Відповідальність за атаку на "Київстар" взяли на себе російські хакери

Переглядів: 369

13 грудня 2023 17:10

Відповідальність за атаку на Київстар взяли на себе російські хакери фото

Про свою причетність до кібератаки, що призвела до руйнування мережевої інфраструктури українського оператора зв'язку "Київстар" заявила група російських хакерів.

Мобільний оператор разом з СБУ продовжує працювати над відновленням послуг.

Дослівно СБУ: "Відповідальність за атаку вже взяло на себе одне з російських псевдохакерських угруповань (за повідомленнями російських ЗМІ – "Солнцепек" -ред.). Воно є хакерським підрозділом головного управління генштабу Збройних сил РФ (більш відомого як ГРУ), яке таким чином публічно легалізує результати своєї злочинної діяльності.

СБУ продовжує документувати кібератаку РФ по цивільній інфраструктурі України як черговий воєнний злочин росіян".

Деталі: Зазначається, що кіберфахівці Служби безпеки України та спеціалісти "Київстару" у взаємодії з іншими державними органами продовжують роботи з відновлення мережі після вчорашньої хакерської атаки.

За попередніми розрахунками, 13 грудня планується відновити фіксований інтернет для домогосподарств, а також розпочати запуск мобільного зв’язку та інтернету.

Наголошується, що цифровій інфраструктурі "Київстару" було завдано критичних уражень, тому відновлення всіх послуг із дотриманням необхідних протоколів безпеки вимагає часу.

Передісторія:

Зранку 12 грудня у мережі Kyivstar стався масштабний технічний збій. Через це можуть бути недоступні послуги зв'язку та інтернет у частини абонентів. Збій у мережі оператора вплинув також на національний роумінг.

У мобільному операторі підтвердили, що причиною масштабного збою в роботі зранку 12 грудня стала потужна хакерська атака, але запевнили, що персональні дані клієнтів у безпеці.

Гендиректор мобільного оператора Kyivstar Олександр Комаров заявив, що терміни відновлення роботи сервісів оператора незрозумілі.

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко повідомив, що абоненти Kyivstar, які опинились поза зоною досяжності, можуть звернутись по допомогу до правоохоронців.

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом кібератаки на Kyivstar. 

Джерело: Українська правда




Схожі новини: