Лікарська ромашка - неочікувано корисні властивості звичайної рослини

Переглядів: 516

13 січня 2024 20:45

Лікарська ромашка - неочікувано корисні властивості звичайної рослини фото

Багато хто вважає, що лікування рослинними відварами треба лишити старшим поколінням, які ще вірять в їхню дію. Водночас чай з ромашки, знайомої, мабуть, усім, має безліч корисних властивостей.

Позитивні ефекти рослини базуються не на народних легендах, а радше на наявності певних речовин у складі квітки. Прочитайте наш матеріал та наступного разу не відмовляйтесь, коли ваша бабця запропонує чарівний ромашковий чай «від горла».

Ромашка: лікувальні властивості

Головне — не очікувати оздоровчої дії від звичайного пакетованого чаю з «альпійською» ромашкою. Для лікування і профілактики захворювань вам потрібна саме лікарська ромашка, збір з якої продається в будь-якій аптеці.

Аптечна ромашка містить у собі близько 20 корисних хімічних речовин — від аскорбінової кислоти та каротину до заліза, кальцію та вітамінів A, C і D. Саме тому чай з її рослин має багато позитивних ефектів, серед яких:

  • допомога організму людини в боротьбі проти застуди, вірусних та бактеріальних захворювань;
  • антисептичну та протизапальну дію;
  • втамування болю, судом та спазмів;
  • сечо- та жовчогінну дію.

Що лікує ромашка

Чай з ромашки позитивно впливає на різні системи органів. У кишково-шлунковому тракті він здатен полегшити здуття, спазми та печію під час різних захворювань шлунку та кишківника. До того ж відвар допоможе тим, хто страждає від діареї, — чим міцніше буде, тим більш закріплюючу дію матиме.

Ромашка сприяє травленню та загоєнню дрібних ранок або виразок шлунку, виведенню з організму продуктів гниття ті шкідливих речовин, таких як важкі метали, запобігає відкладанню солей. Завдяки наявності в хімічному складі аскорбінової кислоти та пектину ромашка також виводить з тіла токсини й радіоактивні елементи.

Аскорбінка зокрема попереджає виникнення каменів в жовчному міхурі, виводить токсини з печінки та полегшує перебіг похмілля. Погодьтесь, приємніше випити чай з ромашки, ніж розсіл або газовану воду із присмаком йоду і морської солі.

Властивості рослини зменшують ризик захворювання на рак. Так, агенін, який міститься в ромашковому чаї, може пригнічувати деякі типи ракових клітин.

Під час застуди, запаленнях ротової порожнини, горла і дихальних шляхів відвар ромашки допоможе продезінфікувати та заспокоїти біль у запалених органах. Тут можна застосовувати інгаляції та, у випадку із горлом, піти перевіреною стежкою та вдатися до полоскання.

Чай з ромашки має заспокійливу, протизапальну та знеболюючу дію, що допомагає у разі мігрені та менструації. За ці ефекти відповідає хризин, який до того ж допоможе швидше заснути.

Як приймати чай з ромашки — кому не можна

Зазвичай 1 чайну ложку квітів ромашки заливають 200 мл окропу та дають настоятись приблизно 10 хвилин. Однак ви можете регулювати міцність відвару залежно від очікуваного ефекту.




Схожі новини: