновський прокоментував економічні обіцянки кандидатів на пост президента.

Аналітики дослідили обіцянки у сфері економіки 9 кандидатів. Це Тимошенко, Зеленський, Порошенко, Бойко, Гриценко, Ляшко, Садовий, Мураєв та Кошулинський.

Чи можливо зменшити ціну на газ? Пояснює Дмитро Яблоновський


Якщо ми знизимо ціну на газ вдвічі, то хто за це заплатить? Багато газу, який видобувається в Україні, видобувається приватними компаніями. Хто буде компенсувати приватним компаніям гроші за газ? Ми ж живемо не за комунізму, ми не можемо просто взяти його в приватних компаній і перерозподілити. Де взяти гроші у бюджеті, якщо у нас не вистачає грошей на пенсії, на реформування освіти, системи охорони здоров’я.

У повноваженнях президента немає встановлення ціни на газ. Це стосується будь-яких ресурсів і будь-яких цін. Ціну на газ має встановлювати ринок. Якщо ж ми вважаємо, що ринкова ціна занадто висока для частини населення, ми пропонуємо їм субсидії. Ними опікується Кабінет міністрів України. Коли він закладає субсидії в бюджет, за це голосує парламент. В цьому ланцюжку ролі президента немає.

Зниження податків і підвищення пенсій

— Кандидати не бачать проблем з тим, щоб обіцяти взаємовиключні речі. Деякі кандидати обіцяють зниження пенсійного віку, але це арифметично неможливо. Якщо подивитися на співвідношення старих людей і молодих, то ми бачимо, що арифметично не вийде, навіть якщо ми матимемо прозору, чесну систему розподілу єдиного соціального внеску без будь-якої корупції, у нас буде дефіцит Пенсійного фонду.

Далі, на мою думку, у нас є дві альтернативи: або ми удаємо, що даємо гроші всім, даємо мізерну пенсію, на яку не можна вижити, або ми все ж таки підвищуємо пенсійний вік.

Зараз пенсії почали індексуватися автоматично. Якщо ми хочемо змінити пенсійну систему, потрібна воля парламенту на це. Я сумніваюся, що в президента, якого оберуть, буде стійка пропрезидентська більшість у Верховній Раді. Де брати голоси? Знову торгуватися?

Источник: hromadske.radio


Имя:
Ваш комментарий:

Anonim
26 лютого 2019 г. (06:40)
Александр Вилкул, доверенное лицо которого в Мелитополе Ебалицкий обещал с билбордов в городе, что газ сделает в 4 Раза дешевле.

Схожі новини: