"Функціональна поразка": як Україна відвойовує в Росії Чорне море

Переглядів: 355

7 жовтня 2023 12:34

Функціональна поразка: як Україна відвойовує в Росії Чорне море фото

Тоді як на суші український наступ просувається повільно, на морі Україна досягла неабияких успіхів - вона повернула собі Чорне море, принаймні частково, й перетворила його на заборонену зону для російських військових кораблів. Про це пише британське видання Guardian і наголошує, що Україна змогла це зробити, по суті не маючи флоту.

Яскравим прикладом успішної операції видання називає "точний і смертоносний" удар по штабу Чорноморського флоту Росії в Севастополі.

Після цього російський флот почав тікати з Севастополя - за супутниковими даними, два фрегати і три ударні підводні човни залишили порт і рушили на схід до більш безпечного Новоросійська. До них приєдналися п'ять великих десантних кораблів, патрульний катер і малі ракетні кораблі. Група інших човнів вирушила із Севастополя до Феодосії, порту на сході Криму.

За повідомленнями, Росія також підписала угоду щодо нової військово-морської бази - у самопроголошеній Абхазії, регіоні Грузії, який окупувала Росія.

Guardian також цитує міністра збройних сил Великої Британії Джеймса Гіппі, який заявив, що Чорноморський флот Росії зазнав "функціональної поразки".

"Він був змушений розійтися по портах, звідки не може вплинути на Україну", – сказав він на Варшавському безпековому форумі й додав, що звільнення українських вод було "не менш важливим", ніж контрнаступ минулого року на Харківщині.

Також британське видання цитує колишнього міністра оборони України Олексія Резнікова про те, що ключову роль у відвоюванні Чорного моря зіграли безпілотники. Резніков порівняв бум українського виробництва дронів із першими днями Кремнієвої долини, коли Стів Джобс створював перші комп’ютери Apple у своєму гаражі.

Тим часом Андрій Загороднюк, попередник Резнікова на посаді міністра оборони, заявив, що Київ став піонером "нової форми війни". Створення морського дрона, начиненого вибухівкою, коштувало 10 000-100 000 доларів. Вони "зграями" атакували російські кораблі вартістю сотні мільйонів доларів.

"Це надзвичайно асиметричний спосіб боротьби з ворожими човнами в контексті вартості та часу. Неможливо швидко побудувати новий корабель", - цитує його Guardian.

Видання зазначає, що після анексії Криму в 2014 році Росія домінувала в Чорному морі, проте з весни 2022 року Україна почала давати відсіч. Вона перешкодила висадці російського десанту в Одесі, потопила флагманський російський ракетоносець "Москва" та змусила Росію піти з острова Зміїний.

Ці невдачі змусили Росію погодити "зерновий коридор" за посередництва Туреччини та ООН. Тим часом, українські війська посилили обстріли на дальній дистанції.

"Ми почали їх бити нетрадиційним способом - ракетами та безпілотниками", - цитує видання Загороднюка. Однією з цілей був Кримський міст, що сполучає окупований Крим із Росією. У жовтні 2022 року його частину підірвали за допомогою вантажівки з вибухівкою.

Нещодавно Україна завдала ударів по російських базах у Криму. Вона знешкодила щонайменше дві системи ППО С-400 і радіолокаційну станцію. У вересні український спецназ захопив газові бурові установки на заході Криму. Потім ракета поцілила у севастопольську корабельню, де пошкодила російський десантний корабель і підводний човен, які перебували на ремонті. Це був перший випадок з 1945 року, коли Москва втратила підводний човен у бою. Через кілька днів Київ вдарив по штабу Чорноморського флоту.

Ці напади мали драматичні наслідки, пише Guardian.

Речник ВМС України Дмитро Плетенчук заявив, що Київ досяг "технічного нокдауну" противника, однак наголосив, що списувати Росію з рахунків ще зарано.

"Йдеться про потужне угруповання", – цитує його видання й додає, що Москва мала 30 військових кораблів меншого класу і катерів, які охороняли Кримський міст. За його словами, п'ять кораблів і п'ять підводних човнів змогли завдати ударів крилатими ракетами "Калібр" по українських містах.

У середу британська розвідка заявила, що Росія планувала саботувати новий гуманітарний зерновий коридор, через який понад 30 суден вирушили та прибули з Одеси та сусідніх портів. Російський план полягав у тому, щоб за допомогою своїх підводних човнів поставити морські міни в середині протоки. Якби якесь судно затонуло, Москва звинуватила б Україну. Міністр закордонних справ Британії Джеймс Клеверлі назвав цю тактику згубною, пише Guardian.

 

 

 

 

 

 




Схожі новини: