Заселилися окупанти: чи можуть отримати компенсацію мелітопольці, чиє майно розграбували росіяни

Переглядів: 485

19 листопада 2023 20:45

Заселилися окупанти: чи можуть отримати компенсацію мелітопольці, чиє майно розграбували росіяни фото

Після деокупації тисячі мелітопольців побачать своє житло,  розграбоване окупантами

Питання про відшкодування втраченого майна міський голова Мелітополя Іван Федоров чує чи не найчастіше після запуску державної програми єВідновлення.

Про це він повідомив під час прямого ефіру, коли надійшло питання, чи буде компенсація людям, в домівки яких заселилися росіяни.

Не секрет, що захоплені квартири окупанти часто перетворюють на свинарники, оскільки, очевидно, у себе вдома звикли жити в таких умовах.

У соцмережах час від часу з“являється відео, яке знімають господарі зданих в оренду та сплюндрованих квартирантами помешкань. Що твориться у квартирах мелітопольців, які виїхали з окупованого міста, можна собі лише уявити. Тому вже зараз власники житла цікавляться, чи зможуть вони отримати компенсацію на відновлення своїх помешкань.

- На жаль, на сьогодні немає можливості віддалено зробити обстеження житла, якщо воно зруйноване не повністю, - відповів на запитання Іван Федоров. - Тож сьогодні компенсації у таких випадках немає. Але я сподіваюсь, що ми якимось чином зможемо знаходити шляхи вирішення таких питань.

Чи є відповідь на таке запитання сьогодні? Ні, немає. Але точно це питання є нагальним. У наших будинках хтось жив, хтось зараз живе, а чиїсь будинки розграбували вороги.

 - Ми багатодітна сім'я, виїхали з Мелітополя півтора роки тому. Сусіди сповістили, що наш будинок вскрили рашисти.  Як після деокупації їхати в цей будинок, там же нічого не буде?

 - Я чітко розумію, що в напівзруйнованому стані буде велика кількість наших квартир і будинків.  Але всі знають, що наша команда може швидко все відновлювати і відбудовувати. Так само ми зробимо з нашим містом. Зробимо ще краще! Це точно!

Ще одне питання було від мелітопольця, який виїхав з міста і може втратити житло.

 - Уповноважений будинку поміняв замки у моїй квартирі. Тепер вимагає оплати і  надіслати йому документи на квартиру. У разі несплати "боргу" погрожує віддати її як "безхазяйну" на користь російських окупантів. Що робити" - запитував мешканець Мелітополя.

 - Проблема, що їхнє майно "націоналізують", є у тисяч мелітопольців. Моя позиція наступна: не можна йти на будь-які умови ворога на нашій території.  Ми маємо дочекатися деокупації. Вірити в ЗСУ, усіляко їм допомагати. А повернувшись, отримати компенсацію і відновлювати своє житло, відновлювати власність на користування своїм житлом, - зазначив Іван Федоров.

Під час прямого ефіру  питання про компенсацію надійшло також від підприємця, у якого вороги пограбували виробниче приміщення. Відповідь і в цьому випадку невтішна — на сьогодні такої можливості немає.

- Раджу звертатися з заявою до правоохоронних органів — для того, щоб зафіксувати факт, що вороги зайняли приміщення. І таким чином зафіксувати факт втрати контролю і факт нанесення збитків, - підкреслив Іван Федоров.

В тему

Окупанти не припиняють експропріацію майна мелітопольців

У Мелітополі окупанти збираються віджати у законних господарів 58 приватних квартир і будинків. Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

"Російські окупанти майже рік і вісім місяців не припиняють експропріацію рухомого і нерухомого майна цивільних, грубо і показово порушуючи Женевську конвенцію, як і всі існуючі норми міжнародного права. 

Згідно паперів, оприлюднених маріонеточною адміністрацією захопленої частини Запоріжжя, у Мелітополі станом на листопад 2023 р. 58 квартир і будинків росіяни “віджали” у законних  господарів, або зроблять це найближчим часом. До такого висновку прийшли у Центрі журналістських розслідувань, проаналізувавши документи окупаційної влади Запорізької області.  

Визнання  бесхазяйним – перший крок для  подальшої експропріації житла, земельних ділянок, промислових чи комерційних приміщень, або ж автомобільного транспорту тощо. З початку окупації так зване Міністерство майнових і земельних відносин Запорізької обл. регулярно публікує списки майна зі статусом “безхазяйне”.

Саме ці документи і стали свого часу підґрунтям спецпроекту Центру журналістських розслідувань “Експропрійовані окупантами будинки і квартири на Запоріжчині”, який фіксує воєнні злочини росіян на ТОТ Півдня України.

Деякі з будинків у тимчасово окупованому Мелітополі, квартири в яких росіяни назвали «безхазяйними». Джерело фото: Google Maps. Колаж: investigator.org.ua

   Цьогоріч такий перелік окупаційною владою регіону оприлюднювався лише раз, на початку листопада. Серед іншого, зокрема, до нього увійшли 58 адрес приватних квартир та будинків у Мелітополі.

Половина з переліку – багатоквартирні будинки, переважно, в центральній частині Мелітополя, як елітні, в тому числі і новобудови, так є серед них і гуртожитки. 

Окремо можна виділити п’ятиповерхівки по вул.Гвардійській, які розташовані в Авіамістечку – районі на північному заході міста, що примикає до аеродрому. Летовище російська армія використовує як військову базу, а отже, квартири поруч можуть бути заселені офіцерами, солдатами, або технічним персоналом.  У переліку від 3 листопада 2023 р. таких квартири по дві у будинках №21 і №27. 

Щодо правового поля, то у такому випадку варто подати відповідну заяву до поліції (зателефонувати). Це дозволить встановити юридично факт мародерства.

Також необхідно почати збирати доказову базу: свідчення сусідів, будь-які відео/фото-фіксації. Звичайно, якщо це  безпечно.

Аналогічне звернення слід залишити на спеціальному сайті Офісу Генпрокурора для фіксації воєнних злочинів https://warcrimes.gov.ua/ 

Замовчування фактів мародерства та експропріації не дозволять отримати компенсацію від держави. Майнові збитки від таких дій окупантів та колаборантів  визначаються порядком, ухваленим Урядом", - повідомляє ЦЖР. 

Центр журналістських розслідувань у своєму матеріалі навів повний список, на думку окупантів, безхазяйного житла.

Матеріал підготовлений у рамках проєкту «Відбудуємо Мелітопольську громаду разом», який підтриманий грантом Української Асоціації Медіа Бізнесу.

Фотоколаж: Мелітополь в курсі/Війна




Схожі новини: