Лідер Китаю особисто застеріг путіна від ядерної атаки по Україні

Переглядів: 554

5 липня 2023 11:30

Лідер Китаю особисто застеріг путіна від ядерної атаки по Україні фото

Сі Цзіньпін особисто застеріг президента рф від використання ядерної зброї в Україні.

Про це пише Financial Times із посиланням на високопоставленого посадовця адміністрації США, колишнього урядовця КНР, західних посадовців, високопоставленого радника китайського уряду і співбесідників, близьких до кремля.

Відомо, що Сі зробив попередження під час візиту до москви в березні. З тих пір Китай приписує собі досягнення в переконанні кремля відмовитися від завуальованих погроз застосувати ядерну зброю проти України.

Джерело наголошує, що у своїх публічних заявах Китай послідовно виступає проти використання ядерної зброї в Україні, тоді як союзники України не вірять в чесні наміри Китаю, враховуючи "безмежне" партнерство Сі з Путіним і так званий "мирний план", який значною мірою повторює російські тези.

А от високопоставлений посадовець адміністрації США заявив, що "китайці беруть на себе відповідальність за те, що передають росії повідомлення на всіх рівнях".

Раніше, у березні керівник зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель заявив, що візит Сі "зменшує ризик ядерної війни, і вони (китайці - ред.) дали це дуже чітко зрозуміти".

Співбесідники, близькі до кремля, стверджують, що путін сам зрозумів, що тактична ядерна зброя не дасть росії переваги, після того, як спрогнозував сценарії, що можуть виникнути в результаті її застосування. За їхніми словами, ядерний удар, швидше за все, перетворив би території, на які путін претендує як на російські, на опромінену пустелю, і мало чим допоміг би його військам просунутися вперед.

 




Схожі новини: