Бурякове варення й мармелад з грейпфруту. Топ-10 фуд подарунків своїми руками на Різдво та Новий рік

Переглядів: 311

18 грудня 2023 12:00

Бурякове варення й мармелад з грейпфруту. Топ-10 фуд подарунків своїми руками на Різдво та Новий рік фото

Якщо ви ще не визначилися, що даруватимете рідним і близьким на новорічно-різдвяні свята, то можна скористатися варіантом приготування смаколиків своїми руками. Адже смачно поїсти люблять практично всі.

Звісно, гастрономічні смаки в кожного різні. Хтось полюбляє печиво та різні солодощі, хтось не їсть солодкого і любить м’ясні страви. Також актуальними можуть бути алкогольні напої, яскраві соуси, незвичне варення чи різноманітні закуски.

Звісно, варто враховувати харчові звички та вподобання тих, кому їх даруватимете. Адже людина може дотримуватися певної дієти. Страждати на алергію чи непереносимість тих чи інших продуктів, їсти виключно здорову їжу чи бути веганом або вегетеріанцем, або просто не любити солодощі, м’ясо чи певну групу продуктів. Тому такі подарунки найкраще підійдуть тим, кого ви дуже добре знаєте. Також варто зважати на термін придатності їжі та нагадувати про них.

Топ-10 фуд подарунків своїми руками

1. Святкове печиво

Хоч кожна господиня має свій улюблений рецепт, щоб здивувати найрідніших, подаруйте їм випічку з желе і шоколадом. Його печуть на Різдво наші сусіди — поляки.

Різдвяне апельсинове печиво з желе і шоколадом: рецепт

Інгредієнти:

Пшеничне борошно — 500 г

Цукор — 200 г

Яйця — 2 жовтки + 1 ціле

Вершкове масло — 250 г

Розпушувач до тіста — 1 чайна ложка

Цедра одного апельсина + 2 ст. сік

Апельсинове желе — 1 упаковка

Білий шоколад — 1 шматочок (100 г)

Вершковий сир — 2 ст.л.

Зверху посипати цукровою пудрою

Спосіб приготування:

1. Почніть приготування тіста на печиво зі збивання м’якого вершкового масла з цукром, соком і апельсиновою цедрою. Збийте до однорідності, потім додайте яйця та жовтки та продовжуйте збивати, поки цукор не почне розчинятися. Додайте борошно, змішане з розпушувачем, і замісіть тісто. Загорніть у поліетилен і поставте в холодильник приблизно на 1,5−2 години.

2. Тим часом розчиніть желе в 300 мл окропу і охолодіть. Дістаньте тісто з холодильника і тонко розкачайте його. Розріжте печиво на дві пари, одну цілу і одну з вирізом посередині. Наприклад, виріжте два печива з великими зірочками і проробіть посередині отвір меншою зірочкою.

3. Викладіть печиво на пекарський папір і поставте в розігріту до 170 градусів духовку. Випікайте приблизно 10 хвилин. Дайте печиву охолонути. Подрібніть шоколад, покладіть у миску, додайте вершковий сир, поставте в мікрохвильову піч приблизно на 30 секунд, потім перемішайте.

4. Змастіть краї повного печива розтопленим шоколадом і приклейте його до вирізаного центру. Ви можете наповнити кондитерський мішок шоколадом, відрізати куточок і нанести його на печиво, як показано на відео. Залийте желе в прорізані отвори зліпленого тістечка. Дочекайтеся застигання і посипте цукровою пудрою.

2. Різдвяно-новорічний торт

Такий подарунок припаде до душі, як дітям, так і дорослим, які полюбляють солодощі.

Як приготувати шоколадний торт

Інгредієнти:

Печиво пісочне — 500 г

Масло вершкове (бажано 82%) — 150 г

Молоко згущене варене — 250 г

Какао (не менше 20%) — 3 ст. л.

Вершки рідкі (33%) — 300 мл

Шоколад чорний — 1 плитка

Горіхи грецькі - 250 г

Приготування:

1. Приготування шоколадного торта без випікання починається з виготовлення крему. Візьміть зручну глибоку ємність та покладіть до неї порізане на невеликі шматки масло кімнатної температури. Додайте згущене молоко та збийте блендером до однорідної консистенції на середніх оборотах.

2. Потім додайте какао, перемішайте ложкою та знов збийте блендером. Не надто дрібно подрібніть у блендері горіхи. Тепер приготуйте ганаш. Нагрійте на водяній бані сливки, додайте до них шоколад та перемішайте до загущення.

3. Частину ганаша вилийте в окрему ємність з горіхами та ретельно перемішайте, щоб вони повністю поєдналися з шоколадною масою. Подрібніть печиво та змішайте з кремом. Для того щоб крихта краще змішалася з кремом, можна додавати її в два етапи. Застеліть форму для майбутнього торту фольгою та наповніть її половиною тіста.

4. Зверху викладіть горіхово-шоколадну начинку, а на неї другу частину тіста. Якщо торт не потрібно одразу подавати на стіл, поставте його на деякий час у холодильник, а потім прикрасьте перед подачею. Якщо ж він необхідний негайно, акуратно переверніть торт з форми на пласке блюдо.

5. Вилийте на нього гамаш, що лишився та розподіліть його зверху та з боків. Додатково прикрасьте готовий торт у дусі Різдва.

3. Новорічно-різдвяні солодощі без випікання

Якщо все ж плануєте потішити близьких домашніми солодощам и та не маєте часу стояти біля плити, то цей рецепт саме для вас.

Кокосові сердечка на новорічно-різдвяні свята

Інгредієнти:

Грецький йогурт (можна додавати будь-який смак) — 170 г

Кокосової стружки — 20 г

Чорний шоколад — 120 г

Спосіб приготування:

1. Розтопіть темний шоколад у мікрохвильовій печі. Розлийте його у силіконові формочки і рівномірно розподіліть, потім поставте в холодильник і залиште застигати.

2. Змішайте йогурт і кокосову стружку в ємності, до прикладу у формі сердець, це буде начинка для десерту. Вилийте начинку в шоколадні формочки і покрийте поверхню розтопленим шоколадом. Поставте в морозильну камеру приблизно на годину. Вийміть з формочок і насолоджуйтеся свіжим кокосовим серцем як закускою.

4. Незвична карамель

Такий подарунок підійде людині, яка полюбляє цікаві страви та любить поєднувати різні групи продуктів.

Солона карамель до медівника чи млинців

Інгредієнти:

100 г масла 82,5%

150 г білого цукру

300 г вершків 30%

30 г молока

7−8 г солі

100 г масла 82,5%

150 г білого цукру

300 г вершків 30%

30 г молока

7−8 г солі

Спосіб приготування:

1. Вершкове масло і цукор поміщаю в сотейник і ставлю на великий вогонь. Нагріваю, постійно помішуючи дерев’яною лопаткою. Спочатку суміш починає пінитись, потім масло та цукор розшаровуються, потім починається змінюватись колір у сторону потемніння. На цьому етапі будьте обережними — температури високі, і суміш у сотейнику стає на вигляд дуже рідкою.

2. Колір поступово стає карамельним (одразу як готова іриска), і масло прямо майже усе поєднується з цукром. Ось тут треба правильно спіймати гарний насичений колір і при цьому не перепалити цукор, і ще я помішую суміш досить інтенсивно.

3. Коли колір вже такий, як бажано, у сотейник обережно наливаю вершки з молоком (зазвичай навіть підігріваю, щоб були теплі). Тут суміш кипить і піниться. Постійно помішую, додаю сіль і варю ще хвилин 5 — щоб і уварилась трішки, і розтопились усі грудочки.

4. Гарячу карамель проціджую через сито. Накриваю плівкою (кладу прямо на карамель) і охолоджую. А далі користуюсь. Ще для кращого результату, на мій погляд, важливо обрати смачну морську сіль.

5. Цікаве варення

Якщо ви впевнені, що людина, якій даруватимете подарунок, не боїться експерементувати з їжею та любить страви з червоним буряком, тому можете потішити її стравою за цим рецептом.

Як приготувати бурякове варення

Інгредієнти:

1 кг буряка

50 мл води

400 г цукру

100 г чорного шоколаду не менше 70% вмісту какао

80 г волоських горіхів

10 гілочок м’яти

Приготування:

Добре помийте 1 кг буряка, зваріть його або запечіть у духовці до готовності.

Після приготування дайте коренеплоду трохи охолонути, а потім очистьте від шкірки, натріть на великій тертці та перекладіть у сотейник. Простерилізуйте банки та кришки зручним для вас способом.

До буряку влийте 50 мл води та всипте 400 г цукру, доведіть до кипіння на середньому вогні, потім зменште вогонь до мінімуму та варіть 10−15 хвилин, періодично перемішуючи.

Тим часом подрібніть ножем 80 г волоських горіхів та додайте в сотейник. Продовжуйте варити на маленькому вогні, поки варення не почне густіти.

Помийте 10 гілочок м’яти, обірвіть листочки та дрібно поріжте. Подрібніть 100 г чорного шоколаду не менше 70% вмісту какао.

Додайте м’яту та шоколад у бурякове варення. Продовжуйте варити, періодично помішуючи, поки шоколад повністю не розчиниться в варенні.

Готове варення розлийте по стерильних банках та закрийте щільно кришками. Дайте охолонути за кімнатної температури, а потім переставте в прохолодне місце.

6. М’ясні делікатеси. Для тих, хто не любить солодкого ідеально підійдуть ці святкові рулети зі свинини з горіхами і чорносливом.

Як приготувати рулетики зі свинини з горіхами та чорносливом

Інгредієнти:

(для 7−8 рулетів)

Свинина — 1 кг

Чорнослив — 200 г

Горіхи волоські — 100 г

Яйця — 1 шт.

Сухарі панірувальні

Сіль, перець чорний, спеції — за смаком

Олія рослинна для смаження

Приготування:

1. Почніть приготування з підготовки начинки. Поколіть горіхи та подрібніть їх ножем з широким лезом або пройдіться качалкою по пакету, де вони лежать. Промийте чорнослив та дрібно наріжте. Якщо маєте дуже сухий чорнослив, перед приготуванням залийте його на кілька хвилин гарячою водою.

2. Змішайте горіхи з чорносливом. Начинка готова. Наріжте м’ясо на битки не товстіше 1 см та відбийте з обох сторін через харчову плівку. На кожен шматок відбитого м’яса викладіть начинку.

3. Потім загорніть м’ясо у рулетик і закріпить дерев’яною зубочисткою. Збийте яйце в єдину суміш, підсоліть, поперчіть її. Висипте сухарі на пласку тарілку.

4. Зніміть зубочистки з рулетиків. Кожен із них спочатку вмочіть у яйці, потім обваляйте в сухарях і покладіть на заздалегідь розігріту з олією пательню.

5. Вогонь під пательнею має бути помірним, щоб рулетики встигли гарно просмажитися з усіх боків. Перекладіть рулетики з пательні та насолодіться їхнім смаком, поки вони не охолонули, так вони найсмачніші.

7. Алкогольні напої

Якщо людина, якій плануєте подарунок полюбляє вина, лікери чи інші подібні напої, тоді ви можете здивувати її цим незвичним грейпфруовим вермутом.

Грейпфрутовий вермут із мармеладом: рецепт

Інгредієнти:

Рожевий грейпфрут — 4 середніх штуки (1,4 кг). Бажано, органічних.

Вода — 4 склянки (1л)

Цукровий пісок — ¾ склянки (550г)

Щіпка солі

Солодкий (червоний) вермут — ¾ склянки

Спосіб приготування:

1. Зніміть шкірку з 2 грейпфрутів за допомогою ножа для чищення, обрізавши круглі кінці та зрізавши шкірку і білу м’якоть. Вони не повинні виглядати ідеально, і якщо трохи білої м’якоті залишиться, це не проблема. За допомогою ножа виріжте шматочки грейпфрута подалі від шкірки. Покладіть їх у велику каструлю і вичавіть туди сік зі шкірки. (Шматочки шкірки грейпфрута ви можете приберегти для інших страв, наприклад, для приготування цукерок).

2. Розріжте навпіл навхрест дві інші шкірки грейпфрута і вичавіть з них сік, додавши його в каструлю. Столовою ложкою зішкребіть перетинки і викиньте їх. Розріжте кожну половинку грейпфрута навпіл, щоб у вас вийшло вісім четвертинок. За допомогою кухарського ножа розріжте шкірку грейпфрута на четвертинки впоперек (а не вздовж), а потім на смужки шириною приблизно ¼ дюйма (75 см). Додайте їх у каструлю разом з водою, цукром і сіллю та доведіть до повного кипіння. Вимкніть вогонь, накрийте кришкою і залиште на годину. (Можна — і на ніч).

3. Щоб закінчити приготування мармеладу, якщо у вас є термометр для цукерок, прикріпіть його до дна каструлі і доведіть мармеладну суміш до кипіння, а потім зменшіть вогонь до слабкого кипіння. Якщо у вас його немає, використовуйте цифровий термометр або дотримуйтесь подальшої інструкції. Поставте невелику тарілку в морозильну камеру, щоб згодом перевірити мармелад.

4. Варіть, поки суміш не зменшиться приблизно вдвічі. Додайте вермут і продовжуйте варити, поки сироп навколо шматочків грейпфрута не стане густим, як теплий кленовий сироп, а бульбашки більше не будуть пінистими, а стануть густими і прозорими. Температура повинна бути приблизно 101ºC. Вимкніть вогонь і викладіть трохи мармеладу на охолоджену тарілку.

5. Поверніть його в морозильну камеру на кілька хвилин і перевірте: якщо ви натиснете на нього пальцем і він зморщиться — готово. Зазвичай мармелад застигає при температурі 103ºC, але цей може застигнути швидше. Якщо ні, продовжуйте готувати і перевіряти мармелад, за потреби перевірте ще раз чи двічі, поки він не буде готовий. (Не забудьте вимкнути вогонь під ним, поки ви охолоджуєте зразки для перевірки, оскільки він буде продовжувати варитися і може бути вже готовим). Перелийте мармелад у чисті банки з кришками. Якщо ви не плануєте їсти його протягом тижня-двох, зберігайте його в холодильнику, де він може зберігатися кілька місяців.

8. Святковий пиріг із м’ясом

Такий фуд-подарунок підійде тим, хто полюбляє випічку та не їсть солодкого.

Святковий пиріг з м’ясом: рецепт

Інгредієнти для пирога:

Дріжджі — пачка

Тепле молоко — склянка (120 г)

Сіль — ½ ч. л.

Цукор — ст.л.

Борошно — близько 800 г

Яйця — 2 шт.

Інгредієнти для начинки:

Фарш зі свинини — 500 г

Цибуля — штука

Олія — 2 ст.л.

Спосіб приготування:

1. Пачку живих дріжджів змішати зі склянкою теплого молока, додати туди ½ ч. л. солі і 1 ст. л. цукру. Дати дріжджам підійти в теплому місці. Далі додати 500 мл молока та 500 г борошна (і ще 300 г знадобиться для підсипки). Замісити тісто і дати йому постояти 1 годину.

2. Додати 2 яйця, підсипати борошна і замісити таке тісто, щоб не липло до рук. Вимісити й поставити ще на 1 годину підходити. Розділити тісто на три частини (третя менша — для оздоблення пирога). Розкачати один з більших шматків тіста і викласти на деко, застелене пергаментом. Додати начинку: 500 г свинячого фаршу, посмаженого з 1 дрібно нарізаною цибулиною на 2 ст. л. олії, і 2 подрібнених варених яйця.

3. Розкачати другий шматок тіста і накрити ним начинку. Закріпити краї. З третьої частини тіста викласти зверху напис. Дати пирогу постояти ще 30 хвилин, потім змастити його зверху 1 збовтаним яйцем і випікати 45−50 хвилин при температурі 180 градусів.

9. Десерт для любителів здорового харчування

Він ідеально підійде для людини, яка не вживає цукру.

Як приготувати домашні козинаки з гарбузового насіння

Інгредієнти:

Гарбузове насіння — 200 г

Рослинна олія — 1 ч. л. та невелика кількість для покриття

Цукор — 600 г

Каєнський перець — ½ ч. л.

Мелена кориця — ½ ч. л.

Сіль — ½ ч. л.

Вода — 350 г

Приготування:

Поставте пательню на середній вогонь, налийте олію та висипте насіння. Постійно помішуючи, підсмажте його протягом чотирьох-п'яти хвилин, до появи характерного потріскування та аромату.

Зніміть пательню з плити, пересипте насіння в невелику ємність, додайте перець, корицю, сіль та перемішайте.

Застеліть деко селікованим килимком для випікання або селіконизованим пергаментом.

Налийте воду в сотейник, додайте цукор та помішуючи, бажано дерев’яною ложкою, доведіть сироп до кипіння на сильному вогні.

Після того, як сироп закипить, накрийте його кришкою та проваріть ще три хвилини.

Потім зніміть кришку, зменште вогонь до середнього та проваріть цукор до світло-бурштинового кольору, приблизно протягом двадцяти п’яти хвилин.

Якщо боїтеся, що цукор під час приготування може підгоріти, варіть його на водяній бані, або ставте сотейник в чавунну пательню, яка буде безпосередньо мати справу з вогнем.

Як тільки цукор змінив колір, зніміть його з плити, швидко, поки сироп не загуснув, змішайте з насінням та не менш швидко розподіліть по деку. Робіть це за допомогою силіконової лопатки, яку заздалегідь змастіть олією.

У вас має вийти тонкий шар з суміші насіння та цукрового сиропу.

Повністю остудіть його, на це піде приблизно тридцять хвилин, а потім розріжте на частини, можна у хаотичному порядку.

Складіть отримані козинаки в коробку для печива та нехай вона більше ніколи не буде у вас пустою.

10. Корисні закуски

Якщо людина, якій плануєте щось подарувати любить чипси чи інші снеки, тоді ця страва їй точно сподобається. А ще вона корисна і дуже смачна.

Чипси з сиром: рецепт

Інгредієнти:

Лаваш тонкий (2 листи) — 180 г.

Яйце — 1 шт.

Сметана — 1 стол. л.

Твердий сир — 50 г.

Соняшникова олія — 1 стол. л.

Часник — 1 зубчик.

Паприка — 1 чайн. л.

Сіль

Перець гострий мелений

Спосіб приготування:

Сир тремо на дрібній терці. Яйце перебиваємо вінчиком. Попередньо розігріваємо духовку на 200 градусів.

У яйця додаємо сметану та сушену копчену паприку. Часник очищаємо і подрібнюємо, користуючись будь-яким зручним методом, таким як прес або дрібна терка.

На смак солимо та перчимо суміш. Ретельно перемішуємо інгредієнти.

Розгортаємо лаваш на робочій поверхні. За допомогою кулінарного пензлика рівномірно наносимо яєчну суміш на поверхню лаваша.

Обсипаємо лаваш раніше натертим сиром. Спочатку розрізаємо лаваш на вертикальні смужки, а потім ріжемо його перпендикулярно. В результаті маємо порційні трикутнички.

Покриваємо пекарський лист пергаментом і змащуємо олією. Розкладаємо чипси в один шар. Запікаємо їх протягом 10−12 хвилин, доки сир не зарум’яниться.

Джерело: NV

 




Схожі новини: