Педикюр – не фарбування нігтів, а базова гігієна. Розбираємо популярні процедури для стоп

Переглядів: 421

28 жовтня 2023 22:40

Педикюр – не фарбування нігтів, а базова гігієна. Розбираємо популярні процедури для стоп  фото

Пояснюємо, яку косметику та процедури слід використовувати для здоровʼя стоп і нігтів

У жовтні 2023 року погода настільки швидко змінилася, що ще вчора ми носили сандалі й легкі кросівки, а сьогодні – чобітки та теплі шкарпетки. Та чи до цієї різкої зміни були готові наші стопи? На відповідь можуть натякати дискомфорт у зоні пʼят і нігтів. 

Ба більше, зміна сезону та перехід на закрите взуття не означає, що слід забути про педикюр і креми для ніг. Догляд за стопами має залишатися стабільною рутиною. Про процедури, корисні для стоп, а також важливість педикюру LIGA.Life поговорила з подологинею і засновницею навчального центру "School Lutsai" Оксаною Луцай.

Косметика для стоп

Звільняйте місце у своїй доглядовій косметичці, адже стопи теж потребують уваги. Базовий догляд за ними в холодний період року має складатися з:

  • зволожувального крему, що підбирається відповідно до типу шкіри. Його слід наносити на ніч на чисті сухі стопи.
  • скраба, який треба використовувати лише 1 раз на тиждень. Оскільки цей засіб має абразивні частинки й може пошкодити шкіру, його має підбирати подолог. Вибір залежить від тонкості, пружності й еластичності шкіри.
  • доглядових масел, які також підбирає експерт у залежності від потреб шкіри та її стану. Неправильний підбір може лише нашкодити.

"Також частиною вашої гігієни має стати підпилювання нігтів раз на 3-10 днів, залежно від форми нігтьової пластини. Якщо вона велика і покриває всю кінцеву фалангу, то її треба підпилювати частіше. Коротку (займає ¾ пластини) – можна раз на тиждень. А раз на місяць має бути чекап у подолога", – наголошує Оксана.

У людей з вологою шкірою стоп у косметичці також має бути пудра, напівспиртові спреї або тальк. Вони абсорбують надмірну вологу і запобігають натиранню. Наносити їх слід перед взуванням на чисті сухі стопи. Відчуваєте надмірне зволоження протягом дня – можете додати пудру.

"Однак за більш-менш вираженого гіпергідрозу (інтенсивне потовиділення стоп) буде достатньо тільки ранкового нанесення на чисто вимиті стопи. А ввечері використовуйте тільки крем", – радить подологиня.

А якщо в мене суха шкіра?

У такому разі слід добре перевірити зону пʼятки взуття, радить експертка. Адже це "слабке місце", від якого страждає шкіра. 

"Опустіть руку в чобіток і відчуйте, чи немає там стоптаності, чи не просіла устілка, чи не виглядають так звані "соти" (зазвичай вони є в кросівках під устілкою). Це все може травмувати шкіру. Виявили – змініть устілку. А на ніч не забувайте наносити на стопу зволожувальний крем", – додає Оксана.

Підготуйте своє взуття та шкарпетки

Хочете здорові гарні стопи й нігті – уважно придивіться до взуття та шкарпеток. По-перше, вони мають бути вашого розміру. Неправильно підібране взуття може стати причиною не тільки появи мозолів, а й призвести до:

  • деформації суглобів і кісток. Наприклад, біля великого пальця зʼявиться горбик. Адже під дією тісного взуття палець змінив своє положення;
  • оніхолізису – відшарування нігтів від поверхні пальця (нігтьового ложа);
  • деформації нігтьової пластини через тиск на ніготь з двох сторін;
  • вростання нігтя в палець.

"Шкарпетки також мають відповідати розміру ноги, а не цифрі, вказаній на пакуванні. Прикладіть шкарпетку від пʼятки до пальців і оцініть, чи дійсно її вистачає на всю довжину стопи", – радить Оксана.

Також зверніть увагу на матеріал. Обирайте максимально натуральні тканини, наприклад, бавовну. Шкіра їх добре сприймає. Синтетичні також можливі, але тільки адаптовані під вологовивідну функцію, як трекінгові шкарпетки.

Натомість про капрон слід забути.

"Це лише про красу та шкоду для шкіри. Тож краще від таких колготок і шкарпеток відмовитись", – наголошує експертка.

Дістали взуття з шафи чи купили нове? Підготуйте до "виходу у світ". Одягніть його увечері та походіть 30 хвилин вдома. Відчуйте, де саме може натерти. Намастіть цю зону стіком антиперспіранту або наклейте спеціальну силіконову накладку чи пластир. Це допоможе вберегтися від мозолів.

Педикюр, пілінг і ванночки з оцту

У мережі можна знайти чимало процедур для здоровʼя та краси стоп і нігтів. Однак чи всі вони корисні?

Почнімо з базового – педикюру. Зазвичай люди уявляють це як покриття нігтьової пластини гель-лаком бажаного кольору. Однак це не так. Насправді педикюр – необхідна гігієнічна й доглядова процедура. 

За словами подологині, є 2 підходи до педикюру:

  • у людини є проблема, яку треба вирішити. Наприклад, зміна кольору, текстури, еластичності шкіри, гіперкератоз (рогове потовщення верхнього шару шкіри) або гіпергідроз. Тоді подолог може призначити комплекс із 2-10 процедур;
  • регулярна гігієна у майстра педикюру або подолога з метою запобігання згаданих проблем і перевірки результативності щоденного догляду. У такому разі людина приходить до подолога раз на місяць.

"Педикюр – не фарбування нігтів. Це скорочення довжини, спилювання надмірно потовщеної кутикули, прибирання потовщень чи натоптень на шкірі стопи", – пояснює експертка. 

У косметології популярним є пілінг шкіри. Для стоп така процедура також доступна. До того ж у магазинах косметики можна побачити засоби для домашнього пілінгу. Натомість Оксана запевняє, що ця процедура не має нічого спільного з подологією, а є виключно СПА-послугою.

"З пілінгом слід бути дуже обережними. Адже такі засоби містять кислоти. Якщо шкіра дуже тонка або є нейропатія (незапальна зміна нервів), то використання пілінгів може лише нашкодити. Наприклад, викликати опік чи виразку. Все це можна потім довго лікувати", – розповідає подологиня.

Натомість процедура з видалення тріщин і мозолів у подологічному кабінеті має сенс. Адже розрив шкіри (тріщина) порушує ділення клітин базального шару. Так розірвані шматки шкіри потовщуються, і виникає нерівномірне навантаження. Це лише сприятиме подальшому розриву.

"Жоден крем не допоможе у разі потовщення шкіри. Бо не зможе пройти через її товстий шар". 

Мозоль – також порушення ділення клітин, але локальне. Ймовірна причина виникнення – деформація стопи або тиск тісного взуття на певні ділянки.

"Як проходять ці процедури: майстер педикюру чи подолог забирає в межах здорових тканин локальне потовщення шкіри, розвантажує цю ділянку і дає рекомендації щодо заміни взуття. За потреби може порадити звернутися за консультацію до ортопеда", – описує подологиня.

Також у мережі можна зустріти й такі популярні процедури, як:

  • Масаж стопи. Якщо хочеться розслабитись і відпочити, то ця процедура точно буде не зайвою. Допоможе щонайменше зняти втому ніг. Також є окремі лікувальні масажі для покращення кровообігу в цій зоні й усунення тонусу з напружених мʼязів. Однак вони доречні лише за показаннями лікаря.
  • Контрастні ванночки – популярна процедура в бальнеологічних санаторіях, що має купу протипоказань. Наприклад, її не можна робити для людей із висипаннями на шкірі, відкритими ранами, захворюваннями судин, гіпертонією, онкологією тощо.
  • Домашні ванночки з чаєм/содою/лимоном/оцтом. Це те, з чим не слід експериментувати. Адже ви можете не знати, що маєте алергію на певні травʼяні збори чи кислоти. А оцет і сода взагалі здатні спровокувати опік.

"Не потрібно займатися самодіяльністю. Для здоровʼя та краси стоп буде достатньо базової гігієни: регулярного миття ніг двічі на день і використання згаданих засобів, підібраних з експертом відповідно до вашої потреби та типу шкіри. Інакше можна лише нашкодити собі. Тоді похід до подолога стане не профілактикою, а критичною необхідністю", – підсумовує Оксана.




Схожі новини: