Кабмін посварився через передвиборчі «плюшки»

Переглядів: 682

28 червня 2019 18:50

Кабмін посварився через передвиборчі «плюшки» фото
Засідання Кабінету міністрів

За місяць до парламентських виборів в уряді Володимира Гройсмана намітилась опозиційна прем’єру коаліція з міністрів, які не беруть участь у передвиборчій гонці. На вчорашньому засіданні вони намагалися утримати Кабмін від прийняття популістських рішень. Але у них нічого не вийшло.

Чим ближче до дати виборів, тим ініціативи прем’єра все більше нагадують «совок» або популізм.

— Ми вже обмежили ціну електроенергії у новому ринку, обмежили ціни на газ, а сьогодні обмежимо ще і тарифи на тепло. Я всім цим «комунальним баронам» покажу, як обдирати українців! — грізно оголосив Гройсман.

Втілювати ці ідеї чомусь взявся міністр юстиції Павло Петренко. Можливо, тому що саме він належить до партії прем’єра «Українська стратегія» і йде на вибори у першій десятці цієї політсили. А профільний віце-прем’єр Геннадій Зубко – ні.

Петренко заявив, що Кабмін «має повне право» вводити «економічно обґрунтовану ціну, оскільки постачальники є місцевими монополіями.

— Мільйони українців не повинні бути жертвами маніпуляцій місцевої «комунальної мафії»!

Він повідомив, що Мін’юст проаналізував власників теплопостачальних підприємств «і з подивом виявив серед них не тільки пов’язаних з місцевими керівниками осіб, але навіть офшорні компанії». Петренко пообіцяв оприлюднити весь список таких підприємств та їхніх власників для того, щоб всі побачили, хто конкретно наживається на переплаті українцями за опалення і теплу воду. Відбудеться це до 15 липня (або за тиждень до виборів).

А щоб про «урядові ініціативи» дізналося більше громадян, Мін’юст разом з системою безкоштовної юридичної допомоги запустить інформаційну кампанію «Я маю право на #ЧеснуПлатіжку». Звісно, за державний рахунок.

_MUS6633_1720x1000.jpg

Категорично «проти» щедрих ініціатив Гройсмана виступив Геннадій Зубко, профільний міністр ЖКГ:

— Я не підтримую цю постанову. Я за неї не голосуватиму. Давайте ще почнемо обмежувати ціни на цукор, молоко, м’ясо…

Свою позицію він пояснив тим, що зниження тарифів потрібно проводити за рахунок модернізації енергомереж, і відповідно – через зменшення витрат, а не адміністративно. Він також незадоволений тим, що зараз тарифи знизять тільки для міст обласного значення, а дрібніших населених пунктів це не торкнеться.

— Якщо ми виходимо з позиції «захисту людей», то чому цей захист ми організовуємо тільки в деяких містах?

Прем’єр відреагував роздратовано:

– Ви говорите зараз про енергомодернізацію, про те, про се. Про людей треба говорити!

Але за Зубко вступилась глава Мінфіну Оксана Маркарова, пояснивши, що обмеження цін та втручання в економічні механізми суперечитиме міжнародним зобов’язанням України, зокрема, перед МВФ.

Несподівано проти виступив навіть міністр інфраструктури Володимир Омелян, слушно зауваживши, що коли держава починає втручатися й обмежувати ціни, вона отримує у відповідь тільки кризу неплатежів та не прогнозовані наслідки.

Трохи подумавши, Зубко набрався сміливості й відверто озвучив претензію до прем’єра:

— Ми не підтримаємо цю ініціативу, тому що ні я, ні Маркарова, ні Омелян не беремо участі в політичному процесі.

І це була чиста правда.

_MUS6578_1720x1000.jpg

Захищати і хвалити ініціативу Гройсмана кинулись його давні соратники – міністр соцполітики Андрій Рева, міністр енергетики Ігор Насалик і (чомусь) міністр екології Остап Семерак.

Ігор Насалик не проминув добру нагоду і згадав, що з 1 липня, після запуску оптового ринку електроенергії, ціни на неї зростуть лише «в межах восьми – десяти відсотків».

— В межах чого-чого? — не відразу зрозумів прем’єр.

— Восьми – десяти відсотків, з тією ж інтонацією повторив Насалик, залишаючись незворушним.

— У вас там є кома або якийсь розділовий знак? — знову спробував з’ясувати порядок цифр Гройсман.

— Так. Тире. У нас там тире: 8 – 10%.

«Примирителем» і рефері спробував виступити Степан Кубів. Він запропонував поки що нічого не приймати, а «розділити відповідальність з наступним урядом».

Після довгої дискусії, що тривала понад годину, прем’єр запропонував міністрам особисто проголосувати «за» або «проти». До такої практики уряд давно не вдавався – зазвичай всі рішення ухвалюються «одноголосно». Втім, у результаті більшість міністрів (таких набралося 15 з 25) вирішили не вступати у контри з прем’єром і таки проголосували за обмеження тарифів.

Загалом, це засідання було особливо суперечливим. Наступним пунктом, за яким активно сперечались міністри, стало схвалення запропонованих президентом Володимиром Зеленським кандидатів на посади голів державних адміністрацій.

Віце-прем’єр Павло Розенко обережно поцікавився, чи буде уряд публічно обговорювати ці кандидатури. Несподівано це викликало бурхливу дискусію. Знову активно сперечалися Павло Петренко, Геннадій Зубко, Олександр Саєнко і навіть міністр спорту Ігор Жданов.

Дійшло до того, що віце-прем’єр В’ячеслав Кириленко демонстративно покинув засідання через те, що міністри не погодилися з його пропозицією.

Доречно було вже викликати поліцію. І тут у суперечку втрутився глава МВС Арсен Аваков. Він закликав колег не перетворювати засідання уряду на клуб політичних змагань, а зайнятися «професійною діяльністю»:

— Дайте працювати президенту Зеленському! Поважайте вибір українського народу!

— Так, а хто йому не дає? — тихенько озвалась соратниця екс-президента Петра Порошенка, віце-прем’єр з євроінтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Як не дивно, але Авакова підтримав і сам прем’єр:

— У нас тут не балаган, а інтелектуальний баттл: хто розумніший – скаже про закони! Тому я як головуючий на цьому засіданні оголошую дискусію закритою.

Усім дякую і до побачення!

Джерело: thepage



Имя:
Ваш комментарий:

Схожі новини: