Вимагання коштів і неналежна допомога: запоріжці анонімно оцінюють роботу медичних установ

Переглядів: 421

4 листопада 2023 15:00

Вимагання коштів і неналежна допомога: запоріжці анонімно оцінюють роботу медичних установ фото

Обласна державна адміністрація ініціювала анонімне анкетування пацієнтів щодо надання їм медичної допомоги.

За останні 3 місяці до обласної державної адміністрації надійшло 152 звернення щодо роботи лікарень. З них близько 40% - щодо неналежного надання медичної допомоги, 15% - недотримання медичної етики, 6% - вимагання коштів від пацієнтів або придбання медикаментів за власні кошти. Такі цифри, характеризуючи ситуацію в медичній сфері, на брифінгу в офіційному Медіацентрі при ОДА навів начальник Запорізької ОВА Юрій Малашко.

За словами Юрія Малашка, Міністерство охорони здоров’я України та Національна Служба здоровʹя України провели інспекцію в закладах медицини Запорізької області. Результати невтішні.

- І це тільки вершина айсберга. При такому стані справ в медичній галузі є велика ймовірність відмови НСЗУ в уклданні договорів на 2024 рік з закладами, які порушують  умови. Це тягне за собою закриття таких закладів, - підкреслив начальник ЗОВА.

З цього приводу Юрій Малашко, за його словами, вже мав жорстку розмову з керівниками медичних установ - як комунальних, власником яких є Запорізька обласна рада, так і приватних.

- Вимагаю провести аналіз, визначити причини і недоліки в роботі і шляхи їхнього усунення. Керівникам підкреслив, що кожне звернення та скарга мають бути розглянуті, - зазначив Юрій Анатолійович.

Очільник Запорізької ОВА повідомив, що якщо ситуація не зміниться, буде звертатися до власників медичних закладів щодо відповідності керівників займаним посадам.

- Ретельна перевірка не омине жодну медичну установу. Всі матеріали щодо правопорушень направимо до поліції. Халатне ставлення до своєї роботи є неприпустимим! - наголосив посадовець.

До речі, перевіряючі виявили порушення не тільки у медичних закладах обласного рівня, а й в лікарні, яка підпорядковується Запорізькій міській раді. За словами Юрія Малашка, в НСЗУ є інформація стосовно міської лікарні №3 .

“Ситуація не на належному рівні як по корупції, так і по рівню надання медичної допомоги”, - проінформував журналістів очільник ЗОВА.

Що стосується можливого закриття медичних установ через непідписання договору з НСЗУ, то Юрій Малашко порадив “не так сильно хвилюватися”. Він зазначив, що у керівників є ще час на виправлення недоліків. “І вони це зроблять”, - оптимістично запевнив керівник Запорізької ОВА.

До речі, на сьогодні замість звільненого заступника з медичної частини Віталія Сиволапа ніхто не призначений.

Фото: Запорізька ОВА

 




Схожі новини: