Цикорій чи кава: що корисніше та як приготувати смачний напій

Переглядів: 488

16 січня 2024 21:31

Цикорій чи кава: що корисніше та як приготувати смачний напій  фото

Кава з цикорію стала новою здоровою альтернативою звичайній каві.

NV розповідає про історію та користь цикорію, чи можна ним смачно замінити каву, та як з нього приготувати кокосовий капучино.

Поки весь світ божеволіє від кави, у гру потихеньку заходить тренд на цикорій. Відома своїм унікальним смаком, насиченим ароматом і потенційною користю для здоров’я, цикорієва «кава» стала основним продуктом у багатьох культурах і кухнях. Розрізняють два види продукції: розчинна кава з цикорію і заварна. Розчинна кава з цикорію домінує на ринку завдяки своїй зручності, але попит на заварну цикорій зростає.

Хоча історія кави з цикорію не зовсім зрозуміла, вважається, що вона з’явилася в 1800-х роках у Франції під час дефіциту кави. У пошуках заміни або щоб розтягнути кавові зерна, люди почали додавати коріння цикорію в каву, щоб підбадьоритися. Роками пізніше, під час Громадянської війни, він також став популярним у Новому Орлеані, коли місто відчуло дефіцит кави після того, як військово-морська блокада Союзу відрізала один із портів.

У Сполучених Штатах місто Новий Орлеан є синонімом із цикорієвою «кавою». Завезена французькими поселенцями і поширена під час Громадянської війни через дефіцит кави, любов до кави з цикорію в Новому Орлеані залишається сильною. Сьогодні вона є свідченням багатої історії та яскравої кулінарної сцени міста.

Кава з цикорію у Новому Орлеані / Фото: Автор f11photo.depositphotos.com

У нашій же країні цикорій набув популярності давно, оскільки альтернативи кави для заможних були поширеним явищем ще в 19 столітті. А далі можливість підмішувати щось у каву використали радянські виробники. Так у складі кави з’являвся цикорій, ячмінь, і навіть жолуді. Ця слава лише додаткового елемента, замінника, відсунула цикорієву «каву» на другий план. Однак, шанувальники нових смаків і шукачі альтернативних, водночас схожих на каву, напоїв, відкривають для себе напій цикорій.

Кава і напій з цикорію: порівняння користі

Цикорій — це квіткова рослина з родини кульбабових. Він характеризується міцним волохатим стеблом, світло-фіолетовими квітами та листям, яке зазвичай використовують у салатах. Каву з цикорію виготовляють шляхом обсмажування, подрібнення та заварювання коренів рослини.

Цикорій - квіткова рослина, яка характеризується міцним волохатим стеблом, світло-фіолетовими квітами та листям, яке зазвичай використовують у салатах. / Фото: автор MarynaOsadcha.depositphotos.com

Кава — це обсмажене мелене насіння кавової вишні, з якого заварюють напій, насичений кофеїном. Цей напій був популярний у всьому світі протягом століть, і кавова промисловість охоплює всі тропіки світу, від Південної Америки до Нової Гвінеї, Африки та Близького Сходу.

Основна відмінність між цими двома напоями полягає в тому, що кава містить кофеїн, а цикорій — ні. Заварка з цикорію також має трохи густішу консистенцію, ніж кава, завдяки крохмалю і клітковині, що містяться в корені.

Якщо ви любите напої як от еспресо і цінуєте енергію і прояснення від кофеїну, кава — очевидний вибір для вас. Та якщо ви маєте проблеми зі здоров’ям серця або кров’яним тиском, цикорій — найкращий варіант.

Якщо ви любите напої на як от еспресо і цінуєте енергію і прояснення від кофеїну, кава - очевидний вибір для вас. / Фото: Автор teine26.depositphotos.com

Цикорій має більш схожий на корицю або пряний смак, ніж кава, хоча основні смакові ноти схожі. На смак цикорій схожий на каву, з ароматом, який часто описують як злегка землистий і горіховий. Смажений і мелений цикорій має майже такий самий вигляд, як і його кофеїновий аналог, і має солодкуватий аромат тютюнового диму.

Світовий ринок кави з цикорію перебуватиме під впливом експоненціального зростання рухів за рослинне та веганське харчування. Оскільки дедалі більше споживачів звертаються до рослинної дієти, ринок цикорієвої «кави» тільки виграє, оскільки цей напій ідеально відповідає всім дієтичним уподобанням.

Однак, ви можете пити цикорій не тільки як смачну, безкофеїнову альтернативу каві, а й змішувати з кавовою гущею, щоб поліпшити свої гастрономічні враження від звичного напою. Змішаний зі свіжомеленою кавою, цикорій надає запаху ту саму сухофруктову кисло-солодку нотку, а тілу напою — легкої маслянистої плівки, що прилипає до зубів. Хоча цикорій рекламують як «пом’якшувальник» ранкової завареної кави, насправді він додає трохи їдкого присмаку, що нагадує шкірку навколо свіжообсмаженого горіха. Післясмак, однак, має чудові ароматичні деревні нотки, як у теплого кедра. Змішана з молоком, чашка напою на смак дуже нагадує каву зі смаком фундука.

Перехід на каву з цикорію буває спричинений відмовою від класичної кави, споживання якої пов’язане з такими побічними ефектами, як нудота, тривога, прискорене серцебиття, занепокоєння і безсоння.

Каву з цикорію виготовляють шляхом обсмажування, подрібнення та заварювання коренів рослини. / Фото: Автор lakshmi-777.depositphotos.com

Яка користь цикорію?

Корінь цикорію є гарним джерелом інуліну, типу пребіотичної клітковини, яка може сприяти схудненню і поліпшенню здоров’я кишечника. Він також містить трохи марганцю і вітаміну B6, двох поживних речовин, пов’язаних зі здоров’ям мозку. Хоча дослідження впливу інуліну цикорію на рівень цукру в крові обмежені, кілька інших досліджень показали, що він може бути корисним для зниження рівня цукру в крові та інсулінорезистентності.

Інсулін — це гормон, який транспортує цукор із крові до м’язів і тканин, де його можна використовувати як паливо. Інсулінорезистентність виникає при тривалих періодах підвищеного рівня інсуліну, що може знизити ефективність інсуліну і викликати високий рівень цукру в крові.

В одному невеликому дослідженні вживання 30 грамів інуліну на день протягом 2 тижнів значно знизило резистентність до інсуліну в 40 осіб із предіабетом порівняно з плацебо.Крім того, огляд 25 досліджень засвідчив, що додаткове вживання інуліну може допомогти знизити резистентність до інсуліну в людей із діабетом 2 типу, особливо в тих, хто страждає на ожиріння.

Один сирий корінь цикорію (60 грамів) містить такі поживні речовини:

  • Калорії: 43,
  • Білок: 0,8 г,
  • Вуглеводи: 10,5 г,
  • Жири: 0,1 г,
  • Клітковина: 1 г,
  • Вітамін B6: 9% від добової норми,
  • Марганець: 6% від добової норми,
  • Фолати: 4% від дн,
  • Калій: 4% від дн,
  • Вітамін С: 3% від дн,
  • Фосфор: 3% від дн.

Водночас для зерен кави поживні речовини на порцію 50 г на порцію це:

  • Калорії: 260,
  • Загальний вміст жирів: 13 г,
  • Насичені жири: 8 г 40% від добової норми,
  • Холестерин: 5 мг 2% від добової норми,
  • Натрій: 75 мг 3% від денної норми,
  • Вуглеводи: 31 г,
  • Клітковина: 3 г 11% від дн,
  • Цукор: 26 г ,
  • Білок: 4 г 8% від дн,
  • Кальцій: 6% від дн,
  • Залізо: 15% від дн.

Майте на увазі, що кількість цих поживних речовин у каві доволі низька, оскільки в напій заварюється лише невелика кількість кореня цикорію та кавових зерен.

Хоча кава з цикорію асоціюється з низкою переваг для здоров’я, вона підходить не всім. У деяких людей цикорій може викликати алергічну реакцію, спричиняючи такі симптоми, як біль, набряк і поколювання в роті. Людям з алергією на амброзію або пилок берези слід уникати цикорію, щоб запобігти потенційним негативним побічним ефектам.

Проте, напій цикорій може замінити каву, і додати нових смаків у життя. NV ділиться цікавим рецептом напою.

Кокосовий капучино з цикорію з корицею

Кокосовий капучино з цикорію з корицею / Фото: PantherMediaSeller. depositphotos.com

Інгредієнти:

  • 50 мл кокосового молока, можна взяти коров’яче молоко
  • 100−150 мл окропу
  • 3 ч.л. меленого цикорію
  • цукор за бажанням
  • ⅓ ч.л. кориці

Спосіб приготування:

Змішайте кокосове молоко і окріп у каструльці, поставте на вогонь, додайте цикорій, розмішайте і підігрійте, не доводячи до кипіння.

Потім зніміть з вогню і прямо в каструлі збийте суміш капучинатором у густу піну.

Переливши в склянку або чашку, посипте зверху корицею.

За вашим бажанням можна додати інші спеції або зефір. Приємного апетиту!




Схожі новини: