Вживання ліків проти безсоння та заспокійливих під час вагітності може підвищити ризик викиднів

Переглядів: 274

29 грудня 2023 19:30

Вживання ліків проти безсоння та заспокійливих під час вагітності може підвищити ризик викиднів фото

Вагітні жінки, яким приймають ліки проти безсоння та заспокійливі препарати, ймовірно, мають вищий ризик викидня.

Дослідники з Тайваню проаналізували дані понад трьох мільйонів вагітностей і виявили, що у жінок, яким призначали препарати проти безсоння та заспокійливі під час вагітності, ймовірність викидня була на 70% вищою. 

Відповідне дослідження опублікували в Jama Psychiatry, пише The Telegraph.

Експерти з Національного університету Тайваню дійшли висновку, що використання бензодіазепінів (речовини, які забезпечують швидке заспокоєння і седацію та пом'якшують деякі прояви манії, такі як збудження або нервозність) під час вагітності було пов'язане з підвищеним ризиком викидня, навіть після врахування факторів, таких як генетика та спадкові захворювання.

Науковці виявили, що у близько 4,4% жінок сталися викидні під час вживання заспокійливих препаратів, а при вживанні ліків від безсоння ризик збільшувався більш ніж удвічі. 

"Підвищений ризик викидня у вагітних, що пов'язаний із застосуванням бензодіазепінів під час вагітності, свідчить про те, що їх слід застосовувати лише після ретельної оцінки потенційних переваг та ризиків як для матері, так і для дитини", – наголошують експерти.

Однак британські вчені додають, що негативний зв'язок між бензодіазепінами та викиднями може бути зумовлений й іншими причинами, наприклад, основними захворюваннями у вагітних, які потребують лікування.

"Це дійсно якісно проведене дослідження і я не сумніваюся в його достовірності. Але чи дійсно є причинно-наслідковий зв'язок? Проблема в тому, що ми не можемо відповісти напевно", – каже професор Саймон Весселі, завідувач кафедри психіатрії Королівського коледжу Лондона.

Професор Крістіан Вінкерс, психіатр і голова відділення стресу і стійкості в Медичному центрі Амстердамського університету зазначає, що бензодіазепіни мають широкий спектр показань, а під час вагітності жінки завжди повинні бути обачними при застосуванні будь-яких ліків. Однак тривога і сильне безсоння, безсумнівно, також мають згубний вплив на матір і майбутню дитину.

За останні роки було проведено кілька досліджень, які пов'язують бензодіазепіни з ускладненнями під час вагітності.

У 2020 році вчені Стенфордського університету дослідили, що жінки, які приймали заспокійливі препарати за кілька тижнів до зачаття, мали на 50% більше шансів на позаматкову вагітність.

У 2019 році дослідження британських вчених показало, що жінки, які приймають бензодіазепіни на ранніх термінах вагітності, мають на 60% більший ризик спонтанного аборту.

Джерело: Українська правда




Схожі новини: