Грант, ваучер, працевлаштування: які послуги Запорізька служба зайнятості надає учасникам бойових дій

Переглядів: 549

19 вересня 2023 22:05

Грант, ваучер, працевлаштування: які послуги Запорізька служба зайнятості  надає учасникам бойових дій фото

Впродовж січня-серпня 2023 року на обліку в центрах зайнятості Запорізької області отримували послуги 96 осіб з числа учасників бойових дій, із них мали статус безробітного 94 особи.

Вже працевлаштовано 11 учасників бойових дій, 5 отримали ваучери на навчання за спеціальностями: психологія, соціальна робота, кібербезпека, фізична культура та спорт. Навчатися за ваучером можна за 123 професіями та спеціальностями, самостійно обравши напрям, заклад освіти у межах України та форму навчання. Такі цифри на брифінгу в офіційному Медіацентрі при ОДА оприлюднила директорка Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік.

Як інформує департамент внутрішньої політики та інформаційної діяльності Запорізької ОДА, Ірина Дуднік розповідала про сприяння у працевлаштуванні учасникам бойових дій та програми підтримки військовослужбовців.

Ірина Дуднік зазначила, що служба зайнятості надає воїнам, які повернулись з фронту, широкий спектр послуг з професійної адаптації, забезпечує супровід, а також практичну та методичну підтримку. Зокрема сприяє їхньому працевлаштуванню на постійну або тимчасову роботу, отриманню статусу безробітного та матеріальної допомоги або ваучеру на навчання.

«Розуміємо, що ветерани потребують особливої підтримки, тому забезпечуємо для них соціальний та кар’єрний супровід. Крім цього, для роботи з цією категорією залучаємо психологів та перенавчаємо наших спеціалістів», - наголосила директорка Запорізького ОЦЗ.

За словами Ірини Олександрівни, продовжує працювати грантова ініціатива “Власна справа”, за якою учасники бойових дій можуть отримати від 250 тисяч до 1 мільйону гривень на започаткування або розвиток бізнесу.

«У Запорізькій області один захисник України вже отримав грант на максимальну суму», - зазначила Ірина Дуднік.

Також функціонує ряд пільгових державних програм щодо працевлаштування військовослужбовців. Зокрема, надання компенсацій за працевлаштування учасників бойових дій. За умовами програми роботодавцю протягом двох місяців нараховується виплата у розмірі 6700 грн за кожну найману особу.

Довідково

Служба зайнятості має в арсеналі широкий спектр послуг для воїнів, які повернулися з фронту:

  • сприяння працевлаштуванню на постійну або тимчасову роботу;
  • отримання матеріальної підтримки шляхом участі в суспільно-корисних та громадських роботах;
  • учасники бойових дій, які мають професійно-технічну чи вищу освіту та не зареєстровані у службі зайнятості як безробітні, можуть безоплатно отримати ваучер на навчання та підвищити свій професійний рівень або змінити сферу діяльності;
  • отримання статусу безробітного та матеріальної допомоги на випадок безробіття;
  • відкриття або розвиток власної справи шляхом отримання гранту учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та членам їхніх сімей.

Грант на власну справу

Розмір грантів до 1 млн грн. Головні умови – створення робочих місць, сплата податків та провадження діяльності. Програма передбачає надання грантів на суми:

  • до 250 тисяч гривень для учасника бойових дій або другого з подружжя та/або особи з інвалідністю внаслідок війни на власний бізнес, за умови створення щонайменше одного робочого місця;
  • до 500 тисяч гривень може отримати УБД або другий з подружжя, за умови створення щонайменше двох робочих місць (кошти надаються на умовах співфінансування);
  • до 1 млн гривень зможе отримати учасник бойових дій, якщо він не менше трьох років зареєстрований як ФОП. Умова — створити від чотирьох робочих місць, із яких щонайменше два — для ветеранів або людей з інвалідністю внаслідок війни. Кошти надаються на умовах співфінансування.

 




Схожі новини: