Ціни на продукти харчування в Україні почали знижуватися: ДЕТАЛІ

Переглядів: 738

15 червня 2023 16:07

Ціни на продукти харчування в Україні почали знижуватися: ДЕТАЛІ фото

В Україні у травні цього року було зафіксовано рекордне зниження цін на яйця.

Про це каже директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Юрій Лупенко.

"У травні 2023 року споживчі ціни на яйця зменшилися проти квітня на 22,7%, а проти грудня попереднього року – на 28,1%. Ціни на цей продукт знижуються вже другий місяць поспіль: у квітні проти березня вони подешевшали на 8,7%, хоча все ще перевищують рівень травня 2022 року на 124,9%", – зауважив фахівець.

Він також додав, що, крім яєць, у травні серед продуктів харчування зменшилися ціни на олію соняшникову (-1,3%), хліб і хлібопродукти (-0,6%), цукор (-0,4%), макаронні вироби та молоко (-0,2%).

Лупенко зауважив, що у травні споживчі ціни зросли на 0,5 % проти 0,2% у квітні, а на продукти харчування – на 0,9% та 0,3% відповідно.

Директор наукового центру підкреслив, що найбільше зростання цін – на 8,7% – відбулося по фруктах, ціни на які у квітні знизились на 1,4%.

Однак, зі слів науковця, не виправдалися очікування щодо зниження цін на овочі. В травні 2023 року вони здорожчали на 5,6%, тоді як у квітні проти березня – лише на 0,3%.

Серед інших продуктів харчування відчутно зросли споживчі ціни на м’ясо та м’ясопродукти – на 1,7%, рибу та продукти з риби – на 0,6%, сир і м’який сир – на 0,6%.

"Загалом динаміка споживчих цін свідчить про посилення сезонних тенденцій на ринку продуктів харчування, а зростання цін на овочі та фрукти відбулося за рахунок надходження перших ягід та ранніх овочів. В наступні місяці можна очікувати сповільнення зростання цін на ці групи товарів, а по найбільш масових продуктах – зниження споживчих цін", – додав експерт.

 




Схожі новини: