Чернобыль: мифы и неправдивые преставления о новой катастрофе в зоне ЧАЭС

Переглядів: 862

20 серпня 2019 16:05

Чернобыль:  мифы и неправдивые преставления о новой катастрофе в зоне ЧАЭС фото

На днях в СМИ появилась информация о том, что в Чернобыле в зоне ЧАЭС саркофаг построенный над разрушенным реактором, может вскоре рухнуть, а Украину ждет новая катастрофа. Очередной миф развеял "По той бік новин".

"Як іноземні ЗМІ темою Чорнобилю "наганяють" жах, а деякі українські їм "підігрують".

Кілька наших підписників надіслали нам новину, яку їм "підсунули" гаджети: телефони та планшети. Новина про те, що тисячі людей захворіють на рак через те, що Чорнобильський саркофаг може обвалитися в будь-який момент.

А тепер ставимо головні питання:
- Хто сказав про те, що будуть тисячі жертви?
- Якісь експерти. Все, на цьому можна далі не продовжувати, бо теза фейкова. Але поставиом ще кілька питань.
- На основі чого вони зробили висновок?
- Невідомо.
- Звідки вони взяли дані?
- Невідомо.
- Чи можна розрахувати загалом, скільки людей помре?
- Ні, не можна.

Ці ЗМІ посилаються на видання The SUN - це британський таблоїд, тобто преса, яка спеціалізується на сенсаціях, чутках та плітках (навіть, якщо вони дещо неправдиві - нічого страшного, аби було цікаво написано).

Ми знайшли першоджерело: Так-так, тут теж йдеться про 40 тисяч випадків смерті від раку. Як рахували? Звідки і які експерти про це знають? Та кому то цікаво. Головне, що вражає...

До речі, в Україні найчастіше помирають від серцево-судинних захворювань. У 2016 році Україна "очолила" рейтинг дослідження смертності від серцево-судинних у різних країнах (дослідження провели European Journal of Epidemiology на замовлення ВООЗ)

Повернемося до Чорнобиля.

Як нам повідомили у прес-службі Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки
протягом півроку після аварії на ЧАЕС звели саркофаг - локалізуюча споруда, яка захищала населення та навколишнє середовище від радіаційного впливу. Через величезні радіаційні поля під час будівництва саркофагу застосовували дистанційні методи бетонування та монтажу конструкцій.

У 1997 році міжнародна група експертів розробила План «Укриття», який передбачав перетворення саркофагу на екологічно безпечну систему.

Цей План схвалила спільнота країн під егідою Великої Сімки. Саме ці країни виділили кошти для його реалізації.

В 2008р. провели низку робіт зі стабілізації найбільш ненадійних конструкцій Саркофагу (врахували при цьому і складність доступу до певних зон, і дози опромінення). Результат: ймовірність обвалення конструкцій Саркофагу зменшено приблизно в 100 разів.

У 2019 р. завершено створення над саркофагом нового безпечного конфайнмента (НБК).
Його основні функції:

- забезпечення захисту персоналу, населення та навколишнього середовища від впливу факторів ядерної та радіаційної небезпеки, пов'язаних з об’єктом "Укриття" (зокрема, і у випадку обвалення його конструкцій);
- створення умов для демонтажу нестабільних конструкцій та поводження з відповідними радіоактивними відходами, для вилучення матеріалів, які містять ядерне паливо, а також інших радіоактивних відходів в майбутньому.

Термін експлуатації основної захисної споруди НБК складає не менше 100 років. У цей період має підтримуватися безпечний стан об’єкта "Укриття" всередині НБК та поступове перетворення об’єкта "Укриття" (видалення конструкцій та ін.).

Звідки ж виникла новина про загрозу обвалення конструкцій?

29 липня 2019 року Державне спеціалізоване підприємство «Чорнобильська АЕС» та компанія Укрбудмонтаж підписали контракт про демонтаж нестабільних конструкцій саркофагу.

Після проведення у 2008 році стабілізаційних заходів максимальний термін експлуатації стабілізованих конструкцій був визначений до кінця 2023 року.

Вартість контракту на виконання робіт складає понад 2 мільярди гривень. Проєкт буде профінансовано з бюджету України, тоді як попередні роботи були здебільшого профінансовані Чорнобильським фондом «Укриття», вкладниками якого були 28 країн світу.

Замість висновку: до інформаційного приводу (в конкретному випадку - це підписання контракту про демонтаж нестабільних споруд), додали трохи брехні про загрози та 40 тисяч смертей від раку. Про це пише британська жовта газета, а українські ЗМІ починають це передруковувати .

Друзі, завжди є офіційні сайти, де можна взяти інформацію без інтерпретації тих, хто ганяється за сенсацією. А ще - можна звернутися до нас і ми допоможемо перевірити цю інформацію".



Имя:
Ваш комментарий:

Схожі новини: