Не про моду, а про стиль: що таке bespoke і чи є запит на класичні костюми

Переглядів: 367

3 жовтня 2023 13:30

Не про моду, а про стиль: що таке bespoke і чи є запит на класичні костюми фото

Розбираємося, якими є класичні костюми, скільки вони можуть служити своїм власникам і чи завжди це — про моду і статус.

Ще 15 років тому термін bespoke у контексті одягу був відомий небагатьом українцям, хоча саме явище існувало й у часи СРСР. Воно було втілене у понятті "індпошив" з усіма пострадянськими похідними: обмеженим вибором тканин, фурнітури та недостатньою обізнаністю щодо можливостей проявлення тієї самої індивідуальності. На той момент індпошив одягу був радше одним із напрямів легкої промисловості, аніж повноцінною культурою на зразок bespoke у Великій Британії чи Італії (згадайте лише персонажів фільмів Ґая Річі, які часто ставали еталонами чоловічого стилю). 

Однак відтоді ситуація сильно змінилася. Маючи спершу нульову обізнаність у сфері bespoke-костюмів українці сьогодні стали одними із найвибагливіших клієнтів ательє. Що відрізняє нас від іноземців та чому інтерес до класичних костюмів залишається навіть під час повномасштабної війни — про це LIGA.Life запитала у Катерини Возіанової, засновниці українських брендів Indposhiv та Heroism. 

Готовий, адаптований, індивідуальний — якими бувають костюми? 

Залежно від ступеня індивідуальності пошиття класичний одяг можна поділити на три види: 

  1. ready-to-wear — вже готовий одяг, створений за лекалами відповідно до стандартних розмірних сіток;
  2. made-to-measure — одяг, створений за стандартними лекалами, але адаптований до мірок клієнтів та їхніх побажань щодо тканини;
  3. bespoke — одяг, створений для клієнтів за індивідуальними лекалами, з урахуванням побажань щодо тканини, підкладки та інших деталей.

"Made-to-measure — це краще, ніж готовий костюм, тому що він ліпше сидить і має варіанти кастомізації: тканина, ґудзики тощо. Але він не сидить настільки ідеально, як bespoke, бо пошитий за стандартними лекалами, адаптованими під фігуру", — розповідає Катерина Возіанова. 

Її ательє чоловічого одягу Indposhiv упродовж 14 років шиє bespoke-костюми. Цей процес триває близько двох місяців, потребує щонайменше двох примірок і дотримання стандартів Британської гільдії кравців. 

"Це доволі технічні стандарти, які вказують, скільки ручної роботи повинно бути в костюмі, що саме необхідно шити вручну, а що — на машинці. Це і технічні припуски, які мають бути в bespoke-костюмі, тому що такий одяг живе довго і має адаптуватися під фігуру клієнта, якщо людина набере вагу чи схудне. Тобто мають бути запаси, щоб костюм можна було розшити або, навпаки, вшити", — пояснює підприємиця. 

Серед інших вимог до bespoke-костюма — використання винятково натуральних тканин та природних матеріалів (бортовка з кінського волосся та текстилю замість клею, якісна фурнітура тощо), а також супервізія головним закрійником, який знімає мірки та контролює весь процес створення костюма. 

Також у переліку вимог Британської гільдії кравців — забезпечення клієнтів ательє першокласним сервісом із догляду за одягом: ушиття/розшиття, хімчистка, прасування, ремонт і добір ґудзиків. Як наслідок — індивідуально пошитий костюм може служити своєму власникові значно довше, ніж придбаний у магазині. 

"У нас є клієнти, які замовляли перші костюми ще у 2009 році й досі мають цей одяг у гардеробі. Звісно, усе залежить від тканини і того, як людина носить костюм, але такий одяг може прослужити в середньому 15-20 років", — розповідає Катерина Возіанова. 

Вона додає: у Великій Британії взагалі пропагують ідею передавання bespoke-костюма у спадок. Однак це не зовсім вдале рішення, адже суть такого одягу полягає в індивідуальному пошитті. Оскільки всі люди різні, то навряд чи одяг, пошитий на батька, буде ідеально сидіти на його синові чи онукові. 

Чи мають щось спільне bespoke і мода?

Bespoke-костюм має тривалий термін служби. Але якщо говорити про моральну застарілість, то тут усе інакше, зазначає засновниця Indposhiv: 

"Bespoke  — це не про моду взагалі, це про стиль і скоріше про відображення внутрішнього стану людини, яка зараз цей костюм замовляє. Тому морально такий одяг втрачає актуальність. Наприклад, спочатку молодий чоловік замовив яскраво-блакитний костюм, аби його можна було помітити здалеку, але зараз ця людина подорослішала, усім все довела і не має такої потреби". 

Дехто трактує термін bespoke як одяг, який "промовляє за людину". Однак Катерина Возіанова з таким визначенням не згодна. На її думку, українці самі за себе промовляють, а костюм — це лише одяг, в якому вони почуваються комфортно і впевнено. 

"Людям подобається, який вигляд вони мають у костюмах, і саме тому вони замовляють класичний одяг навіть під час війни. Якщо раніше у нас були клієнти, які хотіли комусь щось довести коштовністю свого одягу чи дорогими елементами, то зараз цього немає. Людям просто потрібен класний якісний костюм, який ідеально сидить і який вони можуть замовити у компанії з досвідом, репутацією і бездоганним сервісом", — зазначає підприємиця. 

Вона додає: ще 15 років тому в Україні була нульова обізнаність, що таке bespoke. Попит на індивідуальне пошиття костюмів був, але небагато клієнтів розуміли, що таке якісно пошитий костюм та яким він має бути. Сьогодні ж українські клієнти бренду Indposhiv є найбільш вибагливими замовниками одягу з-поміж представників інших національностей. 

До пандемії COVID-19 Indposhiv працював і з іноземними клієнтами з країн Азії та Європи. За словами засновниці бренду, британці високо оцінювали роботу українських майстрів і були задоволені результатом уже після першої примірки, тоді як українці завжди мають побажання, як і що можна покращити. Саме цей перфекціонізм, на думку підприємиці, дозволяє українським компаніям професійно і сервісно розвиватися, аби не просто задовольнити потреби клієнтів, але й перевищити їхні очікування. 

"За кордоном культура bespoke-костюмів існує близько 200 років. Тамтешні люди розуміють цінність такого одягу і готові платити за нього високу ціну. Приміром, у Великій Британії індивідуально пошиті костюми коштують від 3,5 тисяч фунтів, а чекати на їхнє виготовлення потрібно близько 3,5 місяців — в залежності від періоду і навантаження. Тому коли клієнти бачать роботу професійних майстрів, то дуже її цінують", — пояснює вона. 

Цінність традиційного bespoke підвищує ще й те, що із життя йдуть майстри. Наразі, розповідає Катерина Возіанова, світова тенденція негативна: темпи приходу людей у професію є значно нижчими, ніж виходу. 

Чи купують класичні костюми під час війни? 

Після повномасштабного вторгнення Indposhiv зробив акцент на bespoke military — одягу з елементами військового стилю. Однак уже з вересня минулого року запит на класичні костюми почав повертатися, і зараз ця ситуація продовжується. 

"Мені здається, українські чоловіки зрозуміли, що костюм — це на часі. Адже для багатьох це не просто уніформа, яку вони носили у довоєнному житті. Це те, у чому їм комфортно, що надає їм наснаги та впевненості в собі. Тому я бачу і по нашій компанії, і по ринку загалом, що поступово відновлюється запит на класичні костюми та піджаки без елементів military стилю", — зазначає засновниця Indposhiv.  

На її думку, спад інтересу щодо одягу з елементами військового стилю відбувається тому, що більшість українців уже чітко зрозуміли, де вони є у цій війні й більше не мають потреби демонструвати це своїм зовнішнім виглядом.

"Звісно, є люди, які так чи інакше пов’язані з військовою сферою: збирають кошти на забезпечення потреб армії, безпосередньо спілкуються з військовими. Для них це окей. Але є чоловіки, яким не потрібно демонструвати свою приналежність до військової сфери, тому вони повертаються до класичного одягу", — пояснює Катерина Возіанова.

Джерело: LIGA.Life




Схожі новини: