Вкрали 1,5 мільярда гривень на поставках снарядів? Новий корупційний скандал в Україні

Переглядів: 290

28 січня 2024 12:55

Вкрали 1,5 мільярда гривень на поставках снарядів? Новий корупційний скандал в Україні фото

У серпні 2022 року оборонні відомства підписали контракт на поставку 100 тисяч снарядів, але зброю так і не надали

Колишньому та чинному керівникам департаменту Міноборони України, менеджерам компанії "Львівський арсенал" та представнику іноземної компанії у суботу оголосили про підозру у спробі розкрадання на закупівлі снарядів 1,5 млрд гривень (близько 40 млн доларів).

У СБУ повідомили, що перевіряють п'ятьох високопосадовців Міноборони та постачальників зброї.

Фігурантів справи підозрюють за статею кримінального кодексу про привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.

"Зловмисники намагалися вкрасти майже 1,5 млрд. бюджетних гривень на придбання 100 тисяч мінометних пострілів для ЗСУ", - заявили у службі безпеки.

Джерела BBC Україна у правоохоронних органах розповіли, що серед фігурантів - скандально відомий Олександр Лієв, який був керівником Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони.

Також обшуки пройшли і в нинішнього керівника цього департаменту Тоомаса Накхура і у керівника "Львівського арсеналу" Юрія Збітнєва.

Як заявили у службі безпеки, одного із фігурантів справи затримали під час спроби виїхати за межі України, він зараз перебуває під вартою.

Йдеться про колишнього керівника департаменту міноборони Олександра Лієва.

Сам Лієв заперечив як звинувачення силовиків, так і те, що він намагався втекти за кордон.

У публікації на фейсбуку він пояснив, що їхав у відрядження до Словаччини, щоби оглянути машини для розмінування, і планував повернутися в Україну до 5 лютого.

За даними слідства, у серпні 2022 року, тобто вже коли йшла війна, чиновники уклали із "Львівським арсеналом" контракт на закупівлю партії артилерійських снарядів.

Раніше цього тижня апеляційний суд підтвердив рішення про стягнення 1,5 млрд. гривень з "Львівського арсеналу" на користь Міноборони України.

Про те, що Міноборони уклало контракт із маловідомою фірмою "Львівський арсенал", писала у своєму розслідуванні у липні минулого року "Українська правда".

Видання розповідало, що міністр оборони Олексій Резніков, який обіймав цю посаду у 2022 році, дозволив провести передоплату за контрактом (майже 100% суми угоди), але жодної міни за цим контрактом українські військові не отримали.

Корупція залишається однією з найболючіших проблем України на тлі війни.

Лише тиждень тому правоохоронці затримали в Одесі сина львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича Романа. Його вважають п’ятим учасником злочинної організації, яку підозрюють у поставках для ЗСУ неякісного одягу на 1 млрд грн. Інші четверо підозрюваних у цій справі вже перебували під вартою.




Схожі новини: