Помічник ветерана: у Запоріжжі навчатимуть фахівців для супроводу демобілізованих військових при їх реінтеграції в мирне життя

Переглядів: 539

28 січня 2024 21:03

Помічник ветерана: у Запоріжжі навчатимуть фахівців для супроводу демобілізованих військових при їх реінтеграції в мирне життя фото

У запорізькому Центрі ветеранського розвитку орієнтовно в березні розпочне навчання перша група майбутніх помічників ветеранів - фахівців із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб.

Про це під час відкриття центру розповіла проректорка Хортицької національної академії Елліна Позднякова-Кирбят'єва.

- Будуть сповіщені всі громади Запорізької області, отримаємо зворотній зв’язок, - зазначила посадовиця. - 2-3 тижні займе організаційний період, з початку березня наберемо групу і буде навчання.

Про важливість підготовки помічників ветеранів на відкритті Центру ветеранського розвитку наголошувала очільниця Міністерства у справах ветеранів України Юлія Лапутіна, яка перерізала стрічку разом з головою ЗОДА Юрієм Малашком.

За інформацією міністерки, до початку повномасштабної війни у Державному реєстрі ветеранів війни було близько 500 тис. осіб. Це учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, члени родин загиблих, Герої Небесної Сотні та члени їх родин.

За прогнозними оцінками, після закінчення цієї війни людей, дотичних до ветеранської політики, буде приблизно 4 млн, тобто  10% населення країни.

1 липня 2023 року Мінвет започаткував проєкт “Помічник ветерана”. Розпочинали з чотирьох регіонів, наразі він  реалізується у 10: це Вінницька, Дніпропетровська, Львівська, Миколаївська, Закарпатська, Київська, Сумська, Полтавська, Харківська області та місто Київ.

У 2024 році проєкт реалізовуватиметься по всій Україні. Загалом заплановано підготувати до 15 тисяч помічників ветеранів.

“На 550 запланованих посад помічників ветеранів в регіонах-пілотах було подано майже 900 заяв. Тобто люди виявляють потребу, і громади виявляють потребу, - розповіла Юлія Лапутіна. - Сам пілот розпочався з того, що ми їздили регіонами, і там отримували пропозиції від громад - давайте створимо інструмент, щоб людина, яка повернулася і не знає, що їй робити, могла через пряму комунікацію отримувати сервісні послуги. Ми придумали таку програму.

Майбутні фахівці стануть тими, хто фактично першими надаватимуть демобілізованим воїнам сервісну підтримку на шляху реінтеграції до мирного життя. Фактично, це будуть ті, хто фасилітує діалог між органами місцевої влади, медичними закладами і нашими захисниками.

У цьому році бюджет програми - понад 3 млрд гривень і ми хочемо масштабувати її на всю країну.

Кандидатами у помічники ветеранів є ветерани війни, члени їх сімей, або члени родин загиблих захисників і захисниць. Це пов'язано з тим, що одним з принципів експериментального проєкту є “рівний з рівним”.

“Адже саме ця категорія осіб, як ніхто інший, зможуть допомогти побратимам подолати цей непростий шлях. Майбутні помічники розкажуть ветеранам й ветеранкам про їхні права та до яких державних установ слід звертатися. Бо люди повертаються. “Помічник ветерана” є елементом загальної екосистеми ветеранської політики, яку ми будуємо”, – наголосила Юлія Лапутіна.

Після проходження відбору та фахового навчання майбутні помічники ветеранів будуть працевлаштовані у сервісні офіси у справах ветеранів. Це - комунальні неприбуткові підприємства або комунальні установи, які будуть створені у залучених до проєкту громадах. Фахівці надаватимуть, зокрема, консультативний, інформаційний, процедурний супровід в межах переходу від військової служби до цивільного життя.

На жаль, в реалізації цього важливого проєкту не все так гладенько, як хотілось би очільниці Мінвету. Так, частина фахівців, які ще в минулому році пройшли навчання, до цих пір не працевлаштовані. Серед них - запорізька журналістка, дружина кадрового військового, який захищає країну з 2014 року,  Богдана Шевченко, яка з початком повномасштабної війни виїхала з дітьми на Львівщину і там взяла участь у пілотному проєкті Мінветеранів.

- Влітку 2023 року Міністерство у справах ветеранів ініціювало створення пілотного проєкту "Помічник ветерана", який реалізовувався у чотирьох областях - Дніпропетровській, Вінницькій, Миколаївській і Львівській. Мені пощастило взяти участь в першому "наборі" слухачів за спеціальністю "фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб".

Навчання відбувалося на базі центру ветеранського розвитку в Національному університеті "Львівська політехніка". Група зібралась дуже мотивована - ветерани, їх дружини, члени родин загиблих захисників. Кожен вже мав власний досвід у вирішенні проблемних ветеранських питань і мав непоборне бажання бути корисним іншим.

Фахова підготовка "помічників ветеранів" відбувалась за шістьма блоками: юридичний супровід ветеранів і членів родин загиблих, соціальний захист ветеранів у громаді, супровід реабілітації ветеранів та їх родин, психологічні та комунікативні стратегії у роботі з ветеранами, професійна адаптація ветеранів до цивільного життя, організація роботи й документообігу помічника ветерана. 

На жаль, після завершення місячного навчання й отримання сертифікатів 30 вересня, у Львівській області жоден помічник ветерана досі не працевлаштований за фахом. Хоча місцеві громади, де відібрані учасники проходили співбесіди, з нетерпінням очікують фахівців на місцях.

Але Міністерство у справах ветеранів не передбачило механізм працевлаштування фахівців і фінансування інституту помічника ветеранів у громадах. Кошти на реалізацію проєкту в держбюджеті закладені, але інструменту поки що немає.

Тому дуже чекаємо доопрацювання цього питання, щоб розпочати свою роботу. Адже проблема створення інституту помічника ветерана є актуальною ще з 2014 року, відколи розпочалась російська військова агресія, перші українські захисників отримали поранення, загинули, а їх родини потребували підтримки суспільства і держави, - розповіла Богдана Шевченко.

Відповідаючи на запитання автора цих рядків, чи всі помічники ветеранів, які пройшли навчання, вже працевлаштовані, очільниця Мінвету Юлія Лапуніна відповіла, що в рамках пілотного проєкту міністерство відшліфовувало на місцях механізм, щоб потім, коли програму  масштабують на всю країну,  не було неузгодженостей. 

 - В рамках пілоту ми пропонували відшкодовувати за послугу. А потім дійшли висновку, що краще, якщо це буде субвенція місцевим бюджетам на працевлаштування помічників ветеранів.  У цьому році в сервісні офіси будуть працевлаштовані усі, хто пройшов перенавчання. Ми будемо перераховувати субвенції і фахівцям буде нараховуватися зарплата, - розповіла Юлія Лапутіна.

Нагадаємо, інститут помічника ветерана є новою адміністративно-сервісною реалією в діяльності територіальних громад країни найближчого майбутнього. Послуга розроблена Мінветеранів України за сприяння “Проєкту підтримки Дія”, що реалізується Програмою розвитку ООН в Україні за фінансування Швеції.

Візьміть до уваги

Навіщо потрібен помічник ветерана

Інститут помічника ветерана – це проєкт, який має допомогти демобілізованим військовим реінтегруватися в мирне життя. Пілот стартував 1 липня 2023 року.

Багато захисників під час війни втратили роботу, домівки, в них змінився стан фізичного та ментального здоров’я. Вони потребують підтримки й допомоги.

Саме для цього в територіальних громадах впроваджують інститут помічника ветерана. Це фахівці, які мають здійснювати індивідуальний супровід ветеранів, допомагати в реалізації їхніх прав, гарантій, пільг.

Після повернення ветерана з фронту помічник має самостійно знайти його та встановити з ним контакт.

Які послуги надаватимуться ветерану

Помічник ветерана надає допомогу за принципом “рівний з рівним”. Йдеться про такі послуги:

  • консультування ветерана з питань працевлаштування, навчання, соцзахисту та реабілітації, покращення стану здоров’я;
  • супровід у реалізації гарантій, пільг, прав, під час отримання послуг;
  • допомога з пошуком програм підвищення кваліфікації, перепрофілювання;
  • посередництво між ветераном та органами влади;
  • допомога в оформленні документів, поданні заяв;
  • допомога під час переїзду ветерана, в пошуку ним житла;
  • консультації щодо психологічних послуг;
  • надання даних щодо програм підтримки ветеранів.

Усі ці послуги помічники надають ветеранам на безоплатній основі.

Хто має право звертатися

До помічника ветерана можуть звертатися:

  • ветерани війни та особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною;
  • члени сімей таких громадян;
  • члени родин загиблих (померлих) ветеранів війни, захисників і захисниць України;
  • військовослужбовці, які брали участь в обороні України та були звільнені з військової служби (демобілізовані).

Яку зарплату отримує помічник ветерана

Помічник ветерана є оплачуваною професією. Його зарплата в середньому становить 16 тис. грн.

Помічників працевлаштовують у сервісних офісах у справах ветеранів, які створюються в громадах. Сервісні офіси – це комунальні установи або некомерційні підприємства, утворені в адміністративних центрах громад.

Помічник ветерана може мати й віддалене робоче місце.

Як пояснювали в міністерстві, один помічник ветерана зможе надавати послуги не більш ніж 100 людям. А в одному сервісному офісі максимально зможуть працювати 20 помічників ветерана.

Помічник ветерана має звітувати про виконану роботу керівнику сервісного офісу, а той – ОВА (обласній військовій адміністрації). Далі ця інформація передається до Мінветеранів.

Хто може стати помічником ветерана

Оскільки комунікація здійснюється за принципом “рівний з рівним”, перевагу надають кандидатам серед ветеранів війни, які вже мають досвід післявоєнної інтеграції, а також членам їхніх сімей.

Як зазначали в міністерстві, принцип “рівний з рівним” базується на тому, “що лише ветеран може зрозуміти іншого ветерана, його стан та емоції, знайти правильні слова й коректний підхід”.

Подати заяву на посаду помічника ветерана може громадянин України, який:

  • має освіту не нижче молодшого бакалавра;
  • перебуває на обліку в Єдиному державному реєстрі ветеранів війни;
  • має реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • є ветераном війни чи має особливі заслуги перед Батьківщиною, або є членом сім’ї таких громадян, або постраждалим учасником Революції Гідності, або членом сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни, або членом сім’ї загиблого (померлого) захисника/захисниці України.

Відбір помічників ветеранів проводиться на конкурсній основі. Він передбачає тестування та співбесіду.

Для людей, які проходять конкурсний відбір, передбачене спеціалізоване навчання (тритижневий курс у центрах ветеранського розвитку). Далі помічників працевлаштують у сервісному офісі у справах ветеранів в одній із областей.

Як подати заяву на помічника ветерана

Кандидат на посаду помічника ветерана має подати заяву в електронній формі – через інформаційний портал Е-ветеран.

Для заповнення заяви будуть потрібні:

  • електронний підпис (це може бути файловий ключ, апаратний ключ, Дія.Підпис);
  • документ про освіту;
  • документ, що підтверджує родинні зв’язки (для членів родини ветерана війни).

Фото з фейсбук-сторінки Елліни Позднякової-Кірбят'євої і архіву Богдани Шевченко




Схожі новини: