Чому рослини можуть стати порятунком для українців під час війни? Пояснює наука

Переглядів: 406

23 жовтня 2023 12:20

Чому рослини можуть стати порятунком для українців під час війни? Пояснює наука фото

71% українців сьогодні відчувають стрес або сильну знервованість, а 50% – переживають тривожність і напругу. Одна з основних причин такого стану – війна.

39% українців, згідно з опитуванням, сидять в інтернеті, щоб побороти стрес. І лише 13% вибирають природу як спосіб заспокоєння.

У цьому тексті ми більш детально зупинимося на тому, як взаємодія з рослинами може підтримувати наш психологічний стан. Розібратися у цьому питанні допомогла психологиня і садівниця Наталія Підлісна.

Як садівництво може бути корисним для нашого морального стану?

Дослідження показали, що садівництво підвищує задоволеність життям, бадьорість, психологічний добробут, позитивні емоції та когнітивні функції.

Учені з Університету Флориди виявили, що заняття садівництвом можуть знизити стрес, тривогу та депресію.

У дослідженні взяли 32 здорові жінки віком від 26 до 49 років, які двічі на тиждень відвідували заняття із садівництва. Половина учасників була займалася садівництвом, а інша половина – відвідувала заняття з творчості.

"І садівництво, і художня діяльність включають навчання, планування, творчість і фізичну активність, і їх використовують в терапевтичних цілях у медичних закладах. Це робить їх більш порівнянними з наукового погляду, ніж, наприклад, садівництво та боулінг чи садівництво та читання", – пояснює науковець. 

На заняттях із садівництва учасники навчилися порівнювати та сіяти насіння, пересаджувати різні види рослин, збирати врожай тощо. 

Потім в учасників оцінили рівень тривоги, депресії, стресу, а також настрій. Дослідники виявили, що групи, які займаються садівництвом та мистецтвом, відчули покращення психічного здоров'я, при цьому у групі садівництва повідомляли про трохи менший рівень занепокоєння.

"Більш масштабні дослідження можуть показати більше про те, як садівництво пов'язане зі змінами в психічному здоров'ї", – додає Гай. 

Але чому спілкування з рослинами змушує нас почуватися добре? Відповідь можна знайти у важливій ролі рослин в еволюції людини, пояснюють автори дослідження. Як біологічний вид, ми можемо бути вроджено залучені до рослин, тому що це один із засобів нашого виживання.

Навіть Національна служба охорони здоров'я Великої Британії p 2019 року рекомендує займатися садівництвом пацієнтам для покращення психологічного стану. 

Садівництво можуть призначати в рамках "зелених рецептів" – немедичних методів лікування, які корисні для боротьби з тривогою, самотністю та депресією.

"Рослини додають мені відчуття радості. Ніби з ними я проживаю справжнє життя, яке було, є і буде на планеті ще віки. Ніби з ними я пізнаю щось схоже на безсмертя. Особливо це стосується дерев, великих кущів. 

А ще вони дають мені відчуття, що я дотична до любові і близькості, до піклування, які не завжди можна  знайти, якщо твої діти вже виросли", – ділиться своїм досвідом садівництва психологиня Наталя Підлісна.

Чому догляд за рослинами в час війни може бути позитивним досвідом для людини

"Рослини не вимагають від нас відповідей на складні рішення. Тому що рослини не роблять нам боляче. А якщо кактуси і отруйні рослини і роблять, то це навчає нас не підходити до токсичних тем близько", – пояснює Підлісна. 

За словами психологині, вправи, пов’язані з мовчанням або діалогом з собою, до яких можна включити і садівництво, допомагають знімати напругу, знижувати рівень тривожності, якої так багато під час війни.

Джерело: Українська правда




Схожі новини: