Купи собі фікус. Як озеленити інтерʼєр без особливих зусиль

Переглядів: 429

27 жовтня 2023 12:15

Купи собі фікус. Як озеленити інтерʼєр без особливих зусиль фото

Пояснюємо, чому слід додати рослини в інтерʼєр та які вазони підійдуть для тих, хто немає досвіду догляду за ними

Рослини вдома чи в офісі можуть заспокоювати та забезпечувати відчуття комфорту, йдеться в дослідженні. А догляд за ними може покращувати відчуття захищеності у людей з тривогою та депресією. Інші невеликі дослідження доводять позитивний вплив рослин в інтерʼєрі на увагу та концентрацію, а також продуктивність та креативність.

Однак побутує міф, що рослини – це складно, відповідально та суттєва витрата часу. Щоб розвінчати це твердження й довести, що вазони – стильно й легко навіть для активної людини, яка вдома лише спить, ми поспілкувалися з Тетяною Коноваленко, колекціонеркою екзотичних рослин та адепткою екотерапії.

Екотерапія та естетика

Диджиталізація та урбанізація віддаляють жителів великих міст від природи. Однак кожен з нас може підтримати цей звʼязок, озеленивши власні домівки та офіси. 

"Проведіть експеримент: у вихідні поїдьте за місто та погуляйте на лоні природи. Що відчуваєте? Ймовірно, нервозність та недосип замінять спокій та легкість, ніби відпочивали не один день, а тривалий час. Це і є вплив природи на нас", – пояснює Тетяна. 

Щоб мати таку "віддушину" завжди поруч, облаштуйте вдома чи в офісі зелений куточок. По-перше, підберіть рослини відповідно інтерʼєру. Це буде естетично виглядати. По-друге, це додаткова мотивація вставати під час перерви, підходити до рослини, приділяти їй увагу, роздивлятися листя та відпочивати очима від компʼютера. 

"Раджу обовʼязково озеленити спальню, якщо ви там проводите найбільше часу. А на кухні можна посадити трави замість квітів. Наприклад, у шеф-кухаря Джеймі Олівера на кухні ростуть базилік та орегано. Саджання, вирощування, поливання та догляд і є екотерапією, корисною для ментального здоровʼя. Додатковий бонус – можна виростити собі смаколик до салату", – підсумовує Тетяна.

Для офісу підійдуть сукуленти.

Однак не забувайте, що вони також потребують освітлення, інакше  тягнутимуться у бік вікна. Тож прикрасьте ними підвіконня, а не стіл з компʼютером. 

"Це міф, що сукуленти забирають на себе погану енергетику від техніки. Насправді вони гинуть біля компʼютерів через брак світла", – запевняє експертка.

Обираючи рослину в інтерʼєр, спирайтесь на декілька критеріїв:

Стиль інтерʼєру та квадратура приміщення. Наприклад, класична зелена монстера швидко росте і займає чимало місця, тож не підійде маленьким приміщенням. У такому разі можна розглянути варіант підвісних рослин, як епіпремнум енджой або сингоніум. Якщо квадратура дозволяє, то можна в куток поставити велику монстеру, а поруч – маленьке бра для підсвічування вазона. Виглядає ефектно, запевняє Тетяна.

Ваші вподобання. Важливо, щоб вам подобались рослини, якими прикрашаєте свій дім. Експертка радить подивитися в Pinterest референси оформлення інтерʼєру з вазонами, щоб зрозуміти, що саме вам до душі. 

"Якщо подобаються, наприклад, монстери, але простір не дозволяє придбати великий вазон, то придивіться до інших сортів. Наприклад, монстери мініма та Анаднсона займають небагато місця", – зазначає колекціонерка.

Догляд за рослинами. Можна поєднувати рослини різних кольорів, розмірів та фактур, але старайтесь ставити поруч рослини, які мають подібні умови догляду. Це допоможе не пропустити полив.

А як же штучні рослини?

Вони можуть бути частиною інтерʼєру темних приміщень або ж тих, де хтось категорично проти живих рослин з особистих причин. Однак слід не забувати, що вони також вкриваються пилом. Тож час від часу протирайте листя.

Прості та складні рослини

"Навколо домашніх рослин не треба бігати 24/7. Тож не бійтесь відповідальності чи складнощів у догляді", – запевняє Тетяна. 

Вона знає, про що говорить, адже у самої вдома ціла оранжерея з понад 100 рослин. Догляд за ними сумарно займає не більше ніж чотири години на тиждень. Але, за словами експертки, щоб почати свої стосунки з домашніми вазонами, слід правильно обрати першу рослину. Адже умовно вони діляться на "прості" та "складні" у догляді. 

На роль першої рослини підійдуть:

Епіпремнум енджой з біло-зеленим листям. Вимагає елементарного догляду: достатнього поливу і сонця. Тож можна поставити на підвіконня і час від часу перевіряти вологість ґрунту, щоб не пропустити полив. Рослина легко впишеться в будь-який інтерʼєр, тому що має нейтральні кольори і може не тільки стояти, а й підвішуватись на стелю, балкон чи ґанок. Також він пасуватиме робочому місцю. Але важливо, щоб на стіл потрапляло сонячне проміння.

Філодендрони та ліани також потребують лише світла та води. У теплий сезон потрібно підгодовувати кілька разів на місяць добривами, які продаються у спеціалізованих магазинах. Їхня перевага – яскравість та фактурність листя. Наприклад, філодендрон пінк принцес має лопате рожево-біло-зелене листя, а рінг оф фаєр за формою схожий на великі дубові листки зелено-карамельного кольору. Також є просто зелені, салатові або навіть види з листям в смужку. Тобто можна обрати будь-який, що підходить саме вашому інтерʼєру. 

Монстера нині на піку популярності. Ви могли її зустрічати на естетичних фото з Pinterest, де велике мʼясисте листя прикрашає куток кімнати. Новачкам Тетяна радить почати з класичної зеленої монстери, яка невибаглива у догляді й швидко росте. Наступним рівнем може стати монстера варієгатна, що має біло-зелене рябе листя. 

Однак є рослини, які потребують досвідчених господарів. Тож для першого досвіду точно не підійдуть:

Фікус лірата. Зайвий протяг або надлишок води – рослина скидає листя. Тож для такого вазона слід уважно обирати умови розташування та ретельно слідкувати за поливом. 

"Якщо вам подобаються фікуси, але ви – новачок, оберіть еластік (з лапатим зеленим листям) або бенджаміна (кущ з дрібним листям)", – радить Тетяна.

Алоказія – дуже чутлива до переливів. Від зайвої води у рослини псується листя, і вона поступово його скидає. Попри те що за останній рік вони стали дуже популярними, багато людей скаржаться на їхню вибагливість у догляді, стверджує експертка.

Деякі види антуріумів. Звичайний квітучий антуріум – простий у догляді, тож може підійти для першого досвіду. Але сортові види потребують 70-80-відсоткової вологості, специфічних умов вирощування та додаткового освітлення. Тобто якщо взимку у квартирі 30% вологості, то як мінімум – листя буде сохнути та відпадати, як максимум – рослина загине.

 

Ботанічні тренди

Тренди на рослини не такі швидкоплинні, як на одяг. Однак, за спостереженнями Тетяни, часи пандемії та ізоляції відчутно змінили відносини людей з рослинами.

"Перебуваючи більшу частину часу вдома, люди почали звертати увагу на рослини. І це не просто – поставили вазон на підвіконня і забули. Ні, зараз люди цікавляться додатковим освітленням, експериментують з вирощуванням рослин у мохові та практикують ґнотовий полив (зволоження ґрунту за допомогою спеціального шнура)", – ділиться спостереженнями Тетяна. 

Сьогодні серед трендових рослин:

  • Антуріуми, особливо з фактурним листям, а не квітучі.
  • Монстери, підкупають невибагливістю у догляді та естетичним виглядом.
  • Бегонія, яку раніше вважали "бабусиною квіткою", поступово повертає прихильність. За словами Тетяни, найбільше нині цінують бегонію макулату, листя якої прикрашені білими горошинками, амфіоксус із рожевими плямками та шипасту меланобулата.

    "Однак є бегонії, які потребують виключно тепличних умов. Тож раджу спочатку якомога більше дізнатися про рослину, а потім купувати", – наголошує колекціонерка. 

  • Філодендрони. Їхніх сортів настільки багато, що, здається, вони ніколи не вийдуть з моди через варіативність.

    Ліани та будь-які висячі рослини. Ними можна прикрасити стіни або підвісити до стелі. Перевага ліан – можливість самостійно вибудувати напрям їхнього росту. Однак все ж більш природній — ріст знизу догори. Адже ліани звикли плестись вверх по дереву або іншим рослинам. У такому разі розмір їхнього листя стає більше, а рослина виглядає здоровіше та пишніше.

Попри легкість у догляді, з моди виходять сингоніуми. Нині Тетяни помічає, що багато господарів продають або обмінюють різноманітні його сорти.  

Також у тренд повертаються настільні флораріуми – домашні мініоранжереї у скляних контейнерах, наприклад акваріумах. Такі можна створити власноруч: на дно покладіть трошки моху та посадіть бегонію або дорогоцінні орхідеї. 

Хочу рослину, але з чого почати

Декілька порад від Тетяни:

Купуйте рослини у спеціалізованих крамницях, а не у супермаркетах або магазинах будматеріалів. Оскільки рослини, які там продаються, зазвичай привезені з Голландії та вирощені на гормонах, які забезпечують їм красивий зовнішній вигляд. 

"Вдома в них буде тривала складна адаптація. Без гормонів "карета перетвориться в гарбуз" – або рослина буде скидати листя, або коріння почне хворіти. Краще пошукайте рослини, наприклад, на OLX. Вони адаптовані до домашніх умов: води, повітря тощо", – радить експертка.

Придбали – пересадіть. Це міф, що слід чекати два тижні, перш ніж пересадити рослину. У будь-якому випадку пересаджування – стрес для неї. Але якщо зробити це в перші дні, можна перевірити коріння, стан рослини та ґрунту. Виключенням є тільки рослини з ніжним корінням, як бегонія. Їх можна пересадити пізніше, якщо ґрунт не перелитий водою.

Кашпо чи горщик?

Найкращий варіант – посадити в прозорий горщик та поставити у гарне кашпо, яке впишеться в інтерʼєр. Такий горщик дозволить перевіряти вологість ґрунту та стан кореневої системи, що зручно для регуляції поливу. 

"Але на холодний період року обирайте пластикові, а не керамічні чи бетонні кашпо. Інакше ґрунт і коріння охолоджуватимуться, і рослина почне хворіти. Або, як варіант, підкладіть утеплювач під керамічні кашпо", – зазначає Тетяна.

Відправте рослину на карантин. Протягом 2-3 тижнів нова квітка має побути в ізоляції від інших, щоб у разі наявності шкідника чи хвороби не заразити їх.

Забезпечте гарне освітлення, а в холодний період – тепло. Уникайте прямих променів сонця. Це лише залишатиме опіки на листі. Якщо вікна виходять на південь, то наклейте на них сонцевідбивну плівку або встановіть ролети, жалюзі. Також рослини люблять тепло, тож переносьте їх в теплу кімнату під час холодів. 

"А щоб не витрачати багато часу на перевірку стану квітів, зробіть графік догляду. Наприклад, виділіть трошки часу – два дні на тиждень, щоб полити, підгодувати чи протерти листя рослини", – підсумовує Тетяна.

Джерело: Ліга

 




Схожі новини: