Вчені з'ясували, що може допомогти знизити ризик смерті у людей з ожирінням

Переглядів: 254

27 січня 2024 21:30

Вчені зясували, що може допомогти знизити ризик смерті у людей з ожирінням фото

Науковці виявили, що подолання соціальної ізоляції та самотності у людей з ожирінням знижує ризик смертності.

Відповідне дослідження опублікували у журналі JAMA Network, повідомляє CNN.

Самотність поширена в усьому світі, але люди з ожирінням відчувають її значно частіше. І саме вона підвищує ризик смерті, зокрема, від раку і серцево-судинних захворювань, кажуть вчені.

Дослідження The UK Biobank охопило дані майже 400 тисяч учасників, понад 23% з яких мали ожиріння. 

Вчені розпочали когортне дослідження в березні 2006 року і закінчили у листопаді 2021 року. За цей час багато людей уже померли.

Команда дослідила, зокрема, смертність серед людей з ожирінням. Виявилось, що вона була на 36% нижчою у людей, які почувалися менш самотніми.

Соціальна ізоляція виявилася більшим фактором ризику для всіх причин смертності.

Вона несе більше загрози, ніж депресія, тривога та фактори ризику, пов'язані зі способом життя, як-от алкоголь чи неправильне харчування.

Натомість нижчий індекс соціальної ізоляції пов'язаний з нижчим ризиком смертності від усіх причин у людей з ожирінням.

"Ожиріння, соціальна ізоляція та самотність пов'язані з багатьма проблемами зі здоров'ям.

Відсутність соціальної підтримки може посилити ризиковану для здоров'я поведінку людей з ожирінням (куріння, малорухливість і нездорове харчування), а також може призвести до нехтування діями, спрямованими на захист здоров'я, наприклад, дотриманням медичних рекомендацій", – йдеться у статті.

Вчені вважають, що при допомозі людям з ожирінням потрібно концентруватися не лише на дієті й фізичній активності, а й інтегрувати в неї соціальні та психологічні фактори. 

"Наше дослідження підкреслює важливість врахування соціального та психічного здоров'я для покращення стану здоров'я людей з ожирінням", – говорить провідний автор дослідження, професор Лу Ци з Університету Тулейн.

При цьому вчені додають, що у самотніх людей з ожирінням більший ризик смерті, ніж у самотніх людей із нормальною вагою.

Нагадаємо, раніше ВООЗ оголосила самотність глобальною загрозою, що рівноцінна викурюванню 15 сигарет на день.




Схожі новини: