Перемотка електродвигунів — що потрібно знати про капітальний ремонт обладнання

Переглядів: 681

4 жовтня 2023 18:12

Перемотка електродвигунів — що потрібно знати про капітальний ремонт обладнання фото

Потужні електромотори — один з найдорожчих видів промислового обладнання. Їх заміна — дуже серйозне навантаження на бюджет підприємства. Тому оптимальним виходом у разі поломок або вичерпання ресурсу експлуатації обладнання стає перемотка електродвигунів. Розповідаємо докладніше, як вона виконується та в яких ситуаціях допомагає відновити роботу устаткування.

Коли потрібна перемотка електродвигунів

Відновлення мотора можливе, якщо його статор цілий і продовжує виконувати свою функцію. Капітальний ремонт допомагає, коли пошкодження стосуються обмоток та інших компонентів, які можна замінити без порушення структурної цілісності вузла. Найчастіше по перемотку звертаються в таких випадках:

  • перегоряння обмоток у результаті обриву однієї фази;
  • замикання через перевантаження та перегрів;
  • попадання вологи на обмотки.

Капітальний ремонт буде економічно доцільним, доки з ладу не вийде статор. Теоретично кількість перемоток не обмежена. До того ж після відновлення мотор не втрачає своїх властивостей. У деяких випадках оновлення обмоток навіть поліпшує його технічні характеристики — збільшує віддачу та зменшує енергоспоживання.

Як відбувається перемотка електродвигунів

Перший етап — приймання. Фахівці проводять візуальний огляд обладнання та встановлюють його оптимальні технічні характеристики. Вони також здійснюють вимірювання, зокрема знімають напругу на обмотках за допомогою діагностичних приладів. Пошкоджений електромотор розбирається. З нього видаляється бруд — пил видувається потужним компресором та вичищається спеціальними щітками. Майстри також оцінюють стан інших компонентів — ротора, статора, вала, підшипників тощо. Основний етап ремонтних робіт — безпосередньо перемотка електродвигуна. До неї входять:

  • обрізання обмоток на верстаті;
  • очищення та гільзування статора;
  • підбір дроту з необхідними характеристиками — діаметром, перерізом, опором тощо;
  • намотування обмоток за допомогою спеціальних машин;
  • укладання дроту в пази;
  • бандажування;
  • просочення лаком;
  • просушування.

Після виконання всіх операцій мотор складається. Перед відправленням клієнту він проходить випробування. Це дає змогу переконатися в можливості його використання у виробничому процесі. Відремонтований агрегат отримує гарантію. Вартість перемотування електродвигуна визначається індивідуально для кожного пристрою. Вона залежатиме від багатьох факторів — потужності, швидкості обертання вала, вимог до захисту тощо. Тому під час звернення до ремонтної майстерні варто уточнювати модель агрегату та сферу його застосування — це допоможе уточнити суму витрат.




Схожі новини: