«Незламний Оріхів»: у столиці Словаччини відкрилася виставка світлин з міста на Запоріжжі, яке знищують росіяни

Переглядів: 496

29 серпня 2023 15:21

«Незламний Оріхів»: у столиці Словаччини відкрилася виставка світлин з міста на Запоріжжі, яке знищують росіяни фото

У Братиславі відкрилася виставка фотографій, присвячена  "міцному горішку" Оріхову

Виставка, «Незламний Оріхів»,  яку відкрили в День Незалежності України, покликана показати життя невеличкого українського міста під постійними обстрілами та бомбардуваннями з боку росіян. Про непересічну для нашої країни подію розповідається на сторінці Благодійного фонду "Імпульс.UA".

Авторка світлин - молода фотографиня із Запоріжжя Анастасія Мєтєлєва. Вже декілька років вона живе та працює у Словаччині. Влітку нинішнього року вона на деякий час повернулася до рідного міста, щоб зробити світлини про наслідки російського повномасштабного вторгнення в Україну. Одним із місць зйомки став і прифронтовий Оріхів.

Як розказала сама авторка під час презентації фотовиставки, знімки були зроблені під час поїздки разом з волонтерами до Пункту незламності Оріхова.

«Під час зйомки у самому Пункті незламності та на вулицях міста кожні кілька хвилин ми чули, як працює артилерія, як снаряди пролітають у нас над головою та вибухають десь неподалік. Але це був мій свідомий вибір – зробити фотографії та показати світу правду про масштаби руйнувань, які приносить російське вторгнення мирним містам та селам України», поділилась своїми спогадами Анастасія Мєтєлєва.

На світлинах представлені вулиці Оріхова, постраждалі від російських обстрілів, та місцевий Пункт незламності Оріхова, що був зруйнований прямим влучанням російської керованої авіабомби 9 липня нинішнього року. Ця трагічна подія і стала поштовхом для фотографині ініціювати проведення виставки у Братиславі.

«Окупантам вдалося зруйнувати міський Пункт незламності, але їм не вдалося знищити дух незламності міста Оріхова. Ми хочемо показати усьому світу, як це маленьке містечко продовжує протистояти російській агресії, наче уособлення незламного українського духу у боротьбі за продовження свого життя», зазначила авторка світлин.

Виставка організована за підтримки Українського Інституту в Словаччині, у приміщенні якого і розташувалась експозиція. Як зазначила під час презентації виставки директорка Українського Інституту в Словаччині пані Людмила Вербицька, проведення подібних заходів, спрямованих на інформування європейців про події в Україні, є надзвичайно важливою частиною роботи Інституту, як і розвиток культурного діалогу між Словаччиною та Україною.

Свою оцінку фотографіям виставки «Незламний Оріхів» дав відомий український дизайнер Микола Коваленко, чиї плакати, присвячені війні в Україні, також представлені в Українському Інституті.

За словами митця, світлини Анастасії Мєтєлєвої поєднали в собі важливий документальний зміст та яскраву художню форму, що робить їх особливо цінними та цікавими для глядача.

"Авторка планує продовжувати свою роботу, спрямовану на привернення уваги світу до війни в Україні засобами мистецтва. Серед її наступних задумів – фотовиставка під робочою назвою «Фактури війни», над підготовкою якої вона вже почала працювати", - говориться у повідомленні.

Про подію у житті фотографині написав її чоловік, відомий волонтер і журналіст, керівник БФ "Імпульс.UA" Микола Колодяжний.

«Тепер у нас з тобою 24-го серпня буде ще одна святкова подія – особиста. Бо у День незалежності України 2023-го у тебе відкрилася твоя перша персональна фотовиставка. Нехай невелика, але дуже і дуже важлива за змістом. Вона називається «Незламний Оріхів», і присвячена невеличкому українському місту, яке знаходиться за кілька кілометрів від лінії фронту та виживає під постійними обстрілами та бомбардуваннями росіян.

Я був поруч з тобою, коли ти знімала ці світлини. Бачив, як тебе вразили руїни, у яких вже тоді стояли пів-Оріхова. Як тобі непросто було кожні кілька хвилин чути постріли артилерії та вибухи снарядів. Як з тривогою ти вдивлялася в небо після слів волонтера «Там над нами російський безпілотник...». Але попри все, продовжувала концентруватися на пошуку кадра і знімати.

Ідея зробити цю виставку народилася після 9-го липня, коли цілеспрямованим ударом російської авіабомби був зруйнований оріхівський Пункт незламності. «Виходить, все, що я там знімала, залишилось тільки на фотографіях...», сказала ти тоді. І захотіла поділитися цими спогадами з іншими.

Виставка «Незламний Оріхів» – це присвята цьому дійсно незламному місту і незламним людям, які в ньому живуть. Відкрилася вона у Братиславі, у приміщенні Українського Інституту в Словаччині, 24 серпня 2023 року. На ній представлені світлини з Пункту незламності Оріхова, якого, на жаль, більше немає. З вулиць міста, понівечених російськими обстрілами. Це нагадування Європі і світу про те, як російські окупанти знищують мирні українські міста та села. Сьогодні, коли світ часом воліє забувати про нашу війну, проведення подібних заходів надзвичайно потрібне.

Хочу щиро подякувати за підтримку і гостинність у організації виставки Українському Інституту в Словаччині та особисто пані Людмилі Вербицькій. Дуже дякую Закарії Альхалафу за організаційну допомогу! Також хочу подякувати Максиму Ткалічу, без допомоги якого багато років тому все це також не відбулося б! І велика подяка пані Людмилі Яровій за її самовіддане і надихаюче служіння рідному Оріхову!» - написав на своїй фейсбук-сторінці Микола Колодяжний.

Фотографії з відкриття виставки Українського Інституту в Словаччині та Анастасії Мєтєлєвої




Схожі новини: