Голова КВУ Кошель пояснив, чи можна вважати агітацією концерт «95 кварталу» на «1+1» у день тиші

Переглядів: 972

28 березня 2019 13:05

Голова КВУ Кошель пояснив, чи можна вважати агітацією концерт «95 кварталу» на «1+1» у день тиші фото
Якщо у програмі концерту «95 кварталу» в день тиші перед виборами буде згадка про політичну силу «Слуга народу», то це вважатиметься прямим порушенням виборчого законодавства.

Про це в ефірі «Прямого» заявив голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

- Чи можна вважати за агітацію заявлений в день тиші концерт «95 кварталу» на каналі «1+1»?


Дуже важко відповідати на це питання, адже потрібно розглядати кожен факт окремо. Тобто якщо там буде згадка про політичну силу «Слуга народу», яка є суб'єктом виборчого процесу, чи про Зеленського як кандидата, тоді це буде прямим свідченням агітації. Але ми завжди звертались до кандидатів і до політичних сил не зловживати днем тиші. Будь-який штаб може сказати, що вони придумали спосіб обійти закон. Наприклад, розмістили на бордах лише символіку чи кольорову гамму кандидата, і, таким чином, це складно довести як виборчу агітацію. Ми закликаємо всіх кандидатів на пост президента України не маніпулювати і не зловживати днем тиші. Думаю було б чесно, якби кандидат на пост президента сам звернувся до телеканалу і попросив повністю забезпечити день тиші, незважаючи на те, як прямо чи опосередковано корелюється з законодавством.

- Ви згадали серіал «Слуга народу», що можуть бути посилання на політичну силу «Слуга народу». Ба більше, саме в ці дні буде трансляція цього серіалу, а ще до того в програмній сітці каналу буде і фільм про колишнього президента США Рональда Рейгана, якого озвучує Володимир Зеленський. Все це буде в день тиші. Це не є прихованою агітацією?

Якщо йдеться про озвучку - це виборча технологія, але дуже важко це довести як порушення законодавства. Щодо трансляції самого серіалу, яка відбувається останні тижні, то це є прямим порушенням ч. 1 ст. 58 Закону України «Про вибори Президента України». В цьому випадку маємо весь комплект: назва серіалу збігається із суб'єктом виборчого процесу - політичною партією, яка висунула кандидатуру на пост президента і ця кандидатура є виконавцем головної ролі. Тим більше, серіал має політичну тематику, відображає виборчі процеси. В цьому плані не може бути жодних різночитань, але не може бути також мови про заборону цього серіалу. Може йтись тільки про одне - потрібно чесно заплатити кошти із виборчого фонду за трансляцію відеофільму «Слуга народу», який можна розглядати як виборчу рекламу.

- А якщо не буде того, про що ви сказали, то які санкції будуть слідувати?

Зараз бачимо багато закликів, кандидати говорять, що потрібно ламати руки, знімати з виборчих перегонів. Ми противники цього, і ми завжди відстоювали тезу про те, що закон не має передбачати такого механізму, як зняття кандидатів з реєстрації, бо це буде механізм політичної розправи. Тому механізм, який зараз є, - це адміністративна відповідальність, попередження з боку ЦВК. Але все це є механізмом політичної відповідальності, виборці повинні знати правду в тому числі через адмінвідповідальність чи рішення ЦВК. Тоді виборці самі приймають рішення за кого голосувати з огляду на те, які порушення допускають кандидати.

- Чи завжди день тиші був суцільним днем тиші без порушень?

Традиційно політики поважають день тиші. Але маніпуляції мають місце, виборчі технології мають місце. Наприклад, під час парламентських виборів 2014 року чотири політпартії порушили день тиші, вони розмістили серії бордів із нагадуванням про свої політичні сили, з гаслами, які були схожі на гасла кампаній, зі збереженням стилістики та кольорової гамми. Довести це в рамках чинного законодавства було неможливо, але виборці знали, що ці політики маніпулюють. Але масштабних зловживань поки що не було.

Раніше народний депутат Володимир Ар’єв на своїй сторінці у Facebook висловив відверте обурення словами кандидата у президенти Володимира Зеленського щодо ситуації у зоні проведення операції Об’єднаних сил на Донбасі та зміни формату переговорів у рамках Мінських угод.

«Може я занадто емоційно реагую, але Україна не заслужила такого дна! Після тисяч загиблих обирати президента з менталітетом орди і цинічним олігархом за спиною - перекреслити всі тяжкі здобутки в надскладних умовах. Умови нікуди не дінуться, але при слабкому президенті-невігласі кудись може дітися Україна. Чи ми допустимо це, залежить від кожного з притомних громадян. Розповідати про ці речі треба всім, хто ще здатен чути. Інакше країна в біді», - написав Ар’єв.

Источник: slidstvo.info


Имя:
Ваш комментарий:

Схожі новини: