Сенат США може розблокувати допомогу Україні. Але це станеться лише за однієї умови

Переглядів: 357

10 грудня 2023 09:17

Сенат США може розблокувати допомогу Україні. Але це станеться лише за однієї умови фото

Демократи мають погодитися на заходи щодо захисту південного кордону з Мексикою. У такому разі республіканська партія у Сенаті готова підтримати пакет фінансування оборонних потреб Києва.

Республіканська  партія у Сенаті США готова підтримати пакет фінансування військової допомоги союзникам – у тому числі й Україні – лише після того, як демократи погодяться на заходи з укріплення американських кордонів на півдні. Адже через мексиканський кордон в Штати щодня потрапляє до 10 тисяч нелегальних мігрантів.

Активісти жорстко провчили скандальну російську блогерку: поголили голову, змусили битись об стінку

Дискусії про захист кордонів можуть тривати місяцями або й роками

Таку заяву зробив сенатор від Республіканської партії Джим Ріш, пише "Голос Америки". Він зазначив, що зараз перед республіканцями перш за все стоїть завдання "закрити південні кордони"

"Це було голосування чітко за партійною лінією щодо пакета національної безпеки, який ми повинні ухвалити. Ми це ухвалимо. Нам потрібно було переконати наших колег з іншої партії, що ми налаштовані дуже серйозно. Ми, республіканці, дуже серйозно ставимося до закриття нашого південного кордону. У нас близько 10 тисяч нелегалів на день перетинають кордон Сполучених Штатів, і нам потрібно захищати наш кордон, в першу чергу", – наголосив Ріш.

Утім політик додав, що дискусії про захист кордонів можуть тривати місяцями або роками. Проте це не повинно відтермінувати ухвалення рішень щодо фінансування військової допомоги Україні.

"Тижні та місяці, про які ви говорите, – позаду, а не перед нами. Ми говоримо про це не лише тижнями та місяцями, а й роками, і настав час поставитися до цього серйозно", – резюмував Ріш.

Варто відзначити, що Ріш з тих сенаторів, які послідовно підтримували усю допомогу Україні. Однак під час останнього голосування він, як і всі республіканці, проголосував проти пакету фінансування.

Нагадаємо, Сенат США заблокував допомогу Україні у розмірі 61 мільярда доларів. Документ не набрав достатньої кількості голосів через те, що демократи та республіканці досі не порозумілися з питань міграції.  Нещодавні переговори сенаторів від Демократичної та Республіканської партій щодо захисту південного кордону США з Мексикою були невдалими.

Конгресмен розповів, чи впливають успіхи українців на полі бою, на голосування щодо допомоги у США

Конгресмен-демократ з Пенсильванії Брендан Бойл висловив побоювання, чи зможе Конгрес взагалі ухвалити законопроєкт, який містить допомогу для України.

читайте також: Син Трампа зробив скандальну заяву про війну: "Україна вже програла"

Відповідаючи на запитання, яку роль в підтримці Києва у Вашингтоні відіграють перемоги українців на полі бою, Бойл відповів, що дуже малу.

"Я думаю, що ті з нас, хто абсолютно відданий цьому, ми будемо віддані, незалежно від того, що відбувається на полях битв, незалежно від того, чи були виконані завдання контрнаступу, чи ні. Щодо підтримки республіканців – це не про те, що відбувається на полі бою. Це про те, що відбувається всередині партії", – переконаний Бойл, який представляє Другий округ у Пенсильванії, в який входить до штату Філадельфія, де проживає велика українська громада.

"Думаю, наслідки навіть важко уявити. Я справді вірю, що якщо Володимир Путін зможе досягти успіху в Україні, він зарахує собі перемогу і піде далі. Він вже втручається в демократії багатьох країн НАТО", – сказав він.

Водночас конгресмен зауважив, не варто впадати у розпач. З його досвіду важких перемовин в Конгресі, коли здавалося, що успіху вже не можливо досягнути, ставався прорив.

Колишній Міністр закордонних справ України Павло Клімкін спрогнозував, що США ухвалять черговий пакет допомоги для нашої держави ближче до Різдва.

"Ми маємо зробити з цього висновок. Голосування буде скоріше за все в останні дні перед Різдвом. Я дуже сподіваюсь, що це голосування стане дуже важливим для нас", – запевнив він.




Схожі новини: