У законопроєкті про мобілізацію є норми, що суперечать Конституції - омбудсмен

Переглядів: 316

28 грудня 2023 19:00

У законопроєкті про мобілізацію є норми, що суперечать Конституції - омбудсмен фото

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що при первинному аналізі законопроєкту про мобілізацію виявив норми, які суперечать Конституції.

Про це він сказав в ефірі телемарафону «Єдині новини», відповідаючи на запитання про дотримання прав людини у цьому документі, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми всі маємо розуміти, що ми знаходимося в умовах повномасштабної агресії з боку РФ. Конституція України дозволяє обмежувати права, коли офіційно введено режим воєнного стану. З іншого боку, у законопроєкті не можуть бути прямо порушені права, які зазначені як базові у Конституції. Під час першого аналізу я побачив, що там є деякі норми, які якраз суперечать Конституції», - зазначив омбудсмен.

Лубінець поінформував, що у середу ввечері у нього відбулася робоча нарада з представниками Міноборони, на якій йшлося про необхідність досягнення компромісу – «як з одного боку забезпечити закон про мобілізацію, з іншого – точно не порушувати права людини».

«Я як про одну з прогалин сказав, що треба було, напевно, моїх представників, мене особисто долучити до розробки подібного законопроєкту і, можливо, цих би юридичних невідповідностей не було б», - вважає омбудсмен.

Він сказав, що перед внесенням цього законопроєкту до сесійної зали буде засідання профільного комітету і надана окрема експертна оцінка від нього особисто.

«Ми зробимо так, я в першу чергу кажу про нашу інституцію, щоб права були забезпечені, і з іншого боку, щоб це не перешкоджало виживанню нашої держави та поповненню мобілізаційного ресурсу, про який, наскільки я розумію, був запит від вищого керівництва ЗСУ», - зазначив омбудсмен.

Як повідомлялося, 25 грудня Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби» (№10378).

Джерело: Укрінформ




Схожі новини: