Можуть призвести до діабету. Дослідники попереджають про небезпеку цукрозамінників для здоров’я

Переглядів: 392

25 січня 2024 20:30

Можуть призвести до діабету. Дослідники попереджають про небезпеку цукрозамінників для здоров’я  фото

Дієтичні газовані напої та інші снеки можуть містити штучні підсолоджувачі, які викликають проблеми зі здоров’ям. Низькокалорійні продукти - не означає корисні. NV ділиться поясненням із досліджень.

Незважаючи на постійне занепокоєння щодо впливу на здоров’я нецукрових підсолоджувачів, таких як аспартам, сукралоза та стевія, ці підсолоджувачі все частіше зустрічаються в різноманітних продуктах харчування та напоях, в тому числі призначених для дітей.

У статті, опублікованій в журналі JAMA Pediatrics трьома експертами з цієї теми, підкреслюється, що дослідження впливу нецукрових підсолоджувачів на здоров’я дітей є нагальною потребою.

«Враховуючи постійну невизначеність щодо їх ролі в раціоні харчування та накопичення доказів, що свідчать про потенційний несприятливий вплив на здоров’я, обережний підхід до нецукрових підсолоджувачів є виправданим, особливо коли мова йде про дітей», - зазначила провідний автор статті Елісон Сильветскі, доцент кафедри фізичної активності та харчування в Школі громадського здоров’я Інституту Мілкена при Університеті Джорджа Вашингтона.

Сильветскі та її співавтори пропонують Управлінню з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США обмежити використання нецукрових підсолоджувачів у продуктах харчування та напоях, призначених для дітей, доки не з’являться більш переконливі докази їхньої користі чи шкоди.

Фото: Автор funix. depositphotos.com

Дослідження серед дорослих демонструють зв’язок між споживанням нецукрових підсолоджувачів і діабетом 2 типу, серцево-судинними захворюваннями та смертністю. Хоча результати обсерваційних досліджень обмежені, нещодавні клінічні дослідження за участю дорослих демонструють, що штучні підсолоджувачі не є метаболічно інертними.

Навпаки, тривале їх вживання у дорослих призводить до непереносимості глюкози, інсулінорезистентності та змін у мікробіоті кишечника. Водночас, продукти, що мають такі додатки, часто містять надмірну кількість речовин, що викликають занепокоєння у лікарів. Це доданий цукор, насичені жири, натрій (які пов’язані з хронічними захворюваннями) та інші добавки (наприклад, консерванти, барвники).

Мало хто з дослідників раніше вивчав вплив нецукрових підсолоджувачів на здоров’я дітей. Водночас, діти споживають все більше продуктів і напоїв з нецукровими підсолоджувачами. А батьки часто не усвідомлюють, про їхній вміст у продуктах, каже Сильвецька. Вони можуть обирати їжу та напої зі штучними підсолоджувачами, вважаючи їх більш здоровими, додає вона.

Замість того, щоб вибирати такі продукти, Сильвецька пропонує батькам зосередитися на здоровому харчуванні в цілому і вибирати свіжі фрукти і овочі, цільні зерна і обмежити споживання продуктів і напоїв з високим вмістом доданих цукрів. Замість того, щоб купувати фруктові напої з підсолоджувачами, віддайте перевагу воді або іншим несолодким альтернативам, каже вона.

«Нецукрові підсолоджувачі: Час для прозорості та обережності» була опублікована у випуску JAMA Pediatrics за 22 січня. Окрім Сильвецької, співавторами статті стали Наталія Реболледо з Університету Чилі та Джеймс Крігер з Університету Вашингтона.




Схожі новини: